Studiu: Eliminarea unei lingurițe de sare din dieta zilnică are același efect ca medicamentele pentru hipertensiunea arterială

Eliminarea unei lingurițe de sare din alimentația zilnică vă poate scădea tensiunea arterială maximă la fel de mult ca un medicament pentru hipertensiune arterială, chiar dacă nu aveți tensiune arterială ridicată, potrivit unui nou studiu citat de CNN.

O linguriță de sare reprezintă 2.300 de miligrame – aceasta este limita zilnică maximă pentru persoanele de peste 14 ani recomandată de cele mai recente orientări nutriționale din SUA. Cu toate acestea, Asociația Americană a Inimii recomandă o dietă cu mai puțin de 1.500 de miligrame de sodiu pe zi.

„Acesta este primul studiu care arată că persoanele care iau deja medicamente pentru tensiunea arterială pot scădea și mai mult tensiunea arterială prin limitarea sodiului”, a declarat co-autorul Norrina Allen, profesor de medicină preventivă la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern.

„Și, indiferent de medicație, am constatat că 70% până la 75% dintre oameni au șanse să vadă o reducere a tensiunii arteriale dacă reduc sodiul din dieta lor”, a spus Allen.

Hipertensiunea arterială este adesea numită „ucigașul tăcut”, deoarece nu există simptome – singura modalitate de a ști dacă o aveți este de a o testa. Cu toate acestea, hipertensiunea arterială afectează 1 din 3 adulți din întreaga lume și poate duce la atac de cord, insuficiență cardiacă, leziuni renale și accident vascular cerebral, potrivit unui raport din 2023 al Organizației Mondiale a Sănătății.

Aproape jumătate dintre americani suferă de hipertensiune arterială, potrivit Asociației Americane a Inimii. Aproximativ o treime dintre aceștia au hipertensiune „rezistentă”, adică o tensiune arterială ridicată care nu a răspuns la tratament, în ciuda utilizării concomitente a trei tipuri de medicamente.

Un studiu din 2021 a constatat că bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani au cu până la 70% mai multe șanse de a avea hipertensiune necontrolată decât femeile de aceeași vârstă.

„Cei mai mulți oameni din ziua de azi mănâncă mult prea multă sare, deoarece este adăugată în aproape tot ceea ce mâncăm”, a declarat Dr. Andrew Freeman, director de prevenție cardiovasculară și wellness la National Jewish Health din Denver.

Adulții de peste 50 de ani

Studiul, publicat în revista JAMA, a repartizat 213 persoane cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani la o săptămână de dietă bogată sau săracă în sodiu. După ce a mâncat această dietă timp de șapte zile, fiecare persoană a trecut apoi la dieta alternativă.

Aproximativ 25% dintre participanți aveau tensiunea arterială normală, în timp ce alți 25% aveau hipertensiune netratată. Din grupul rămas, 20% aveau tensiunea arterială sub control, în timp ce 31% nu.

În timpul săptămânii cu conținut ridicat de sare, oamenii au mâncat dieta lor normală, împreună cu două pachete de supă, fiecare conținând 1.100 miligrame de sodiu. În timpul săptămânii cu conținut scăzut de sare, oamenii au mâncat alimente cu conținut scăzut de sodiu, cumpărate și date de dieteticieni. Obiectivul era de numai 500 de miligrame de sare pe zi, o reducere spectaculoasă.

O linguriță de sare poate părea o cantitate mică. Cu toate acestea, acea sare adăugată pare să aibă un efect asupra tensiunii arteriale care este surprinzător de mare”, a spus Freeman, care nu a fost implicat în acest studiu.

Scăderea tensiunii arteriale în timpul dietei sărace în sodiu a fost rapidă și dramatică, potrivit studiului. În comparație cu dieta bogată în sodiu, tensiunea arterială din dieta extrem de săracă în sare a scăzut cu 8 milimetri coloană de mercur.

„În comparație cu dieta lor normală, oamenii și-au redus tensiunea arterială cu aproximativ 6 milimetri coloană de mercur, cam același efect pe care l-ai vedea pentru un medicament de primă linie pentru tensiunea arterială”, a spus Allen.

„În plus, această scădere a avut loc destul de repede și a fost consecventă pentru persoanele cu tensiune arterială normală, cu tensiune arterială ușor ridicată sau pentru cele care luau deja medicamente.”

Reducerea acestei cantități de sare nu a avut efecte secundare semnificative, a spus Allen, cu excepția cazului în care puneți la socoteală adaptarea la o dietă mai blândă.

Când treci de la o dietă bogată în sare la o dietă săracă în sare, totul are un gust fad”, a spus ea.

„Vreau să încurajez oamenii să rămână cu ea, deoarece papilele gustative se adaptează în câteva săptămâni sau cam așa ceva, și chiar vă revin gustul și aroma, iar alimentele obișnuite vor avea un gust foarte sărat.”

„Ajustarea papilelor gustative durează puțin mai mult, dar efectele asupra tensiunii arteriale sunt destul de rapide”, a adăugat ea.

Medicamentele pentru tensiunea arterială pot avea, totuși, multe efecte secundare, inclusiv tuse, constipație sau diaree, amețeli, lipsă de energie, dureri de cap, dureri musculare, greață, nervozitate, oboseală, creștere sau pierdere în greutate și probleme de erecție. De obicei, acestea se ameliorează în timp, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină.

Depășirea poftei de sare

Renunțarea la sare este un bun început, „dar nu de acolo își iau cei mai mulți oameni sarea”, a spus Freeman.

„Este în alimente la care nu te-ai aștepta să aibă multă sare: câteva felii de pâine ar putea avea 400 sau 500 de miligrame de sare; o murătură are sare cât doza pentru o zi întreagă; iar un castron de supă ar putea avea sare cât pentru mai multe zile”, a spus el.

Dar cumpărăturile atente pot îndeplini această sarcină, a spus Allen. Dieteticienii au cumpărat produsele sărace în sodiu furnizate în cadrul studiului după ce au citit etichetele de la magazinele alimentare locale, a spus Allen.

CNN a analizat meniul cu conținut scăzut de sare și a descoperit că majoritatea mic dejunurilor includeau ovăz cumpărat din magazin, iaurt grecesc și struguri, în timp ce prânzul includea pui la grătar, salată verde asezonată cu ulei și oțet și versiuni cu conținut scăzut de sare de supă de linte, pâine, unt de arahide și chipsuri tortilla. Cinele au inclus orez brun și legume gata de consum, burrito și lasagna.

„Erau versiunile cu conținut scăzut de sare ale lasagna de legume”, a spus Allen. „Erau mere și banane și lucruri pe care toată lumea le putea obține de la magazinul alimentar. Nu erau pregătite special de un bucătar.”

Dieta premiată DASH, care înseamnă Dietary Approaches to Stop Hypertension (Abordări dietetice pentru oprirea hipertensiunii), este o metodă aprobată de experți pentru a reduce consumul de sare. DASH are o premisă simplă: mâncați mai multe legume, fructe și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi; limitați alimentele bogate în grăsimi saturate și limitați aportul de sodiu la 2.300 de miligrame pe zi, așa cum a făcut acest studiu.

Planul de masă DASH include patru până la șase porții de legume și alte patru până la șase porții de fructe, trei porții de produse din cereale integrale, două până la patru porții de produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi și câteva porții de carne slabă și nuci, semințe și leguminoase în fiecare zi.

Indiferent de planul de dietă ales, cei care doresc să reducă sarea este mai bine să își pregătească singuri mâncarea acasă, unde pot citi etichetele și calcula nivelul de sodiu, a spus Freeman.

Mâncatul la restaurant, chiar dacă este sănătos, ar putea fi problematic.

„Luați un fel de mâncare de legume la un restaurant: acea fasole verde poate că a fost preparată cu unt sărat, cu ceapă crocantă sărată sau orice altceva. În scurt timp, ați avut o încărcătură uriașă de sare care nu a fost intenționată”, a spus Freeman. „Cel mai bun mod de a mânca este să mănânci cât mai puțin procesat posibil.”

sursa: www.g4media.ro

Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale

De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.

Ciocolata din Dubai

Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Porții: 4

Ingrediente

Pentru stratul de ciocolată:

  • Ciocolată neagră: 300 g
  • Ciocolată cu lapte: 100 g
  • Ulei de cocos: 1 linguriță
  • Ciocolată albă: 50 g

Pentru umplutura de fistic:

  • Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
  • Pastă de fistic: 75 g
  • Fistic mărunțit: 15 g
  • Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului crocant

Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.

2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre

Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.

3. Prepararea umpluturii de fistic

Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.

4. Asamblarea desertului

Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.

Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.

5. Sigilarea desertului cu ciocolată

Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.

6. Servire

Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.

sursa: odoras.md

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Un scaner performant donat Universității de Medicină din Chișinău de către Guvernul României
Articolul anterior
Germania interzice exportul unui medicament pentru diabet despre care medicii spun că este folosit în exces și în mod greșit în curele de slăbire
Articolul următor