Bananele sunt una dintre cele mai populare fructe care se găsesc în supermarketuri, fiind preferate de oameni din toate colțurile lumii. Ceea ce este cu adevărat uimitor este faptul că aceste fructe par întotdeauna proaspete și sunt disponibile pe rafturi pe tot parcursul anului.
Această stări de ,,proaspăt” ale bananelor se par normale, dar cum reușesc magazinele să facă asta?
Procesul de coacere este fenomenul prin care bananele încep treptat să se descompună și să producă zaharuri, pierzând astfel gustul și aroma caracteristică. Prin depozitarea bananelor într-un mediu mai rece decât temperatura camerei, procesul de coacere este temporizat, permițând astfel bananelor să se păstreze proaspete pentru mai mult timp.
Un truc pe care magazinele, dar mai ales transportatorii, îl folosesc pentru a păstra bananele proaspete este controlul gazului de etilenă.
Acest gaz este produs natural de fructele și legumele care sunt în procesul de coacere, însă excesul de etilenă poate accelera coacerea și descompunerea fructelor și legumelor. Pentru a evita acest lucru, magazinele utilizează o cantitate mică de gaz numit 1-metil ciclopropen pentru a reduce nivelul de etilenă din aer.
Utilizarea de 1-metil ciclopropen (1-MCP) este o strategie comercială utilizată în mod obișnuit pentru manipularea mai multor fructe și legume, deoarece aplicarea înainte și după recoltare prelungește perioada de valabilitate a acestora.
Substanța 1-MCP se leagă de receptorii de etilenă și blochează răspunsurile mediate de etilenă în fructe și legume. Eficacitatea sa depinde de diverși factori, cum ar fi soiul, recoltarea și stadiul de maturitate, concentrația, durata expunerii, timpul etc.
Bananele sunt colectate în stadiul de coacere verde timpuriu, astfel încât să fie posibilă depozitarea eficientă timp de mai multe săptămâni. De asemenea, în procesul de colectare, bananele sunt împachetate și ambalate într-un mod specific pentru a preveni deteriorarea.