În fiecare an, pe 9 februarie, este marcată Ziua Internațională a Pizzei. Deliciosul preparat consumat în cantități uriașe în întreaga lume are origini în diferite culturi antice. Cea mai populară rețetă de pizza este cea care conține doar câteva ingrediente: Margherita, scrie evz.ro.
Ziua Internațională a Pizza este marcată anual pe 9 februarie. Zilnic, numai în Italia sunt preparate peste șapte milioane de pizza. De altfel, la nivel mondial, cifra depășește 40 de milioane. Mai mult, un sfert din locurile de muncă din Italia depind de acest sector al alimentației publice. Cu origini în antichitate, gustosul preparat a intrat inclusiv în patrimoniul UNESCO.
Pizza, preparatul cu origini în Antichitate
Preparatul cu iz italienesc este considerat în prezent cel mai popular din întreaga lume. Ziua de 9 februarie a fost propusă pentru a-i aduce împreună pe toți oamenii care apreciază acest fel de mâncare. De altfel, Ziua Internațională a Pizzei celebrează și diversitatea rețetelor din întreaga lume.
Puțini știu că rădăcinile acestui preparat provin din antichitate. Pâinea plată a fost consumată în diferite culturi antice, cum ar fi Grecia și Egipt. Aluatul copt era acoperit cu diferite ierburi și uleiuri, iar uneori cu brânză. Forma s-a păstrat până în prezent, având în vedere că toate rețetele inclus adăugarea diferitelor topping-uri, precum și a nelipsitului busuioc.
Conform unei legende, se spune că regele Umberto I și regina Margherita au vizitat orașul Napoli. Cu acest prilej, cel mai iscusit brutar a creat o pizza specială, folosind topping-uri care să reprezinte culorile steagului italian: roșu (sos de roșii), alb (brânză mozzarella) și verde (busuioc).
Pizza de casă. Secretele unui aluat pufos
Dincolo de topping-urile care îmbogățesc aspectul și gustul acestui preparat, cel mai important este aluatul. Secretul pentru a-l obține pufos este dospirea prelungită. De altfel, în compoziția aluatului trebuie adăugat un ulei de măsline de bună calitate.
Pentru o pizza gustoasă pregătită în casă ai nevoie de:
- Făină albă 00 – 250 g;
- Făină integrală– 250 g;
- Apă la temperatura camerei – 400 ml
- Drojdie proaspătă – 7 grame
- 2 linguri ulei de măsline.
Ingredientele se amestecă până la formarea unui aluat elastic. Acesta se lasă la dospit pentru minim o oră.
Totodată, aluatul poate fi lăsat la dospit inclusiv peste noapte. Acesta se întinde iar deasupra se așează topping-ul preferat. În cuptorul aragazului, pizza se coace la 200 de grade.