Verdețurile și utilizarea lor

Majoritatea dintre noi consumă legume și verdețuri cunoscând multiplele beneficii ale acestora. Iar, fiecare tip de  verdeață are rostul ei și este bine să știm la ce pot fi folosite fiecare. Și asta deoarece, ele accentuează mai bine anumite gusturi, iar unele pot folosite chiar și la deserturi!

separator

Busuioc
Aroma de busuioc este complementară cărnii albe, cărnii de miel sau de vită, precum și fructelor ca capșune sau zmeură. Este ideal în rețete de legume la tigaie, în rețetele italiene, sosul Pesto și în sosul de roșii. Poate fi foarte bine asociat cu roșiile, cu cimbrul și oregano. Uleiurile ideale pentru dressing sunt: cel de măsline, uleiul din sâmburi de struguri sau uleiul de susan.Mărar
Gustul și aroma mărarului sunt bine completate de somon, morcovi, castraveți și de iaurt. Poate fi folosit cu succes în tocănițe și ghiveci, precum și în creme de brânză și salate. Se asociază foarte bine cu piperul, scorțișoara, ghimbirul, foile de dafin și cu nucșoara. Este ideal să folosești ulei de canolă sau șofrănel atunci când îl folosești în mâncăruri.Menta
Menta este planta foarte versatilă, ce merge de minune atât cu carnea de porc, cu cartofii sau mazărea, cât și cu deserturile de ciocolată sau cu fructe. În plus, ca și condimente, este ideală în combinație cu ghimbirul, piperul cayenne, chimionul sau mușețelul. Uleiurile cele mai potrivite pentru menta sunt cel de canola sau cel de cocos.Oregano
Oregano e verdeața perfectă pentru carnea de vită, cea de pui, sau pentru peștele prăjit. Poate fi folosit și atunci când gătești curcan sau porc. Tot Oregano este un condiment esențial în sosurile de roșii pentru pizza. Poate fi asociat cu frunzele de dafin, cu măghiranul și cimbrul, cu busuiocul și chimenul. Este ideal să folosesti ulei de avocado sau canola atunci când gătești cu oregano.Rozmarin
O alta mirodenie foarte versatilă este rozmarinul, ce poate fi folosit la o multitudine de preparate. De la legume precum conopida, ciupercile, roșiile sau spanacul, până la carnea de porc, pește la grătar, preparate din porc sau curcan, toate merg „mână-n mână” cu rozmarinul. Ca și condimente asociate, cel mai bine i se potrivesc oregano, cimbrul și usturoiul. Folosește ulei de măsline sau ulei de porumb atunci când îl pui în mâncare, accentuează cel mai bine gustul.Salvia
Își păstrează foarte bine aroma, chiar dacă e gătită termic pentru o perioadă lungă de timp. Salvia accentuează foarte bine gustul brânzeturilor, al cărnii de vită, de porc sau de curcan. De asemenea, accentuează bine și gustul merelor.
Este foarte gustoasă asocierea dintre salvie și lămâie, iar ca ulei, cel mai bine este să folosești ulei de avocado sau de canola.Tarhon
Acest condiment se „înțelege” foarte bine cu roșiile, cu carnea de pui sau cu peștele prăjit. Aduce totodată un plus în sosurile pentru legume sau carne și este foarte bun în combinație cu salatele verzi. La fel ca și în cazul salviei, uleiul de avocado și cel de canola sunt de preferat.

Cimbru
Cimbrul este condimentul perfect pentru carnea de miel, cea de curcan, pentru peștele la grătar sau pentru ouă. Merge de minune și cu mâncărurile vegetariene, în mod deosebit cu fasolea. Folosește ulei de canola atunci când gatești mâncăruri ce se potrivesc cu cimbrul.Coriandru
Carnea de porc, murăturile, peștele la grătar, puiul și carnea de vită se potrivesc perfect cu coriandrul. Merge foarte bine salatele verzi, în umpluturi de cărnuri sau în placintă cu mere. Același condiment face duet bun cu ghimbirul, scortișoara și nucșoara. Folosește ulei de floarea soarelui atunci când folosești și coriandrul.Pătrunjel
Poate cel mai comun din verdețurile de până acum, pătrunjelul este foarte potrivit pentru momentele când gătești legume, carnea de pui, pește sau ouă. De asemenea, merge foarte bine în mâncăruri cu paste sau în supe.
Se potrivește cu alte condimente, precum busuiocul sau tarhonul, iar ca ulei e indicat să-l folosești pe cel de canola, sau chiar unt.

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Caz tragic în Capitală! Un bărbat s-a aruncat în gol, după ce și-a omorât concubina
Articolul anterior
Fii alături de copiii bolnavi de cancer! Vino la Târgul de Primăvară
Articolul următor