Varză călită de post – fie că o servești ca garnitură sau ca fel de mâncare de sine stătător, fă-o după această rețeta simplă și vei vedea, că îți iese minunată! Este foarte gustoasă, rapid și ușor de pregătit, lucru care o face, alegerea perfectă pentru zilele în care vrei să gătești ceva fără prea mult efort.
Iată care sunt igredientele pentru această rețetă:
o varză albă medie (între 1 și 2 kg);
1-2 ardei grași;
1-2 cepe albe medii;
1-2 roșii medii;
2-3 linguri de sos de roșii;
ulei, sare, piper – după gust, iar opțional poți adăuga – boia afumată.Preparare:
Toacă ardeii și ceapa. Pune-i la călit în puțin ulei, la foc mic, într-un vas mai mare. Iar, când s-au mai înmuiat, asezonează cu sare și piper și adaugă și roșiile tăiate cubulețe. Între timp, spală și toacă varza, nu foarte mărunt. După 2-3 minute de când ai pus roșiile la călit, adaugă și pasta de tomate. Amestecă, pune și un praf de boia afumată dacă ai, după care pune capacul și lasă la foc mic. Pune varza tocată în vasul în care călești legumele și amestecă ușor. Dacă nu încape toată din prima, pune cât încape și pe măsură ce se înmoaie, mai adaugă din când în când. Lasă ingredientele la călit la foc mic, amestecând cam din 10 în 10 minute și acoperită cu capac, ca să nu se ardă și să lase singură zeamă. Nu uita acest lucru este foarte important!Spre final, mai puteți adăuga și alte condimente ca cimbru, frunză de dafin, pentru a da o aromă deosebită. Poftă bună!!!