Supă veneţiană de peşte

Cei care preferă peștele, au gusturi foarte rafinate. În primul rând pentru că peștele este sănătos și în al doilea rând, pentru că e chiar delicios, bineînțeles, dacă știi cum să-l prepari. Food bloggerița Liuba Florica vă propune o rețetă din pește, ce o să vă impresioneze din start.

separator

supa1


Ingredientele necesare pentru bulion:

  • oasele şi capul de la 1 biban şi 2 dorada
  • cochilia de la 350-400 g creveţi
  • 2 cepe medii
  • 2 morcovi medii
  • 2 tulpini de ţelină cu tot cu frunze
  • 1 lămâie, tăiată în două
  • cîteva boabe de piper negru
  • sare
  • apă

Ingredientele necesare pentru supă:

  • fileurile de la 1 biban şi 2 dorada
  • 350-400 g creveţi proaspeţi
  • 400 g midii proaspete
  • 2 roşii medii
  • cremă de usturoi (se va prepara fără pătrunjel)
  • 1 baghet franţuzesc
  • 200 ml vin alb sec
  • ulei de măsline
  • puţin pătrunjel tocat
  • sare, piper negru proaspăt măcinat
  • unt
  1. Preparăm bulionul de peştesupa2

Ingredientul de bază al acestei supe reprezintă bulionul de peşte. În acest sens, ne apucăm, mai întîi, de el.
*eu l-am pregătit cu o zi înainte.

 

Separăm oasele de fileu, curăţăm creveţii de cochilie. Spălăm oasele și cochilia creveților. Le așezăm într-un castron mare și le acoperim cu apă (aproximativ cu 10-15 cm deasupra oaselor). Punem castronul la foc mare. În momentul în care începe să se ridice spuma, o strîngem cu grijă, după care micşorăm focul.

Curățăm ceapa, morcovul și țelina. Le tăiem jumătăţi şi le adăugăm în bulion împreună cu boabele de piper negru şi lămâia tăiată în două. Mărim puțin focul și în momentul în care acestea încep să fiarbă, micșorăm focul la minimum. Lăsăm acestea abia să fiarbă pentru aproximativ 2 ore cu capacul pus pe o parte. În cazul în care apare spumă, aceasta urmează a fi înlăturată. Apoi, se adaugă sare și se ia bulionul de la foc.

 

Strecurăm bulionul şi îl dăm deoparte.

 

  1. Pregătim pîinea crostini


Pentru a pregăti pîinea crostini, tăiem foarte subțire feliile de baghet franțuzesc.
Așternem pe o tavă de copt hîrtie pergament de copt. Așezăm feliile de pîine și le stropim cu cremă de usturoi, apoi le asezonăm cu puțină sare.
Coacem pîinea la cuptorul preîncălzit la 200º pînă cînd aceasta se rumenește.

 

  1. Pregătim fructele de mare


Încingem o tigaie la foc mediu. Adăugăm puţin ulei de măsline şi o jumătate lingură de unt. Aruncăm creveţii şi îi prăjim aproximativ 2 minute pe fiece parte. Stropim totul cu cremă de usturoi şi turnăm jumătate din vin. Lăsăm totul la foc pentru 2 minute. Dăm tigaia deoparte şi pescuim creveţii. În sosul care rămîne în tigaie, adăugăm pătrunjelul tocat şi lăsăm sosul la foc pentru încă un minut, după care strecurăm sosul.
*am adăugat pătrunjelul pentru un plus de aromă şi culoare.

 

În altă tigaie, executăm aceiaşi paşi cu midiile proaspete în scoici, cu excepţia adăugării pătrunjelului (acesta nu se adaugă). Sosul care rămîne după ce am pregătit midiile se strecoară. Midiile sînt gata în momentul în care acestea s-au deschis.

Fileul de peşte se taie felii medii.

 

  1. Blanşăm roşiile

Punem un castron cu apă la fiert. În momentul în care apa a început să fiarbă, luăm castronul de pe foc. Facem pe fundul roşiilor o tăietură nu prea adîncă în formă de cruce. Punem roşiile în apa clocotindă şi le lăsăm cel mult 30 secunde, după care le scoatem. Vom observa că coaja roşiilor se curăţă uşor. După ce am curăţat roşiile de coajă, înlăturăm şi seminţele. După care, tăiem roşiile cubuleţe.

 

  1. Pregătim supa

Acum că avem toate gata, punem bulionul la fiert, împreună cu sosurile de la creveţi şi midii. În momentul în care acesta a început să fiarbă, adăugăm roşiile, fileul de peşte, creveţii şi midiile.

 

Asezonăm supa cu sare şi piper negru după gust şi, în momentul în care supa a început să fiarbă, focul se micşorează la minimum şi se lasă să fiarbă totul cel mult 5-7 minute.

Supa veneţiană de peşte este gata şi se serveşte imediat cu pâine crostini.

Sursa

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!



Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Soțul Polinei Gagarina a făcut o achiziție de 6 milioane
Articolul anterior
SA ”Floreni” a primit un titlu de valore la Gala Businessului Moldovenesc
Articolul următor