Trei rețete delicioase de cozonac pentru sărbătoarea de Paști

Pentru cei cărora le este frică să facă cozonaci, am ales niște rețete care vă vor reuși cu siguranță. Secretul – frământați foarte bine aluatul (cel putin 30 minute cu mâna) din ingrediente bune și toate la temperatura camerei. Prima rețetă de cozonac cu smântână am pescuit-o de pe www.povarenok.md și sunt sigură că o să vă placă.

separator

Cozonac cu smântână

cozonac

Ingrediente:

  • 50 gr stafide (puteți pune mai multe, după gust);
  • 2-3 linguri de masă coniac sau rom;
  • 7 gr drojdii uscate sau 25 gr drojdii proaspete;
  • 150 ml lapte călduț + încă 2 linguri de masă;
  • 3 ouă ;
  • 200 gr smântână;
  • 150 gr zahăr;
  • o lingură de zahăr vanilat;
  • o coajă de lămâie răzuită;
  • 1/4 linguriță de sare;
  • 650-700 gr făină;
  • 50 unt;
  • nuci măcinate și zahăr pentru decorare;
  • ulei vegetal

Spre deosebire de cozonacul tradițional, acest cozonac e făcut cu smântână, aluatul devenind mai fin și mai gustos. Din cantitatea de ingrediente folosită, am obținut 4 cozonăcei de 300-350gr.

Mod de preparare:

Spălați bine stafidele, le puneți într-un bol și le stropiți cu coniac sau rom.

Drojdia o dizolvați în laptele călduț, adaugați apoi 2 ouă și albușul celui de-al treilea ou, smântâna, zahărul, coaja de lămâie și zahărul vanilat. Amestecați bine.

Apoi, treptat, adaugați făina amestecată cu puțină sare și framântați un aluat puțin lipicios. Îl astupați cu un prosop și-l dați la loc călduț pentru  30 minute. Când se finisează cele 30 minute, puneți la topit untul și apoi îl încorporați în aluat, până obțineți o masă omogenă. Mai lăsați aluatul să se odihnească și să crească încă 1-1.5 ore, până se mărește în volum de două ori.

kulich-na-smetane-1 kulich-na-smetane-2 kulich-na-smetane-3

După ce aluatul a crescut, introduceți în el stafidele și le repartizați în toată masa de aluat.

Sânt foarte comode formele de unică folosință din hârtie, daca nu le aveți, ungeți cu puțin ulei formele ce le aveti la dispoziție și puneți în ele aluatul, care va ocupa jumătate din volumul formei.

Lăsați cozonacii să crească. Când au crescut, îi ungeți cu gălbenușul de ou rămas, amestecați cu două linguri de lapte. Pe cozonaci presurați puțin zahăr și nucile măruțite.

kulich-na-smetane-4 kulich-na-smetane-5 kulich-na-smetane-6
Dați cozonacii la cuptorul încălzit la 200C timp de 25-30 minute, adică când sunt gata. Depinde de marimea cozonacului, ca să nu dați greș, luați o scobitaore și străpungeți cozonacul, dacă iese curată, cozonacul e gata.
kulich-na-smetane

Cozonac pufos cu ciocolată

Pe gurmandino.ro  am găsit o rețetă veche de cozonac moldovenesc, adusă un pic în prezent prin umplutura folosită. În mod obișnuit, se pun nuci, stafide, cacao sau chiar gem. Aceșt cozonac se face cu ciocolată sau rahat.
Din cantitățile de mai jos, veți obține un cozonac rotund cu ciocolată, mai mare, si doi cozonacei “normali” ca formă, unul cu ciocolată și unul cu rahat. În total, 2,5 kg de cozonac. Dupa preferință, puteți pune ca umplutură și alte combinații, inclusiv fructe deshidratate sau coajă confiată de portocală și de lamâie, caz în care cozonacul românesc o “virează” un pic spre fratele său italienesc, panettone-ul.

big_cozonac_cu_ciocolata

Ingrediente:

  • făină pentru cozonac 1 kg
  •  gălbenușuri 8 buc. + 1 buc. pentru uns
  • albușuri 4 buc.
  • zahăr 300 g
  • drojdie 50 g
  • esență de vanilie 2 fiole
  • esență de rom 1 fiolă
  • coaja de la 2 lămâi
  • coaja de la o portocală mare
  • lapte 200 ml
  •  unt (80% grăsime) 275 g
  •  ulei 2 linguri
  • sare 1/2 linguriță

Umplutură:

  • rahat (diferite culori și diferite arome) 170 g
  • cacao 50 g
  • zahăr 75 g
  • lapte 300 ml
  • făină 2 linguri rase (20 g)
  • ciocolată neagră (85% cacao) 50 g

Mod de preparare:

Puneți cele 200 ml de lapte la încălzit. Într-un castronel, dizolvați drojdia în 50 ml de lapte cald (nu fierbinte). Cerneți deasupra 2 linguri rase de făină și amestecați până obtineți o maia ca o cremă densă și omogenă. Acoperiți castronul, cu un prosop curat, și puneți-l într-un loc călduț, pentru că maiaua să crească. Între timp, cerneți restul de făină într-un castron mare sau în vasul robotului de frământat. Separați ouale astfel: 8 galbenușuri într-un castron, un altul separat (pentru uns), 4 albușuri într-un bol, iar restul de 5 albușuri le puneți în frigider, într-o cutie ermetică (pentru a pregăti, eventual, niște bezele). Bateți gălbenușurile cu mixerul, cu zahărul tos și sarea, până obtineți o spumă.

Cozonac-cu-ciocolata6

Rasturnați spuma de gălbenuș peste făină și începeți frământatul, manual sau cu robotul. Când făina și gălbenușurile s-au amestecat, răsturnați și maiaua crescută. Frământați până la omogenizare. Dacă frământați manual, se frământă mereu din exterior spre interior!
Puneți iar la încălzit laptele rămas și dizolvați în el 250 g unt. Când untul s-a topit total, opriți focul și lăsați amestecul să se răcească. La fel ca în prima fază, trebuie să fie călduț, nu fierbinte. Începeți să puneți din laptele cu unt, puțin câte puțin, peste aluat. Frământați până la inglobarea totală și de abia după aceea mai puneți un pic de lapte. După circa 30 de minute de frământat, puneți și cele 4 albușuri bătute spumă tare. Frămaâtați încă 20-30 de minute, până obțineți un aluat lucios și elastic, care face “bășicuțe” datorită aerului încorporat. Dacă este nevoie, ungeți-vă mâinile cu ulei pentru că aluatul să nu se lipească de mâini. Adăugați coaja rasă de lămâie și portocala, esența de vanilie și esența de rom. Mai frământați un pic pentru omogenizare.
Atenție, dacă frământați cu robotul, acesta frământă mai mult pe orizontală, așa că este recomandat să frământați și manual, cu miscări verticale, măcar 20 de minute. Ungeți aluatul cu untul rămas (25 g) și lăsați-l la crescut, tot într-un loc călduț și tot acoperit. Atenție, trebuie să fie un loc ferit de curenți! După 2 ore – 2 ore și jumătate, aluatul ar trebui să-și fi dublat, cel puțin, volumul.

Cozonac-cu-ciocolata7

Între timp, pregătiți umplutura cu ciocolată. Puneți într-un castron, cele 75 g zahar, 50 g cacao și făina (20 g). Omogenizați și începeți să turnați din lapte, mixând la viteză mică. Când ați înglobat tot laptele, ar trebuie să obtineți un amestec ca o smântână subțire. Puneți amestecul la bain-marie sau într-o oală cu pereți dubli (cu apă între ei), pe foc mic. Amestecați continuu până cand începe să se îngroașe. La final, trebuie să aveți o cremă destul de densă și fără cocoloașe. Puneți ciocolată neagră, ruptă în bucățele, și amestecați pentru ca aceasta să se topească. Lăsați umplutura să se răcească total.

Cozonac-cu-ciocolata11

Impartiti aluatul crescut in doua, pe suprafata de lucru unsa cu un pic de ulei. Puneti jumatate din aluat inapoi in castron, iar jumatatea pastrata impartiti-o iar in doua parti. Intindeti o parte sub forma unui dreptunghi si puneti o treime din crema cu ciocolata. Distribuiti crema uniform, dar nu pana la margini. Lasati de jur imprejur o margine de 1-1,5 cm. Rulati apoi, cu grija, aluatul. Procedati la fel si cu cealalta bucata de aluat. Impletiti cele doua suluri rezultate.

Cozonac-cu-ciocolata12Cozonac-cu-ciocolata13

Din jumatatea de aluat ramasa, formati doi cozonacei, unul cu crema de ciocolata, celalalt cu rahat. In cazul cozonacului cu rahat, rahatul se taie cubulete si se da un pic prin faina. Cubuletele se distribuie pe suprafata aluatului intins si se ruleaza. Puneti cozonacii in tavi, in prealabil unse cu unt si pudrate cu faina (cu exceptia celor din silicon).

Cozonac-cu-ciocolata14 Cozonac-cu-ciocolata16

Ungeti cozonacii cu galbenus batut. Puneti formele cu aluat din nou in loc caldut si acoperiti-le. Lasati circa o ora sau pana cand aluatul isi dubleaza iar volumul. In poza din dreapta, aveti cozonacul mare, rotund, dupa a doua etapa de crestere.
Cozonac-cu-ciocolata17
Bagati, pe rand, formele in cuptorul incins la 170 grade Celsius. Dupa 15 minute, dati focul la 180 grade. Lasati, in total, 50-55 de minute. La final, daca intepati cozonacii cu un betigas de frigaruie, acesta va iesi curat, iar cozonacii sunt frumos rumeniti deasupra. Scoateti-i din forme doar cand s-au racit complet.
Se taie in felii cu un cutit bine ascutit si se pastreaza inveliti in folie, timp de cateva zile.

Cozonac-cu-ciocolata20 (1)
Iata cum arata si cozonacelul cu rahat, la fel de pufos ca cel cu ciocolata

Cozonac-cu-ciocolata21

Cozonac cu mac

O altă rețetă de cozonac, foarte apreciată este cea cu umplutură de mac. Nici nu este de mirare, având în vedere că macul este un ingredient savuros, ce îi dau un gust desăvârşit. De acestă dată, ne-am găsit inspirația pe e-retete.ro.

cozonac cu mac

Ingrediente:

  • 600 gr faina
  • 125 gr unt
  • 120 ml smantana
  • 50 ml lapte
  • 70 ml apa
  • 100 gr zahar
  • 1 zahar vanilat
  • 4 galbenusuri
  • 1 lingura ulei
  • 1 fiola esenta vanilie
  • coaja razuita de la o portocala
  • 25 gr drojdie proaspata

Umplutura de mac:

  • 300 gr mac macinat in masina de cafea
  • 1 cana lapte
  • 3 linguri zahar (puteti pune mai mult, dupa gust)
  • 1 zahar vanilat
  • 1 fiola esenta vanilie

Mod de preparare:

  1. Drodia se dizolva in putin lapte caldut si se lasa sa se umfle vreo 10 minute.
  2. Din toate ingredientele se framanta apoi un aluat. Framantati cu mana 30 minute daca nu aveti masina de paine sau robotel de framantat. Se acopera apoi aluatul cu o folie sau un prosop si se pune la loc caldut si fara curenti la crescut pentru cel putin 1 ora
  3. cozonac-cu-mac-95
  4. Cat creste aluatul preparati umplutura: puneti ingredientele la fiert pana macul e moale(cca 20 minute). La sfarsit adaugati esenta de vanilie.
  5. Cand e crescut bine se imparte aluatul in jumatate. Se intind 2 foi si fiecare se unge cu mac fiert in laptecozonac-cu-mac-97
  6. Apoi se rulează. Cele doua rulouri rezultate se împletesc și se pun într-o tavă (a mea avea diametrul de 26 cm). Se lasă la crescut in tava cca 30 -45 minute.
  7. Se unge cozonacul cu galbenus batut cu putin lapte si se orneaza cu zahar si mac.cozonac-cu-mac-98
  8. Se da la cuptor la 180C pana se rumeneste, cam 50 minute -1 ora.

cozonac-cu-mac-102
Sarbatori Fericite si Pofta mare!!!

Somon în crustă aromată

Sănătoasă și foarte gustoasă, această rețetă va fi chiar și pe placul celor care nu sunt mari amatori de somon.

Pentru a prepara această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 400-500 g de file de somon, fără piele, cam de 2 degete grosime
  • 2 cepe verzi tocate (doar partea verde)
  • o treime de cană cu coriandru sau pătrunjel verde tocat
  • o treime de cană cu oregano tocat
  • o treime de cană cu cimbru verde (doar frunzele, fără tulpini)
  • 1-2 căței de usturoi
  • 2 lingurițe cu ulei de măsline presat la rece
  • o lingură cu suc de lămâie
  • sare și piper.

Fileul de pește se apală și se tapotează cu un șervet de bucătărie de hârtie. Se porționează în 2 bucăți egale.

Restul ingredientelor se pun într-un bol și se mixează cu un blender de mână.

Ungeți bucățile de pește cu pasta verde aromată, din belșug.

Somonul se pune apoi pe grătarul încins, pentru aproximativ 5 minute, pe fiecare parte.

Când somonul de desprinde ușor cu furculița, înseamnă că este făcut.

Serviți cald, stropit cu suc de lămâie proaspăt stors, alături de salata sau garnitura preferată.

Poftă bună!

sursa: www.abcnews.ro

Clătite pufoase cu iaurt – ingredientul care le face mai bune ca niciodată!

Clătitele cu iaurt sunt o variantă delicioasă și sănătoasă a rețetei tradiționale de clătite care implică folosirea iaurtului în loc de lapte dulce. Iaurtul adaugă o textură extrem de pufoasă clătitelor, ceea ce le face mai moale și mai gustoase.

Clătitele cu iaurt sunt potrivite atât pentru micul dejun, cât și pentru desert sau gustare și pot satisface cu succes orice preferințe culinare. Iaurtul adaugă un gust subtil și ușor acrișor clătitelor, ceea ce le face mai interesante din punct de vedere gustativ. Acest contrast cu dulceața siropului sau a fructelor proaspete poate fi foarte plăcut. Această rețetă simplă vă va ghida pas cu pas în pregătirea clătitelor cu iaurt.

Această rețetă este potrivită pentru aproximativ 10 clătite de dimensiuni medii.

Clătite cu iaurt – Ingrediente

– 200 g de făină

– 250 ml de iaurt natural (fără adaos de zahăr)

– 2 ouă mari

– 30 g de zahăr (opțional, în funcție de preferință)

– 5 g de praf de copt

– 2,5 g de bicarbonat de sodiu

– Un praf de sare

– 5 ml de extract de vanilie (opțional)

– 30 ml de ulei vegetal sau unt topit pentru gătit

– Fructe proaspete, sirop de arțar sau alte topping-uri preferate

Clătite cu iaurt – Metoda de preparare 

Pregătirea ingredientelor: Începe prin a cântări ingredientele folosind sistemul metric de măsurare. Asigură-te că ouăle și iaurtul sunt la temperatura camerei pentru a obține clătite mai pufoase.

Amestecarea ingredientelor uscate: Într-un castron mare, combina făina, zahărul (dacă dorești să le faci mai dulci), praful de copt, bicarbonatul de sodiu și o păstoare de sare. Dacă dorești, poți adăuga și extractul de vanilie pentru un gust suplimentar.

Amestecarea ingredientelor lichide: Într-un alt castron, bate ouăle și adaugă iaurtul. Amestecă bine pentru a obține o consistență omogenă. Dacă preferi clătitele mai groase, poți adăuga mai mult iaurt.

Combinarea ingredientelor: Toarnă amestecul de ouă și iaurt peste ingredientele uscate. Amestecă bine, dar nu exagera, pentru a menține clătitele pufoase. Poți lăsa aluatul să se odihnească câteva minute pentru a se îngroșa puțin.

Clătite cu iaurt – Rețeta pas cu pas

Încălzește o tigaie antiaderentă la foc mediu și adaugă uleiul vegetal sau untul topit. Răspândește grăsimea pentru a acoperi baza tigăii.

Când tigaia este bine încinsă, toarnă o porție de aluat în centru și întinde-l într-un strat subțire, rotind tigaia. Clătitele cu iaurt vor fi mai groase decât cele clasice, dar nu trebuie să fie prea groase.

Gatiti clătitele aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte sau până când devin aurii și se umflă ușor. Continuă procesul până ce termini toate clătitele. Poți păstra clătitele calde într-un cuptor preîncălzit la o temperatură joasă în timp ce pregătești restul.

Servirea: Servește clătitele cu iaurt calde, presărate cu fructe proaspete și sirop de arțar sau cu alte topping-uri preferate. Aceste clătite cu iaurt vor fi delicioase și pufoase, perfecte pentru micul dejun sau o gustare dulce. Poftă bună!

sursa: www.stiridiaspora.ro

Când se pune varza la murat și cum să obții o varză gustoasă

Bucătarii au explicat cum se pune varza la murat și când e perioada indicată pentru acest proces, conform tradiției populare românești. Aveți de respectat doar câțiva pași pentru o varză gustoasă.

Varza se pune la murat la sfârșitul lunii octombrie. Aceasta estebogată în fibre, vitamine și minerale. Bucătarii au explicat și cum se pune varza la murat, dar și pașii pe care gospodinele trebuie să-i urmeze.

Este indicat ca verzele să fie cât mai mici, nu mai mari de-o palmă, iar foile să fie și ele, subțiri. Ele trebuie spălate și scobite de cotor. Apoi, trebuie să adaugi lingură de sare. Ulterior se așază verzele în butoi: un rând de verze, un rând de sare grunjoasă. Ultimul pas este să adaugi codimentele.

Se pune hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeamă, piper și cimbru. După ce varza e așezată, se pune capacul, iar trei zile se lasă fără apă. După cele trei zile, se adaugă apă. Apoi, se suflă aer în butoi, cu ajutorul unui furtun, până se acrește. E indicat ca verzele să stea mereu în saramură. Murăturile pot fi consumate după aproximativ o lună, potrivit Libertatea.

Varza murată, benefică pentru organism

150 de grame de varză murată conțin 27 de calorii, 23% din doza zilnică recomandată de vitamina C și 15% din doza recomandată de vitamina K. Aceasta conține și 12% din doza recomandată de fier și 11% din doza de vitamina B6.

Varza murată și zeama de la aceasta îmbunătățesc digestia și sănătatea generală. Probioticele precum cele din varza murată pot ajuta la îmbunătățirea echilibrului bacterian din intestin după ce a fost perturbat de utilizarea antibioticelor. Consumul regulat de varză murată ajută și în procesul de slăbire.

Aceste murături contribuie și la reducerea stresului. Ele ajută la îmbunătățirea memoriei și la reducerea simptomelor de anxietate și depresie. Varza murată poate fi consumată în diverse feluri, fie simplă, fie inclusă în anumite preparate, cum ar fi sarmalele sau sandvișurile. Această garnitură este foarte consumată în perioada sărbătorilor de iarnă.

O mamă a povestit cum face sex de când a devenit părinte
Articolul anterior
Primăria Capitalei îndeamnă chișinăuienii să renunțe la practica de văruire a copacilor și bordurilor! Află motivul
Articolul următor