Țara în care trăiesc cei mai sănătoși oameni, potrivit ediţiei din 2019 a clasamentului Bloomberg Healthiest

Anul acesta, Spania a devansat Italia și a devenit pentru prima oară cea mai sănătoasă ţară din lume. Poate e ceva în gazpacho (supa rece din roșii) sau paella (un preparat bazat pe orez), dar spaniolii sunt cei mai sănătoși oameni din lume.

separator

Potrivit ediţiei din 2019 a clasamentului Bloomberg Healthiest Country Index, care evaluează 169 de economii, în funcție de factorii care contribuie la starea generală de sănătate, Spania este cea mai sănătoasă țară din lume, scrie tabu.ro.

Alături de Spania şi Italia, pe primele zece poziţii se mai regăsesc alte patru state din Europa: Islanda (locul 3), Elveţia (locul cinci), Suedia (locul şase) şi Norvegia (locul nouă). Japonia este cea mai sănătoasă ţară din Asia, urcând pe locul patru, cu trei locuri mai sus față de precedenta ediţia a clasamentului, şi a devansat Singapore, aflată pe locul opt. Australia şi Israel se numără şi ele printre primele zece cele mai sănătoase ţări ale lumii, ocupând locurile şapte respectiv zece.

Bloomberg Healthiest Country Index a folosit variabile precum durata de viaţă şi impune penalităţi pentru riscurile la adresa sănătăţii precum fumatul şi obezitatea. De asemenea, sunt luate în considerare factorii de mediu precum accesul la apă curată şi salubritate. Spania are cea mai mare speranţă de viaţă la naştere în rândul statelor din Uniunea Europeană, iar la nivel global este depăşită doar de Japonia şi Elveţia, potrivit datelor oferite de ONU.

Până în 2040 Spania ar urma să aibă cea mai mare speranţă de viaţă din lume, aproape 86 de ani, urmată de Japonia, Singapore şi Elveţia. În analiza realizată în 2018 de European Observatory on Health Systems and Policies, se menţionează un declin în ultimul deceniu al bolilor cardiovasculare şi a deceselor din cauza cancerului, în Spania.

Potrivit cercetătorilor, acest fapt se datorează sistemului de sănătate bine organizat și obiceiurile alimentare care ar putea oferii unele indicii cu privire la starea de sănătate a locuitorilor Spaniei şi Italiei, în condiţiile în care „dieta mediteraneană, completată cu ulei de măsline şi nuci, duce la o incidenţă mult mai mică de boli cardiovasculare chiar decât cea asociată cu o dietă bazată pe grăsimi reduse”, arată un studiu realizat de Facultatea de Medicină a Universităţii din Navarra.

În schimb, în America de Nord, Canada se plasează pe locul 6 la nivel mondial, depăşind cu mult SUA şi Mexicul, care au căzut pe locurile 35 respectiv 53. Speranţa de viaţă în SUA este în scădere din cauza deceselor provocate de supradoza de medicamente şi cazurilor de suicid.

Cuba s-a plasat cu cinci locuri în faţa SUA, fiind singura ţară din categoria celor nu au un venit ridicat care se plasează atât de sus. Coreea de Sud a urcat şapte poziţii până pe locul 17 în timp ce China, ţară cu 1,4 miliarde de persoane, a urcat trei poziţii până pe locul 52. Speranţa de viaţă în China urmează să o depăşească pe cea din SUA până în 2040, potrivit Institute for Health Metrics and Evaluation.

La coada clasamentului sunt economiile din Africa sub-sahariană, care ocupă 27 din 30 cele mai nesănătoase ţări. Haiti, Afganistan şi Yemen sunt celelalte trei. Mauritius este cea mai sănătoasă ţară din Africa sub-sahariană, ocupând locul 74 la nivel global.

Moldova nu se regăseşte nici măcar printre primele 56 cele mai sănătoase ţări ale lumii. Moldova a fost inclusă în top 10 țări din lume cu cea mai nesănătoasă dietă, potrivit unui studiu realizat în 2018 de Universitatea Friedrich Schiller din Jena, Germania.

Suc de dovleac pentru pierderea în greutate și curățarea organismului

În lupta cu kilogramele în plus, cele mai bune mijloace sunt cele care vă permit să obțineți rezultate cu un sacrificiu minim. Vă sugerăm să luați în calcul sucul de dovleac, este un aliment ideal pentru pierderea în greutate.

Valoarea nutritivă a unei astfel de băuturi este incontestabilă.

Dovleacul are un conținut mare de beta-caroten, se știe că acesta este un antioxidant și vitamina de creștere. În organism, beta-carotenul este ușor transformat în vitamina A sub influența enzimelor.

Dacă adăugați o lingură de ulei de măsline în sucul de dovleac, veți obține un adevărat „cocktail de tinerețe”. Acest lucru se datorează faptului că uleiul vegetal este o sursă excelentă de vitamina E.

În plus, dovleacul conține potasiu, vitaminele B, PP și C, mineralele: fier, calciu, magneziu, cupru. O compoziție atât de impresionantă ajută la menținerea imunității, la eliminarea excesului de lichide din organism, la normalizarea metabolismului și la combaterea anemiei.

Pulpa sucului de dovleac este un depozit de pectină – un tip special de fibre solubile, un enterosorbent care curăță sângele de substanțe toxice, iar vasele de sânge – de plăcile de colesterol.

În același timp, sucul de dovleac nu are un efect iritant asupra tractului gastrointestinal, ca multe alte sucuri din legume. Prin urmare, îl puteți bea chiar dacă suferiți de gastrită și pancreatită.

Proprietățile nutriționale ridicate, compoziția chimică bogată și conținutul scăzut de calorii au făcut din sucul de dovleac o armă eficientă în lupta cu excesul de greutate.

Suc de dovleac pentru pierderea în greutate

Este recomandabil să folosiți în paralel și alte fructe și legume. Se potrivește cun morcovi, mere sau sfecla roșie. Sucurile sănătoase de varză, țelină și spanac în forma lor pură au un gust pe care nu totți îl preferă. Prin urmare, pentru a crește beneficiile și gustul, acestea pot fi adăugate în sucul de dovleac. Rezultatul este un adevărat meniu de detoxifiere cu conținut scăzut de calorii.

Cui este dăunător?

Practic nu are contraindicații. Este potrivit chiar și pentru mamele care alăptează, pentru care pierderea în greutate după naștere devine adesea o problemă, iar meniul permis este foarte limitat. Dovleacul nu este un potențial alergen și nu provoacă probleme cu burtica la bebeluși. Astfel, sucul poate fi consumat în timpul alăptării ca un aliment sănătos.

Stafidele – excelente bactericide, imunostimulante, sedative și diuretice

Stafidele au un efect foarte benefic asupra organismului, sunt excelente bactericide, imunostimulante, sedative și diuretice. De aceea, în unele cazuri se poate recomanda folosirea stafidelor în locul anumitor medicamente. Proprietățile stafidelor diferă semnificativ de proprietățile strugurilor – acest lucru a fost observat de medici încă din vremuri străvechi.

Este de remarcat faptul că conținutul de zahăr, și anume glucoză și fructoză, în stafide este de 8 ori mai mare decât în ​​struguri. Prin urmare, în loc de bomboane și alte dulciuri, este mai bine să mănânci stafide.

Proprietăți benefice ale stafidelor

Una dintre proprietățile benefice ale stafidelor este capacitatea lor de a elimina retenția de lichide din organism. Această proprietate este direct legată de prezența potasiului în ele. De asemenea, ajută în cazul intoxicațiilor, atunci când este necesară eliminarea toxinelor din sânge.

Antioxidanții pe care îi conține, suprimă creșterea bacteriilor, care sunt una dintre cauzele cariilor.

Pe lângă cele enumerate, decoctul de stafide vine în ajutorul bronșitei, pneumoniei și hipertensiunii.

Stafidele cu semințe sunt bune pentru dizenterie. Iar soiul de stafide fără semințe se descurcă de minune cu bolile de rinichi și vezică urinară.

Niacina sau acidul nicotinic este o componentă a enzimelor implicate în respirația celulară și metabolismul proteic care reglează activitatea nervoasă. Acesta este tocmai motivul pentru care stafidele întăresc sistemul nervos și acționează ca un sedativ.

Stafidele închise la culoare sunt considerate mai sănătoase decât soiurile albe. Chiar și cariile dentare și bolile gingiilor sunt posibile de tratat. Antioxidanții prezenți în ele, în special acidul oleanolic, inhibă creșterea bacteriilor care cauzează boli dentare.

Potasiul din stafide reglează echilibrul acido-bazic din sânge. Activează activitatea musculară a inimii și îmbunătățește transmiterea impulsurilor nervoase. Stafidele au un efect benefic și asupra funcționarii rinichilor și a pielii.

Stafide în loc de pastile

Persoanele care suferă de boli cardiovasculare, diabet zaharat și distonie vegetativ-vasculară ar trebui să includă stafide în alimentația lor.

Rețeta de stafide cu suc de ceapă

Un decoct de stafide cu suc de ceapă este bun pentru tuse, scurgeri nazale și dureri în gât.

Se pune 100 g de stafide cu un pahar de apă clocotită și se lasă 10 minute. Se strecoară, se amestecă cu o lingură de suc de ceapă și se bea 1/2 cană de 3 ori pe zi.

Sau puneți 100 g de stafide tocate, adăugați un pahar de apă și fierbeți timp de 10 minute la foc mic. Apoi se strecoară compozițua. Bea acest decoct de mai multe ori pe zi, Dacă adăugați 1 lingură de suc proaspăt de ceapă la acest decoct, veți obține un amestec excelent pentru prevenirea hipertensiunii.

Mâncare din insecte, deja pe rafturi. Cum o recunoști

Multe produse din magazine conțin insecte, dar denumirea este „codată”. Aflăm despre prezența insectelor în produsele alimentare și cum acestea sunt menționate pe ambalaje conform reglementărilor UE. Se detaliază denumirile specifice ale insectelor care trebuie să apară pe etichete, precum „Acheta domesticus” sau „Tenebrio molitor”, scrie evz.ro.

Cum poți identifica produsele care conțin insecte

„În conformitate cu Regulamentul UE 1169/2011, toate ingredientele alimentare trebuie să fie clar indicate pe ambalaj, inclusiv insectele utilizate ca ingrediente.” Aceasta înseamnă că, deși multe produse conțin insecte, acestea trebuie să fie menționate sub denumirile lor științifice precise pe etichete.

De exemplu, „Acheta domesticus” (greier de casă) și „Tenebrio molitor” (vierme de făină) sunt termeni care trebuie să apară dacă aceste gâze se află în compoziția produsului. Reglementările sunt clare: producătorii sunt obligați să informeze consumatorii despre prezența acestor ingrediente, astfel încât aceștia să poată face o alegere informată atunci când achiziționează produsele respective.

Denumirile care semnalizează prezența insectelor

„Pentru a verifica ușor dacă un produs conține insecte, consumatorii trebuie să citească atent lista ingredientelor.” În Uniunea Europeană, există anumite denumiri care indică prezența insectelor în produsele alimentare.

Căutând pe etichete termenii precum E120 (Carmin, colorant obținut din coșenilă, o specie de insecte), Acheta domesticus (greiere de casă), Alphitobius diaperinus (larva gândacului de bălegar), sau Locusta migratoria (lăcustă migratoare), consumatorii pot identifica cu ușurință dacă produsul conține insecte.

Aceste denumiri trebuie să fie foarte clare și vizibile pe eticheta produsului, în conformitate cu legislația europeană.

Ce alte semne trebuie căutate pe etichete

„Un alt pas important în verificarea produselor este să te uiți la eventualele simboluri și avertismente de pe ambalaj.” Unele produse pot conține mențiuni precum „poate conține insecte” sau indicații legate de alergeni, iar acest lucru trebuie să fie specificat pe etichetă, mai ales dacă sunt folosite insecte în ingrediente.

De asemenea, produsele alimentare care fac parte din categoria „Noua Alimentație” (Novel Food) și care includ insecte ca ingrediente vor purta mențiuni suplimentare pe ambalaj.

În plus, consumatorii ar trebui să fie atenți la tipologia produselor, deoarece insectele sunt mai frecvent folosite în alimente precum biscuiți, pâine, paste, batoane proteice, snacks-uri sau produse pe bază de carne și alternative vegetale.

O femeie de 54 de ani și-a încercat norocul la ,,Românii au Talent”. Video
Articolul anterior
A fost aleasă câștigătoarea care va urma cursul de formare a instructorilor Unica Sport – absolut GRATUIT!
Articolul următor
Close menu