Zeama de la murături, mai puternică decât orice băutură energizantă

Zeama de murături, fie că e vorba de zeama de la castraveții în saramură ori de la gogoșarii în oțet sau zeama de varză, are câteva beneficii importante pentru sănătate.

Zeama de murături te poate ajuta să previi, dar și să tratezi anumite afecțiuni și că îți e de folos dacă faci sport intens.

Activitățile sportive intense sunt extrem de solicitante și pot deshidrata practicantul, de aceea sportivii consumă băuturi energizante pentru restabilirea nivelului de electroliți din organism, scrie adevarul.ro cu referire la doc.ro.

Ei bine, se pare că zeama de castraveți, gogonele și alte legume sau zeama de varză este mai puternică decât orice băutură energizantă. 

Datorită conținutului ridicat de sodiu, zeama de murături are același efect asupra organismului, echlibrând și electroliții din corp. Valorile scăzute de electroliți pot cauza aritmii cardiace, tahicardii, confuzie, crampe musculare și alte simptome specifice persoanelor deshidratate.

În mai puțin de 85 de secunde, zeama de castraveți ori zeama de varză poate ameliora crampele musculare, ceea ce înseamnă, spun cercetările, că este mai eficientă decât băuturile energizante din comerț.

Proprietăți și beneficii ale consumului de zeamă de murături

Iată ce proprietăți și beneficii pentru sănătate poate avea zeama de murături:

Informații nutriționale pentru zeama de murături

O cantitate de 100 mililitri de zeamă de murături are următoarele calități nutriționale:

-Carbohidrați: 0,4 grame

-Sodiu: 50‑115% din doză zilnică recomandată

-Calciu: 1‑5% din doza zilnică recomandată

-Potasiu: 3% din doza zilnică recomandată

-Magneziu: 3% din doza zilnică recomandată

-Probiotice: în jur de 10.700 de unități de colonii de formare

Este o sursă bogată de antioxidanți și nutrienți valoroși

Săracă în calorii, însă cu un conținut ridicat de electroliți, de vitamina C și calciu, zeama de murături reprezintă o sursă valoroasă de nutrienți pentru organism. Mai mult decât atât, antioxidanții și nutrienții sunt absorbiți cu ușurință datorită caracterului acid al acestui suc natural.

Sursă de probiotice

Zeama de murături este o sursă naturală de probiotice, acele bacterii benefice pentru sănătatea intestinului. Consumul regulat de probiotice poate ajuta la menținerea unui sistem digestiv sănătos. 

Previne și tratează crampele musculare

Clorura de calciu și oțetul care se regăsesc în zeama de gogoșari murați, de exemplu, ajută organismul să absoarbă mai repede sodiul și potasiul. Așadar, dacă ai făcut febră musculară după sport, durerile musculare vor fi calmate rapid dacă bei zeamă de murături. De asemenea, datorită conținutului de sare, zeama de murături poate ajuta la rehidratare și poate fi utilă în cazurile de deshidratare ușoară.

Tratează sindromul picioarelor neliniștite

Se pare că doar câteva grame de zeamă de murături consumate înainte de culcare pot calma sindromul picioarelor neliniștite. Nu există încă dovezi clare care să confirme eficacitatea, întrucât nu au fost făcute studii în domeniu, însă dovezile anecdotice sugerează că este un remediu naturist folosit în medicina populară pentru tratarea acestei probleme.

Calmează durerile menstruale

Crampele menstruale pot fi calmate prin consumul de zeamă de murături. Totodată, datorită faptului că este foarte sărată, zeama de la murăturile puse în saramură potolește și pofta de alimente sărate pe care unele femei o au în zilele premergătoare menstruației.

Echilibrează nivelul de zahăr din sânge

Un nivel prea mare de zahăr în sânge poate duce la apariția diabetului de tip 2, dar și la dezvoltarea altor boli cronice. Studiile au dovedit că oțetul, care se regăsește în zeama de murături puse la oțet, îmbunătățește răspunsul organismului la insulină, scăzând nivelul de zahăr din sânge după masă.

Ajută în caz de mahmureală

Zeama de varză este folosită din vechime ca remediu pentru mahmureală. Având capacitatea de a echilibra organismul din punct de vedere al electroliților, zeama de murături poate fi benefică pentru ameliorarea mahmurelii, dar și pentru prevenirea acesteia.

Cine să fie atent la consumul de zeamă de muături?

Dacă ai probleme cu stomacul, cum ar fi refluxul acid, ideal ar fi să nu abuzezi de zeama de murături pentru că îți poate crește și mai mult aciditatea. De asemenea, persoanele care suferă de hipertensiune sau au probleme renale trebuie să consume murături doar în cantități mici, din cauza conținutului mare de sare.

Există însă soluții și pentru acești pacienți, precum rețetele care folosesc extrem de puțină sare, precum „murăturile rapide”, care se țin o perioadă mai scurtă în borcanele din bucătărie, dar care se și deteriorează mai rapid și trebuie consumate imediat după ce legumele încep să se înmoaie. 

De asemenea, se pot pune și murături complet fără sare pentru iarnă. Așadar, sarea este un conservant și are un rol în rezistența murăturilor, însă poți obține obține murături și în lipsa acesteia, doar că termenul lor de expirare este mai mic.

Probioticele generate de murături rezistă câteva zile în frigider și pot fi consumate și de persoanele cu anumite probleme cardiace sau renale, întrucât cantitatea de sare este minimă spre zero.

Cum poți folosi zeama de murături?

Zeama de murături, acest lichid condimentat care rezultă din conservarea legumelor în oțet sau sare și condimente, poate fi folosită în mai multe moduri în bucătărie pentru a adăuga arome savuroase și pentru a da un gust unic mâncărurilor. 

Gustare răcoritoare

Zeama de la murături este o băutură răcoritoare și revigorantă în zilele calde de vară. Poți să o servești familiei în pahare cu gheață pentru a vă răcori. De asemenea, poți adăuga frunze proaspete de mentă sau felii de lămâie pentru a îmbunătăți aroma.

Dressing pentru salate

Zeama de murături poate fi utilizată și ca ingredient de bază în dressingurile pentru salate. Aceasta adaugă o notă acidulată și acrișoară care poate complimenta perfect gustul altor ingrediente din salată.

Acrirea ciorbelor

Adăugarea unei cantități de zeamă de castraveți în saramură sau zeamă de varză în ciorbele de carne ori în cele de legume poate îmbunătăți gustul acestora, conferindu-le o aromă picantă și savuroasă.

Marinarea cărnii sau a peștelui

Zeama de murături poate fi utilizată ca marinadă pentru carne sau pește. Acest lucru poate conferi mâncărurilor o notă delicioasă de acrișor, în special dacă dorești să mănânci ceva puțin mai exotic.

Sos pentru carne la grătar: Poți folosi zeama de murături pentru a stropi carnea la grătar sau pentru a prepara un sos simplu și savuros care să acompanieze carnea la grătar. 

Ingredient pentru cocktailuri

Zeama de murături poate fi folosită pentru a crea cocktailuri deosebite. Combinația de zeamă de murături, vodcă sau gin și gheață poate duce la apariția unor băuturi pline de savoare.

În concluzie, zeama de murături are o serie de beneficii pentru sănătate și poate fi consumată în mai multe moduri. Însă, deoarece poate conține o cantitate semnificativă de sare, trebuie consumată cu moderație.

Prea multă sare în alimentația de zi cu zi poate avea efecte negative asupra sănătății, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale sau retenția de lichide.

Leguma care previne acumularea grăsimilor la ficat

Eliberarea ficatului de grăsimile în exces este o măsură importantă de protejare a acestuia contra altor multor boli, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Illinois. Savanţii au ajuns la concluzia că substanţa activă anticancer sulforafan, găsită în broccoli, ar putea fi responsabilă de curăţarea ficatului de grăsime.

Cercetătorii au arătat că un consum săptămânal de broccoli poate combate acumularea de grăsimi la nivelul ficatului.

În acest fel, persoanele care obişnuiau să consumă broccoli de 3-5 ori pe săptămână prezentau un risc scăzut de a dezvolta steatoză hepatică (boala în care ficatul este invadat de grăsime) şi cancer hepatic. Studiile efectuate până acum au determinat că broccoli oferă, de asemenea, protecţie împotriva cancerului de sân, de prostată şi de colon.

Sulforafanul, substanţa activă anticancer din broccoli, este prezentă în cantitate mare în leguma tocată şi fiartă puţin la aburi. Studiile au mai arătat că broccoli, împreună cu conopida şi varza de Bruxelles, are capacitatea de a opri acumularea grăsimilor în ficat.

Şi varza albă sau cea roşie este bogată în sulforafan, izotiocianat şi indol-3-carbinol (I3C). Aceşti compuşi anticancer au proprietăţi antioxidante şi de detoxifiere. În cadrul unei cercetări, consmul de varză a fost asociat cu o incidenţă mai mică a cancerului de plămâni, de colon, de sân şi de col uterin.

Studiile arată că, cu cât este mai mare aportul de legume din familia cruciferelor, adică a verzei, în meniul unei popor, cu atât mai mici sunt ratele de cancer, în special de ficat, prostată, colon, sân şi cancer pulmonar.

Bolile ficatului şi obezitatea pot fi prevenite printr-un consum regulat de varză în stare crudă sau uşor înăbuşită la aburi, sub formă de salată de trei-cinci ori pe săptămână, cu adaos de puţin ulei de floarea soarelui sau de măsline.

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

Putin a renunțat la carantina obligatorie de 2 săptămâni pentru oricine voia să se întâlnească cu el. Noi reguli de acces la Kremlin
Articolul anterior
Ai ajuns la 40 de ani? Ce să mănânci pentru a avea o inimă sănătoasă
Articolul următor