Modesta salată de varză şi morcov poate fi ridicată pe un piedestal gastronomic, dacă uleiul şi oţetul obişnuit sunt înlocuite cu această marinadă asiatică.
Pentru salată:
- 1 mănunchi de ceapă verde
- 4 morcovi curăţaţi
- 1 varză albă mică
- Frunze de coriandru sau pătrunjel proaspăt
- 1 lămâie verde
Pentru marinadă:
- 2 linguri sos de soia
- 1 lingură de miere subţire
- 1 căţel de usturoi pisat
- 1 lingură rădăcină de ghimbir rasă mărunt
- 2 linguri oţet de mere
- 2 linguri ulei de susan
- 2 linguri ulei preferat
Mod de preparare
- Morcovul se taie pai sau se rade prin răzătoarea măşcată.
- Varza se taie cât mai subţire, alungit.
- Ceapa verde se taie sub un unghi ascuţit şi subţire.
- Legumele se combină şi se „afânează” uşor într-un bol mare de salată sau în boluri individuale.
- Se amestecă toate ingredientele pentru marinadă într-o cană până când mierea se dizolvă complet.
- Marinada se toarnă peste salată, apoi se lasă pentru 20 de minute să se odihnească.
- Salata se serveşte presărată cu frunze de coriandru sau de pătrunjel şi stropită cu câteva stoarceri de lămâie verde.
Marinada în exces se va păstra într-un vas închis, pentru alte salate crude sau pentru legume la gril.