Încă din cele mai străvechi timpuri – CHIMIONUL se numără printre condimentele care apar menționate în Sfânta Scriptură, iar utilizările sale terapeutice datează de cel puțin 4.000 de ani. Scrierile tradiționale menționează utilizările sale ca diuretic, calmant pentru stomac și flatulență. Această plantă aromatică, originară din Egipt, face parte din familia Apiaceae, fiind înrudită cu țelina, pătrunjelul și morcovul.
Semințele de chimion au proprietăți astringente, carminative, eupeptice și analgezice. Sunt cunoscute ca remediu pentru tulburările digestive, pulmonare și respiratorii. Studiile recente au arătat că uleiul esențial extras din semințele de chimion are efecte antibacteriene puternice inclusiv împotriva K. pneumoniae. Sunt o sursă bună de fier, mangan, magneziu, fosfor și alte minerale, vitamina A, vitamina B6, vitamina C și aminoacizi.
Pentru imunitate – Un studiu pe șoareci cu sistemul imunitar compromis a arătat că administrarea de doze orale de chimion a îmbunătățit răspunsul imunitar și a redus nivelurile crescute de cortizol.
Pentru răceli – Chimionul poate fi un ingredient util în preparatele naturiste pentru combaterea gripei și răcelilor, datorită faptului că accelerează procesul de recuperare din boală. Ajută la calmarea tusei și a strănutului prin uscarea excesului de mucus.
Pentru digestie – Datorită faptului că stimulează producția de enzime pancreatice, semințele de chimion ajută digestia. Pot fi folosite la prepararea unui ceai (în asociere cu fenicul și coriandru) pentru calmarea durerilor de stomac și reducerea gazelor.
Pentru colesterol, diabet și reducerea masei corporale – Un studiu pe șobolani diabetici a arătat că extractul de chimion este mai eficient în reducerea glucozei din sânge decât glibenclamida, un medicament antidiabetic. Acesta îmbunătățește sensibilitatea la insulină și determină scăderea colesterolului total și a trigliceridelor, precum și a markerilor pancreatici inflamatori, și totodată oprește creșterea excesivă în greutate.
Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători
Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.
Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială.
Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou.
Crește aportul de lichide
Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase, deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.
Mâncare ușoară
Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.
Nu sări peste antrenamente
Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.
Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!
Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul, care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.
Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.
Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.
Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.
Paine albă are 274 kcal/100 gr.
Paine neagră are 242/100 gr.
Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale: Olivie – 150 kcal/100 gr.
Şuba – 209 kcal /100 gr.
Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.
Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)
Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă (231 kcal/100 gr.).
Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!
Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri, dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.
Ce desert alegem?
Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.
100 de grame de:
Prune cu frişcă are 281 kcal
Tortul ”Cuşma lui Guguţă” – 325 kcal
Ciocolata cu lapte – 395 kcal
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au aproximativ 40 kcal/100 gr.
Nu consuma la masa de sărbători banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.
Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!
Cercetătorii de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar
Oamenii de știință de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar. Testul, primul de acest tip, detectează celulele „zombie” care ar putea indica primele semne ale bolii, scrie site-ul cam.ac.uk, citat de g4media.ro.
Cercetătorii speră că detectarea precoce, prin intermediul unui simplu test de urină, ar putea permite intervenții terapeutice mai timpurii, îmbunătățind semnificativ rezultatele și prognosticul pacienților. Aproximativ 36.600 de vieți sunt salvate de cancerul pulmonar în Regatul Unit în fiecare an, conform unei noi analize a Cancer Research UK.Profesorul Ljiljana Fruk și Dr. Daniel Munoz Espin și echipele lor de la Universitatea din Cambridge conduc cercetarea, finanțată de Cancer Research UK.Lucrările, desfășurate la Departamentul de Inginerie Chimică și Biotehnologie din Cambridge și la Early Cancer Institute, vor oferi un senzor ieftin și accesibil care utilizează probe de urină pentru a ajuta medicii să detecteze cancerul pulmonar înainte ca boala să se dezvolte.Cancerul pulmonar are un prognostic nefavorabil pentru mulți pacienți, deoarece adesea nu există simptome vizibile până când acesta nu se răspândește prin plămâni sau în alte părți ale corpului. Noul test de urină le va permite medicilor să depisteze boala înainte ca aceasta să se dezvolte.
Testul este perfectibil
Pentru a crea testul, oamenii de știință s-au uitat la proteinele excretate de celulele senescente: celule „zombie” care sunt vii, dar incapabile să crească și să se dividă. Aceste celule sunt cele care provoacă leziuni ale țesuturilor prin reprogramarea mediului înconjurător imediat pentru a favoriza apariția celulelor canceroase.
Acum, cercetătorii au dezvoltat un senzor injectabil care interacționează cu proteinele celulelor zombie și eliberează un compus ușor detectabil în urină, semnalând prezența acestora.
„Detectarea precoce a cancerului necesită instrumente și strategii rentabile care să permită detectarea rapidă și precisă”, a declarat Fruk. „Am conceput un test bazat pe proteine care scindează peptidele, care se găsesc la niveluri mai ridicate în prezența celulelor zombie și care, la rândul lor, apar în stadiile incipiente ale cancerului”, a explicat el.
„În cele din urmă, dorim să dezvoltăm un test de urină care ar putea ajuta medicii să identifice semnele din stadiile incipiente ale cancerului – potențial cu luni sau chiar ani înainte de apariția unor simptome vizibile”, a mai adăugat Fruk.
Tratamente mai eficiente împotriva cancerului
Pe lângă faptul că vizează cancerul pulmonar, Fruk speră că cercetările sale, împreună cu eforturile comune ale altor departamente universitare, vor duce la dezvoltarea unor sonde capabile să detecteze alte tipuri de cancer.
„Aproape am finalizat un test de urină funcțional pentru a detecta celulele „zombie” în cancerul pulmonar, care va depista cancerul mai devreme și va evita necesitatea unor proceduri invazive, dar acest test are potențial și pentru alte tipuri de cancer”, a spus ea. „Dezvoltarea unor tratamente mai eficiente împotriva cancerului necesită o detectare mai timpurie și terapii mai bune, dar și colaborarea cu alte discipline pentru o viziune mai holistică asupra bolii, care este o parte esențială a cercetării mele”.
De la descoperirea cauzelor cancerului pulmonar la medicamentele de pionierat pentru tratarea acestuia, Cancer Research UK a contribuit la progresul persoanelor afectate de cancer pulmonar. În ultimii 10 ani, organizația caritabilă a investit peste 231 de milioane de lire sterline în cercetarea cancerului pulmonar.
„Cancer Research UK a jucat un rol-cheie în avansarea cercetării în domeniul cancerului pulmonar și în îmbunătățirea supraviețuirii”, a declarat Dr. Iain Foulkes, director executiv al Cancer Research UK pentru cercetare și inovare. „Acest proiect condus de profesorul Fruk este un alt exemplu al angajamentului nostru de a stimula progresul, astfel încât mai mulți oameni să poată trăi mai mult și mai bine, fără teama de cancer”, a mai adăugat Foulkes.