Alimentația a fost unul dintre cele mai importante aspecte ale omenirii din toate timpurile. Ea este sursa vieții, tinereții și prosperității sănătății. Inevitabil ceea ce consumăm ne influențează starea de bine, ne ajută să păstrăm greutatea corpului în limitele normale, dar alimentația contribuie și la eradicarea fenomenului foametei la nivel mondial. Ei bine, specialiștii au aflat care este alimentul de bază al omenirii și, din fericire, acesta este unul foarte sănătos, care merită inclus cu regularitate în dietă: fasolea este una dintre cele mai bune surse de proteine, fiind baza multor modele de alimentaţie din întreaga lume.
Mai mult de 18.000 de specii sunt cultivate pe tot globul motiv pentru care este considerată una dintre alimentele de bază şi de încredere are umanităţii. În lume, există mai multe soiuri de fasole cu proprietăți extrem de benefice pentru organism.
Fasolea Pinto
Fasolea Pinto este cea mai folosită în SUA mai ales pentru faptul că atunci când este gătită cu alte ingrediente le preia uşor aroma, devenind extraordinar de savuroasă. Se poate consuma fiartă, piure sau chiar prăjită. Textura cremoasă o face potrivită pentru o mulţime de feluri de mâncare.
Fasolea neagră
Boabele destul de dulci de fasole neagră devin cremoase şi moi atunci când sunt gătite. În multe gastronomii din America de Sud se găsesc combinate cu orez. Fasolea neagră este foarte bogată în substanțe cu efect antioxidant.
Fasole ”rinichi” kidney şi cannellini
Denumirea acestui tip de fasole vine de la forma pe care o are. Cannellini are aceeaşi formă, doar că este de culoare albă. Ambele sunt potrivite pentru supe, pentru nachos sau supă minestrone.
Fasole Marele Nord
Acest tip de fasole are tot formă de rinichi, doar că este mult mai plată. Se foloseşte în general pentru supe şi pentru piureuri de fasole.
Fasolea verde
Fasolea verde se găteşte de obicei în stare proaspătă, încă se găseşte şi congelată sau conservată. Se poate sota, se foloseşte în supe, salate, sau tocăniţe.
Fasole lima
Fasolea lima este una dintre cele mai contestate, însă odată ce îi dai o şansă vei descoperi că este dulce, cremoasă, fină. Poţi să o adaugi în salate alături de alte tipuri de legume şi condimente.
Fasole fava
Alături de morcovi şi brânză ricotta, fasolea fava poate fi o salată delicioasă pentru prânz. De asemenea, se poate găti sub formă de piure care se serveşte fie ca atare, fie pe felii de pâine crocantă.
Năutul
Năutul a fost cultivat în Estul Mijlociu încă din anii 3000 î. Hr. Este ingredientul principal din hummus, falafel, dar se poate găti într-o mulţime de alte feluri.
Soia
Soia se cultivă în Asia de mii de ani şi este procesată pentru a se obţine tofu, lapte, ulei, margarină sau sos. Este folosită şi pentru hrana animalelor.
Lintea
Lintea are avantajul de a fierbe mult mai repede decât fasolea datorită dimensiunilor sale mici. Se găseşte în mai multe variante de culori, fiecare având aroma sa, dar şi texturi diferite. Din linte puteţi face salate, supe, ciorbe, mâncăruri.
Fasole black-eyed
Această fasole şi-a căpătat denumirea datorită punctelor negre pe care le are în centru. În america de sud se mănâncă în noaptea de Revelion pentru că se crede că aduce prosperitate. Se poate folosi pentru supe, fiind dulce şi cremoasă.