Murray Grossan, medic ORL, la Institutul Grossan din Los Angeles, California, are 94 de ani şi continuă să profeseze. Deși zilnic intră în contact cu zeci de oameni și tot felul de germeni, medicul nu se îmbolnăvește de viroze și gripă deja de mai bine de 10 ani.
„Cred că unul dintre motive ar putea fi faptul că am fost expus constant la răceli, gripă şi alţi viruşi, ca parte a jobului meu. Mulţi medici îşi formează o anumită rezistenţă datorită acestei expuneri“, spune Dr. Grossan.
Vorbind despre sistemul de autoapărare al organismului, medicul a recunoscut că mai face un lucru care contribuie la întărirea sistemului imunitar: mănâncă zilnic iaurt.
„Bacteriile benefice par să interacţioneze cu microbii din intestinele noastre“, explică Steve Bowers, cel care l-a intervievat pe Dr. Grossan şi alţi zeci de oameni pentru cartea sa „Secretele celor mai sănătoşi oameni din lume“.
„Sunt miliarde de bacterii care produc vitamine, cum ar fi B6, B12 şi K2. De asemenea, ajută la combaterea bacteriilor rele, cum ar fi E. coli şi salmonella şi ajută tranzitul intestinal“.
Pe lângă întărirea imunităţii, consumul regulat de iaurt poate preveni creşterea în greutate. Persoanele care au mâncat mai mult de trei porţii de iaurt pe săptămână au luat mai puţin în greutate în comparaţie cu cele care au mâncat mai puţin de o porţie pe săptămână, potrivit unui studiu publicat în „Journal of Obesity International“.
„Ştim că gestionarea corectă a greutăţii contribuie la prevenirea numeroaselor afecţiuni legate de vârstă, inclusiv diabetul zaharat, bolile de inimă şi anumite forme de cancer“, spune dr. Bowers, autorul studiului. Iaurtul poate, de asemenea, să protejeze creierul. Cercetătorii au examinat trei grupuri diferite de persoane care au cosnumat un iaurt fermentat de două ori pe zi, iaurt nefermentat de două ori pe zi, iar al treilea grup nu a consumat deloc iaurt. După patru săptămâni, subiecţii care au cosnumat iaurt fermentat în fiecare zi au avut o mai bună reacţie în regiunile creierului care procesează emoţiile, în comparaţie cu celelalte două grupuri, potrivit studiului publicat în revista „Gastroenterology“.
Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale
De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.
Ciocolata din Dubai
Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.
Timp de preparare: 15 minute
Porții: 4
Ingrediente
Pentru stratul de ciocolată:
Ciocolată neagră: 300 g
Ciocolată cu lapte: 100 g
Ulei de cocos: 1 linguriță
Ciocolată albă: 50 g
Pentru umplutura de fistic:
Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
Pastă de fistic: 75 g
Fistic mărunțit: 15 g
Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit
Mod de preparare
1. Pregătirea aluatului crocant
Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.
2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre
Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.
3. Prepararea umpluturii de fistic
Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.
4. Asamblarea desertului
Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.
Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.
5. Sigilarea desertului cu ciocolată
Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.
6. Servire
Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.
Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.
Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.
Dietă bazată pe fibre
Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.
„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.
Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.
Tipuri de fibre și beneficiile lor
Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:
Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)
Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon. „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.
Fibre și pierderea în greutate
Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:
Beta-glucan
Pectină
Dextrină de grâu
Amidon
Celuloză
Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:
Greutatea corporală
Adipozitatea (grăsimea)
Cheltuielile energetice
Toleranța la glucoză
Modificări ale microbiotei intestinale
Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul
Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.
De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.
Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.
Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.
Consumul de fibre la micul dejun
Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie. „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.
Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală
Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.
În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.
Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.
Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.
Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.
La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.
Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.