Caloriile nu ni se iartă în niciun sezon. Dar ce te faci când ochii văd, iar suflețelul îți cere ceva extraordinar de gustos. Bucătarul Lo Chef, Marian Danu va vrăji la un desert extras din cartea ”50 de rețete alese” semnată de Zahăr ”Cinci Inimioare”.
Tortul cu nuci și prune uscate nu are la bază o cremă, în schimb blatul are o consistență cremoasă. Varianta finală seamănă mai mult cu o tartă din ciocolată.
Ingrediente:
- 200 gr de unt
- 1 pahar de zahăr ”Cinci Inimioare”
- 300 gr miez de nuci fărâmițate
- 50 gr de cacao
- 6 ouă
- 2 pachețele de zahăr vanilat
- 3 linguri de făină
Mod de preparare:
- Se separă gălbenușurile și se pun într-o cupă. La acestea se adaugă zahărul, praful de cacao, untul moale și se bat bine până când se obține o cremă densă. Din aceasta, se păstrează 1/3 pentru glazura tortului.
- Miezul de nucă, prunele, zahărul vanilat și albușurile bătute până la starea de spumă, se adaugă la crema deja obținută. Compoziția se amestecă cu ajutorul unei spatule de lemn, până la omogenizare. Este necesară amestecarea într-un singur sens pentru a nu scădea volumul albușurilor.
- Pe final, se adaugă 3 linguri de făină și se mixează
- Aluatul se toarnă într-o tavă rotundă, al cărei fund este acoperit cu hârtie de copt. Se pune în cuptor și se lasă la copt timp de 1 oră și 20 min, la o temperatură de până la 120 grade C.
- După ce se coace, acesta se scoate din cuptor. Cât blatul este cald, se aplică crema păstrată pentru glazurare și se decorează cu miezul de nucă și prune uscate.
- Tortul se lasă în frigider timp de 6 ore, pentru a se întări, iar după aceea se taie în bucăți și se servește.