Halvaua – un adevărat deliciu culinar! Se numără printre cele mai consumate alimente și printre preferatele multor persoane, însă puțini cunosc faptul că acest produs este unul foarte bogat în calorii.
Termenul de Halva provine din limba arabă (Halwa) şi este folosit pentru a descrie 2 sortimente:
- Halva pe bază de făină: acest sortiment este ușor gelatinos și este obținut din făină de cereale, de cele mai multe ori din griș; conține ulei, făină și zahăr
- Halvă pe bază de unt şi nuci: acest sortiment este sfărâmicios şi, de cele mai multe ori, obținut din Tahini (o pastă de susan) sau din diverse tipuri de unt de nucă, precum untul obținut din seminţele de floarea-soarelui; conține unt de nucă și zahăr
Totodată, aceasta poate fi obținută din diverse alte ingrediente, din seminţe de floarea soarelui, din diverse nuci, din fasole, din linte şi din legume precum morcov, bostan, cartof şi dovleac.
Ce conţine 100g de halva?
- 550-600 kilocalorii
- 15-18 grame de proteine
- 42-47 grame de glucide (carbohidrați)
- 35-40 grame de lipide
- minerale (zinc, fier, fosfor, calciu, potasiu)
- acizi graşi nesaturaţi (acid oleic şi lecitină) și polinesaturati (Omega-6)
Pe de altă parte experții susțin că halvaua are și o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră. Foarte importantă este provenienţa produsului şi conţinutul de seminţe de susan, dar recomandarea de baza este şi rămâne consumul limitat. Excesul se poate transforma cu ușurință într-o veritabilă bombă calorică. Astfel, pentru a avea efecte benefice pentru corpul nostru, halvaua ar trebui consumată în cantităţi mici, ocazional, și nu mai mult de 30-50 de grame pe zi, de preferat fără pâine. Halvaua a început să fie folosită tot mai des, mai ales în perioadele de post. În comerţ, găsim mai ales două sortimente de halva: simplă sau cu adaos de migdale, de arahide, de fistic sau de cacao. Nutriţioniştii spun că halvaua poate să fie înger şi demon pentru sănătate, totul depinde de cantitate şi de provenienţă, scrie kilocalorii.ro.