Pentru majoritatea dintre noi calificativele „Eco”, „Organic”, „Bio” dă un plus de valoare produsului pe a cărui etichetă se găsesc. Și, în cele mai multe cazuri, așa-zisa „evaluare” dă rezultate bune. Însă de fapt, toţi aceşti termeni definesc acelaşi lucru, produse ecologice, realizate conform legii, fără utilizarea substanţelor chimice, fără intervenţii genetice şi în armonie cu natura şi mediul inconjurător, dar şi certificate autorizate.
De exemplu, în America și Canada, se folosește cel mai adesea termenul „Organic”, în timp ce în Germania se folosește „Eco” sau „Ecologic”, iar în Italia se folosește „Bio”. Și în Moldova, poți întâlni oricare dintre acești termeni, în funcție de zona de proveniență a produsului. Organic – se utilizează pentru produse agroalimentare în spaţiul anglo-saxon. Alimentele etichetate „Organic” conțin în proporție de minim 95% ingrediente cultivate fără fertilizatori, pesticide, erbicide sau alte substanțe chimice, pe sol netratat cu substanțe sau îngrășământ chimic de cel puțin 3 ani. Agricultura organică respinge folosirea hormonilor de creștere, a ingineriei genetice sau a iradierii în vederea conservării alimentelor. Iar pentru că un produs să fie catalogat drept „100% organic”, acesta trebuie să conțină exclusiv ingrediente cultivate organic.
Eco și Bio – înseamnă acelaşi lucru, fiind folosite în special în spaţiul franco-german.
Să vedem care este diferenţa și între „Organic”-„Bio”, pe de-o parte şi „Natural” pe de altă parte?
Astfel, din punct de vedere legal, „Natural” nu înseamnă nimic, este doar o denumire de marketing. Pentru că orice poate fi natural, fără constrângeri legale. Iar din punct de vedere al certificărilor private, „Natural” se foloseşte pentru unele cosmetice, care nu îndeplinesc toate condiţiile pentru a fi organice, este ceva de mijloc, între cosmetice obişnuite şi cosmetice organice. Totodată calificativul „Natural” sau „100% Natural” aplicat pe eticheta unor produse nu este decît o strategie de marketing și nu oferă neapărat garanţia unui produs de calitate. Și asta, deoarece un produs marcat „Natural” poate să conţină aditivi alimentari și coloranţi.
Ce produse agricole și ce tipuri de mâncare pot fi certificate organic?
Pot fi certificate „Bio” următoarele produse: legumele, fructele, carnea, lactatele, mâncarea pentru bebeluși, vinurile, berea, iaurturile, prajiturile, produsele de patiserie, cerealele, pâinea, biscuiții, mezelurile, sucurile, fructele conservate, ceaiul și chiar cafeaua. În producerea acestor produse este interzisă utilizarea substanțelor chimice artificiale, a fertilizanților, pesticidelor, a aditivilor alimentari, a organismelor modificate genetic și a radiațiilor cu raze X. Iar pentru a fi comercializate ca produse ecologice, acestea trebuie certificate de organizațiile internaționale din domeniu.
Cine poate produce mâncare ecologică?
Oricine vrea acest lucru, dar cu condiția de a obține certificarea, inclusiv micii fermieri sau agricultorii care își vând produsele în magazine și pieți. Concluzia este, ca fiecare dintre noi înainte de a cumpăra un produs, să citească atent eticheta, ca nu cumva pe lângă calificativele „Bio” sau „Eco” să fie folosiți o mulțime de aditivi sau E-uri care dăunează sănătății.