Untul de ghee este recunoscut în medicina tradiţională indiană pentru calităţile sale de tonic şi revigorant fizic şi mental. Dacă este consumat în cantități moderate, are efecte de întinerire şi asigura substanţele nutritive necesare unei diete echilibrate.
Potrivit dr.nutriționist cu competențe în ayurveda Crisitna Raduța, untul de ghee este cel mai recomandat aliment din grupa lipidelor. De asemenea, acesta ajută digestia și îmbunătățește procesele de asimilare a substanțelor nutritive, iar datorită faptului că în procesul de preparare au fost îndepărtate proteinele din lapte, este indicat şi celor care au intoleranţa la lactoză. Totodată, specialiștii în nutriție susțin că untul de ghee este alcătuit doar din lipide, adică grăsimi și ajută la buna funcționare a organismului. Cei care îl prefera au un risc mai scăzut de ateroscleroza şi de boli ale inimii.
Cum preparăm untul de ghee:
Pentru a prepara untul de ghee ai nevoie de o bucată de unt cât mai gras de aproximativ (80-82 % de grăsime). Se pune într-o oală de fontă la foc mediu. Când începe să fiarbă, dai focul cât mai mic. Dupa vreo 10 minute, se formeaza o spumă și atunci începi abia să mesteci cu o lingură de lemn. Procedeul se folosește pâna vezi că nu se mai formează spumă (aproximativ 45 de minute). Dupa aceea, îl iei de pe foc şi îl laşi sa stea 10 minute. Îl stecori printr-o sita nouă, peste care ai pus tifon, direct în borcănele în care va fi depozitat. Se lasă partea care ramâne pe fundul oalei pentru ca aceea e mai tulbure şi va altera calitatea. Dacă e bine preparat şi acoperit, nu este nevoie să pui untul la frigider.
Deasemenea, folosirea untului de ghee are un efect antiinflamator și are un efect bun asupra organelor sexuale. Creşte capacitatea de a memora şi, în general, rezistenţa organismului. Untul de ghee medicinal este preparat cu anumite plante sau amestecuri de plante, acesta având proprietatea de a mări eficienţa remediilor. Din punct de vedere al medicinei tradiţionale indiene, ghee este considerat un aliment uşoar și sănătos.