Un fel de pilaf de bulgur in care gasiti ici si colo bucatele mici de carne si bucati carnoase de varza. Parca ar fi sarmale imprastiate in cratita. O reteta cu iz turcesc, ca sa mearga bine cu desertul saptamanii.
Ingrediente:
1 varza alba mica (cca 800 gr)
250 gr carne tocata (de vita)
150-200 gr bulgur
1 ceapa
1 lingura cu varf pasta de ardei
1/2 lingurita chimion macinat
1/4 lingurita chili
30 ml suc de lamaie
2 linguri ulei
sare, piper negru
Portii: 4-5′
Preparare:
Se taie varza patrate nu foarte marunte. Presarati varza cu putina sare si framantati-o ca sa se inmoaie un pic si sa-si piarda din volum. Se toaca fin ceapa.
In uleiul incins se caleste ceapa doar pana se inmoaie (cca 5 minute). Se adauga carnea tocata si se caleste, amestecand des, doar pana isi schimba culoarea peste tot si nu mai e roz. Se adauga varza in 3-4 transe, amestecand bine dupa fiecare (va dura cam 10 minute pentru toata cantitatea de varza).
Faceti loc in mijlocul verzei si adaugati acolo pasta de ardei, chili, chimion, sare si piper negru. Caliti pasta cam 2 minute.
Adaugati 1 l de apa si sucul de lamaie si amestecati sa se omogenizeze totul. Aduceti la fierbere, dati focul la mic si fierbeti varza cu capac timp de 40-45 minute. Verificati dupa acest timp sa fie fiarta, iar daca nu e mai lasati-o pana e facuta.
Adaugati bulgurul si fierbeti tot cu capac inca 10 minute. Bulgurul va absorbi mare parte din lichid. Gustati mancarea de sare. Stingeti focul si lasati sa stea inca 10 minute, sa se mai umfle bulgurul. Serviti cald, cu smantana.