Acum, când suntem în sezonul cel mai dulce și dispunem de o varietate atât de mare de fructe, ar fi păcat să nu ne alintăm papilele gustative cu ceva delicios. Iată trei rețete din caiese apetisante și ușor de preparat:
Înghețată din caise
Reţeta asta o poţi face acasă, e foarte uşor de preparat şi nu ai nevoie de foarte multe ingrediente. Ce îţi trebuie:
– 450 de grame de caise proaspete, coapte
– o jumătate de cană de apă
– o jumătate de cană de zahăr
– o cană cu frişcă (cumpărată sau făcută în casă, nu contează)
– 1/4 linguriţă cu esenţă de vanilie
– câteva picături de suc de lămâie (stoarse dintr-o lămâie proaspătă, nu suc din comerţ)
Cum şi ce faci cu ingredientele:
Scoţi sâmburii caiselor şi o tai pe fiecare în şase bucăţi. Dacă ai cumpărat caise mai mari, poţi să le tai în mai multe bucăţi. Iei feliile şi le aşezi într-un vas, pe foc, după care adaugi jumătate de cană de apă şi o jumătate de cană de zahăr. Le laşi pe foc până obţii o compoziţie asemănătoare cu un sos, dar fără să dea în foc şi amestecând din când în când cu o lingură. Opt minute ar trebui să fie suficiente. După asta iei vasul de pe foc, îl acoperi şi îl pui deoparte, la răcit.
După ce compoziţia s-a răcit, se toarnă în blender. La sfârşit trebuie să guşti şi să ai grijă să fie cât mai asemănătoare unui piure. Dacă mai are bucăţi de fructe întregi, ai grijă să le separi cu o lingură sau să treci compoziţia printr-o sită. Oricum, dacă ai urmat instrucţiunile, nu ar trebui să apară asemenea probleme.
Pasul următor e şi mai uşor. Trebuie să pui din nou compoziţia în blender şi de data asta vei adăuga şi frişca, vanilia şi sucul de lămâie. Apoi torni totul într-un vas şi îl uiţi în fridiger câteva ore, până când începe să semene cu îngheţata.
Smoothie din caise
Nu e deloc greu să faci un smoothie de caise acasă. Nu ai nevoie decât de câteva ingrediente.
Ce îţi trebuie:
– o cană plină cu caise feliate (nu trebuie să fie proaspete, ci din compot; trebuie, însă, să ai grijă să storci siropul din ele înainte, apoi să le tai în feliuţe mai mici şi să le dai la frigider aproximativ 25 de minute)
– 6 cuburi de gheaţă
– o cană de iaurt (noi recomandăm iaurt grecesc, are mai multe proteine)
– trei linguriţe de zahăr
Ce şi cum faci cu ingredientele:
Nu trebuie să faci mai nimic. Trebuie doar să pui feliile de caise, cuburile de gheaţă, iaurtul şi zahărul în blender şi să le laşi acolo până se transformă într-o compoziţie spumoasă.
Serbet de caise
Ca şi celelalte, şi reţeta asta e foarte uşor de făcut acasă.
Ce îţi trebuie:
– o cană de zahăr
– 2 căni de vin spumant (vinul spumant e, însă, opţional, dacă nu îţi place poţi renunţa la el)
– puţină coajă de lămâie (iei o lămâie şi pur şi simplu răzuieşti puţină coajă)
– un kilogram de caise decojite, fără sâmburi şi tăiate în felii
– un pic de sare
Ce şi cum faci cu ingredientele:
Pui zahărul, vinul spumant, coaja de lămâie, caisele şi sarea într-o tigaie de mărime medie. Le laşi pe foc până când se transformă într-o compoziţie asemănătoare cu un sos. Iei tigaia de pe foc şi laşi compoziţia la răcit. După ce se răceşte, treci totul prin blender, pănă când se omogenizează şi capătă o consistenţă cremoasă. După ce ai trecut totul prin blender, iei amestecul şi îl treci printr-o sită. Laşi puţin să se răcească şi în frigider. Două ore ar trebui să fie suficiente.