Vara este anotimpul preferat al copiilor, din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi vacanța mult așteptată, cea în care cei mici pot să facă aproape tot ce își doresc, inclusiv să își alinte papilele gustative cu orice le poftește inima. Dacă ești mămică și vrei să îi faci vara mai frumoasă copilului tău, nu ezita să prepari rețetele delicioase recomandate de food bloggerița Liuba Florica.
Tiramisu cu zmeură și ciocolată
Ingredientele necesare:
- 125 g biscuiți Savoiardi
- 500 g mascarpone
- 2-3 portocale
- 1 lingură whisky
- 3-4 linguri zahăr pudră
- 50-100 ml lapte
- ½ linguriță esență de vanilie
- 150 g zmeură
- 1 tabletă ciocolată neagră
- mentă (pentru decor)
Mod de preparare:
Într-o tavă de aproximativ 20 x 30 cm, așezăm biscuiții. Apoi, stoarcem sucul portocalelor și îl turnăm deasupra biscuiților, după care îi stropim cu whisky.
Separat, într-un bol amestecăm cu un tel brînza mascarpone, zahărul pudră și esența de vanilie. Dăm prin răzătoare coaja unei portocale și o adăugăm la amestecul de mai sus. Adăugăm treptat laptele pînă cînd obținem o textură cremoasă a amestecului de mascarpone.
*textura amestecului de mascarpone urmează a fi ca a unei smîntîne cu procent înalt de grăsime.
Acoperim cu această cremă biscuiții înmuiați. După care, așezăm zmeura.
Punem tableta de ciocolată neagră, care a stat la frigider, pe un tocător cu partea netedă în sus. Luăm un cuțit lat și îl tragem cu ambele mîini de-a lungul tabletei de ciocolată, formînd astfel fîșiile de ciocolată. Luăm atent fîșiile de ciocolată cu cuțitul și le presărăm peste zmeură.
ne străduim să evităm presărarea fîșiilor de ciocolată cu mîna, deoarece acestea se topesc imediat.
Decorăm desertul cu frunzulițe de mentă și îl punem la frigider pentru cel puțin 2 ore. Tiramisu cu zmeură și ciocolată este gata.
Mule moldovenești
Ingredientele necesare:
- clătite
- 500 g brânză de vaci de 9% grăsime
- 2 ouă
- 3 linguri zahăr
- 1 pliculeț zahăr vanilat
- 1 praf de sare
- stafide (după gust)
- 70 g unt
- smântână (pentru servire)
Mod de preparare:
Pentru început setăm rola la 180º.
Într-un bol amestecăm brânza de vaci, zahărul, sarea și ouăle. Adăugăm stafidele, dacă le preferăm.
Apoi, tăiem câteva cubulețe de unt și le punem pe fundul tavei de copt. Tăiem fiecare din clătite în 4 părți egale și le umplem cu amestecul din brânză de vaci. Apoi, le așezăm în tava de copt. La fiecare 2 straturi de mule tăiem câteva cubulețe de unt, pentru ca acestea să nu se lipească în timpul coacerii. Ultimul strat de mule, la fel, îl acoperim cu câteva cubulețe de unt și un strat de clătite întregi. Acestea din urmă nu vor permite rumenirea excesivă a stratului extern de mule. Acoperim tava cu folie de alumiu și o punem într-o tavă mai mare ca aceasta, în care turnăm puțină apă. După care punem tava la rolă pentru 25-30 minute sau până când mulele capătă o culoare auriu-maronie.
Mulele sânt gata și pot fi servite imediat cu smântână.
Fondant de ciocolată
Ingedientele necesare:
- 100g ciocolată neagră
- 10g cacao
- 100g unt nesărat, tº camerei
- 2 ouă, tº camerei
- 70g zahăr pudră
- 50g făină de grîu
- ½ linguriţă praf de copt
- îngheţată (pentru decor)
- câteva frunzuliţe de mentă (pentru decor)
- zahăr pudră (pentru decor)
Mod de preparare:
Este nevoie să pregătim 6 forme de copt. Eu utilizez forme speciale pentru fondant de ciocolată, fabricate din folie de aluminiu. Ungem formele cu unt pe toată suprafaţa interioară. Apoi, pudrăm fiecare din ele cu cacao.
În timp ce pregătim formele de copt, punem la foc un castron mic cu apă. În momentul în care apa începe să fiarbă, micşorăm focul la minimum şi aşezăm deasupra un bol din sticlă.
*important ca fundul bolului să nu atingă nivelul apei. Noi avem drept scop crearea unei băi de aburi pentru a stimula topirea ciocolatei.
Ciocolata o rupem bucăţi şi o punem în bol. În momentul în care aceasta începe să se topească, o amestecăm cu telul pentru a intensifica procesul de topire. Când ciocolata s-a topit complet, adăugăm untul tăiat cubuleţe şi luăm bolul de pe castronul cu aburi. Amestecăm bine totul cu telul, pînă cînd untul se topeşte, iar compoziţia capătă o textură cremoasă şi lucioasă.
Separat, într-un bol, mixăm bine ouăle şi zahărul pudră. În momentul în care amestecul devine pal, cremos şi pufos, adăugăm în jet subţire compoziţia de ciocolată. După care, cernem deasupra ingredientele solide, şi anume făina, cacao şi praful de copt. Mixăm totul bine şi turnăm aluatul în cantitate egală în formele de copt, pregătite anterior.
Punem formele cu aluat la frigider pentru aproximativ 1 oră.
Cu 15 minute înainte de coacerea desertului, preâncălzim rola la 210º.
Apoi, punem desertul în rolă pentru cel mult 6-8 minute. Vom observa că acesta va creşte în volum şi va începe să crape la suprafaţă. Anume acum e momentul să scoatem fondantul de ciocolată din rolă.
Fondantul de ciocolată este gata şi se serveşte imediat presărat cu zahăr pudră şi decorat cu mentă, alături de o biluţă de îngheţată. Anume acest contrast între fondantul fierbinte şi îngheţata rece te cucereşte.
Poftă bună!