Cei care preferă peștele, au gusturi foarte rafinate. În primul rând pentru că peștele este sănătos și în al doilea rând, pentru că e chiar delicios, bineînțeles, dacă știi cum să-l prepari. Food bloggerița Liuba Florica vă propune o rețetă din pește, ce o să vă impresioneze din start.
Ingredientele necesare pentru bulion:
- oasele şi capul de la 1 biban şi 2 dorada
- cochilia de la 350-400 g creveţi
- 2 cepe medii
- 2 morcovi medii
- 2 tulpini de ţelină cu tot cu frunze
- 1 lămâie, tăiată în două
- cîteva boabe de piper negru
- sare
- apă
Ingredientele necesare pentru supă:
- fileurile de la 1 biban şi 2 dorada
- 350-400 g creveţi proaspeţi
- 400 g midii proaspete
- 2 roşii medii
- cremă de usturoi (se va prepara fără pătrunjel)
- 1 baghet franţuzesc
- 200 ml vin alb sec
- ulei de măsline
- puţin pătrunjel tocat
- sare, piper negru proaspăt măcinat
- unt
Ingredientul de bază al acestei supe reprezintă bulionul de peşte. În acest sens, ne apucăm, mai întîi, de el.
*eu l-am pregătit cu o zi înainte.
Separăm oasele de fileu, curăţăm creveţii de cochilie. Spălăm oasele și cochilia creveților. Le așezăm într-un castron mare și le acoperim cu apă (aproximativ cu 10-15 cm deasupra oaselor). Punem castronul la foc mare. În momentul în care începe să se ridice spuma, o strîngem cu grijă, după care micşorăm focul.
Curățăm ceapa, morcovul și țelina. Le tăiem jumătăţi şi le adăugăm în bulion împreună cu boabele de piper negru şi lămâia tăiată în două. Mărim puțin focul și în momentul în care acestea încep să fiarbă, micșorăm focul la minimum. Lăsăm acestea abia să fiarbă pentru aproximativ 2 ore cu capacul pus pe o parte. În cazul în care apare spumă, aceasta urmează a fi înlăturată. Apoi, se adaugă sare și se ia bulionul de la foc.
Strecurăm bulionul şi îl dăm deoparte.
- Pregătim pîinea crostini
Pentru a pregăti pîinea crostini, tăiem foarte subțire feliile de baghet franțuzesc.
Așternem pe o tavă de copt hîrtie pergament de copt. Așezăm feliile de pîine și le stropim cu cremă de usturoi, apoi le asezonăm cu puțină sare.
Coacem pîinea la cuptorul preîncălzit la 200º pînă cînd aceasta se rumenește.
- Pregătim fructele de mare
Încingem o tigaie la foc mediu. Adăugăm puţin ulei de măsline şi o jumătate lingură de unt. Aruncăm creveţii şi îi prăjim aproximativ 2 minute pe fiece parte. Stropim totul cu cremă de usturoi şi turnăm jumătate din vin. Lăsăm totul la foc pentru 2 minute. Dăm tigaia deoparte şi pescuim creveţii. În sosul care rămîne în tigaie, adăugăm pătrunjelul tocat şi lăsăm sosul la foc pentru încă un minut, după care strecurăm sosul.
*am adăugat pătrunjelul pentru un plus de aromă şi culoare.
În altă tigaie, executăm aceiaşi paşi cu midiile proaspete în scoici, cu excepţia adăugării pătrunjelului (acesta nu se adaugă). Sosul care rămîne după ce am pregătit midiile se strecoară. Midiile sînt gata în momentul în care acestea s-au deschis.
Fileul de peşte se taie felii medii.
- Blanşăm roşiile
Punem un castron cu apă la fiert. În momentul în care apa a început să fiarbă, luăm castronul de pe foc. Facem pe fundul roşiilor o tăietură nu prea adîncă în formă de cruce. Punem roşiile în apa clocotindă şi le lăsăm cel mult 30 secunde, după care le scoatem. Vom observa că coaja roşiilor se curăţă uşor. După ce am curăţat roşiile de coajă, înlăturăm şi seminţele. După care, tăiem roşiile cubuleţe.
- Pregătim supa
Acum că avem toate gata, punem bulionul la fiert, împreună cu sosurile de la creveţi şi midii. În momentul în care acesta a început să fiarbă, adăugăm roşiile, fileul de peşte, creveţii şi midiile.
Asezonăm supa cu sare şi piper negru după gust şi, în momentul în care supa a început să fiarbă, focul se micşorează la minimum şi se lasă să fiarbă totul cel mult 5-7 minute.
Supa veneţiană de peşte este gata şi se serveşte imediat cu pâine crostini.