Murray Grossan, medic ORL, la Institutul Grossan din Los Angeles, California, are 94 de ani şi continuă să profeseze. Deși zilnic intră în contact cu zeci de oameni și tot felul de germeni, medicul nu se îmbolnăvește de viroze și gripă deja de mai bine de 10 ani.
„Cred că unul dintre motive ar putea fi faptul că am fost expus constant la răceli, gripă şi alţi viruşi, ca parte a jobului meu. Mulţi medici îşi formează o anumită rezistenţă datorită acestei expuneri“, spune Dr. Grossan.
Vorbind despre sistemul de autoapărare al organismului, medicul a recunoscut că mai face un lucru care contribuie la întărirea sistemului imunitar: mănâncă zilnic iaurt.
„Bacteriile benefice par să interacţioneze cu microbii din intestinele noastre“, explică Steve Bowers, cel care l-a intervievat pe Dr. Grossan şi alţi zeci de oameni pentru cartea sa „Secretele celor mai sănătoşi oameni din lume“.
„Sunt miliarde de bacterii care produc vitamine, cum ar fi B6, B12 şi K2. De asemenea, ajută la combaterea bacteriilor rele, cum ar fi E. coli şi salmonella şi ajută tranzitul intestinal“.
Pe lângă întărirea imunităţii, consumul regulat de iaurt poate preveni creşterea în greutate. Persoanele care au mâncat mai mult de trei porţii de iaurt pe săptămână au luat mai puţin în greutate în comparaţie cu cele care au mâncat mai puţin de o porţie pe săptămână, potrivit unui studiu publicat în „Journal of Obesity International“.
„Ştim că gestionarea corectă a greutăţii contribuie la prevenirea numeroaselor afecţiuni legate de vârstă, inclusiv diabetul zaharat, bolile de inimă şi anumite forme de cancer“, spune dr. Bowers, autorul studiului. Iaurtul poate, de asemenea, să protejeze creierul. Cercetătorii au examinat trei grupuri diferite de persoane care au cosnumat un iaurt fermentat de două ori pe zi, iaurt nefermentat de două ori pe zi, iar al treilea grup nu a consumat deloc iaurt. După patru săptămâni, subiecţii care au cosnumat iaurt fermentat în fiecare zi au avut o mai bună reacţie în regiunile creierului care procesează emoţiile, în comparaţie cu celelalte două grupuri, potrivit studiului publicat în revista „Gastroenterology“.