Cremele cu factor de protecție solară sunt din ce în ce mai performante și promit protecție cât mai adecvată tipului de piele. Deși sunt nelipsite deja de mulți ani din gentuțele doamnelor, există un șir de mituri și neclarități despre cremele de protecție solară, pe care ar trebui să le cunoașteți.
Pentru a înțelege exact cum acționează acest produs trebuie să ne lămurim cu dilema UVA – UVB. Aceste tipuri de raze au o acțiune negativă asupra pielii. Razele UVA sunt prezente întotdeauna în atmosferă, indiferent de anotimp, fie că afară este însorit, fie că este înnorat. Razele UVA sunt atât de puternice încât pot penetra îmbrăcămintea și chiar și ochelarii de soare. Spre deosebire de UVA, UVB nu au aceeași putere pe parcursul anului. Ele sunt mai intense pe parcursul lunilor de vară, dar este important să te protejezi de razele UVB pe tot parcursul anului. Atât razele UVA, cât și cele UVB sunt responsabile de îmbătrânirea prematură a pielii, dar și de apariția unor boli de piele, cancere etc.Medicul dermatolog-cosmetolog Ecaterina Lica ne explică care sunt 12 dintre cele mai răspândite mituri despre cremele de protecție solară.
- Crema de protecție solară este necesară doar vara
Mulți consideră că produsele pentru protecție solară sunt necesare doar atunci când ne bronzăm. Unii sunt de părere că atunci când afară este înnorat nu avem nevoie de cremă de protecție solară. Este o greșeală. Aceste produse trebuie folosite în fiecare zi pe toate porțiunile de piele expuse la soare.
- Cremele de protecție împiedică organismul să absoarbă vitamina D
Deși e parțial adevărat, acest lucru nu trebuie să ne împiedice să folosim creme de protecție. Specialiștii spun că este suficient ca pielea să fie expusă la soare între 5 și 30 de minute în fiecare zi, pentru a primi doza zilnică necesară de vitamina D.
- Cremele cu protecție solară ne afectează sănătatea
Mitul acesta se bazează pe un studiu mai vechi referitor la oxybenzonă, unul dintre ingredientele active din astfel de creme. În acel studiu, șoarecii de laborator expuși la oxybenzonă au suferit efecte secundare. Totuși, un raport publicat ulterior în “Arhivele Dermatologiei” a arătat că nivelul oxybenzonei folosită în studiul respectiv fusese foarte mare și că astfel de efecte nu ar putea apărea la oameni, datorită cantității folosite în creme.
- Persoanele cu pielea închisă la culoare nu au nevoie de protecție solară
Unele persoane cred că cei care au mai multă melanină în piele nu au nevoie de protecție, pentru că melanina acționează ca un dispersor al razelor UVB, protejând împotriva arsurilor. Acest lucru este adevărat, însă nu trebuie să uităm de razele UVA, care nu sunt blocate de melanina din piele. De altfel, chiar dacă au această protecție naturală, persoanele cu pielea închisă la culoare nu sunt ferite de cancerul de piele.
- Solarul crează o bază protectoare pentru bronz
Este destul de întâlnită teoria potrivit căreia, înainte de a te expune la soare trebuie să mergi câteva ședințe la solar, pentru a obține un bronz rapid, pregătitor. Fals și periculos. La solar sunt folosite concentrații de UVA mai mari, tocmai pentru a obține un bronz rapid. Acest bronz nu va proteja corpul de arsurile provocate de radiațiile UVB.
- Produsele de make-up sunt suficiente pentru a proteja fața
Chiar dacă fondul de ten conține un factor de protecție, de obicei nu este suficient și nu poate fi un înlocuitor pentru cremă. Cel mai bine este să folosiți o bază cu factor mare de protecție și produsele de make-up ca un strat adițional care protejează pielea împotriva radiațiilor.
- Putem să nu ne ascundem de razele solare dacă am folosit o cremă cu factor de protecție
De fapt, cremele nu ne asigură o protecție completă, de aceea ar fi indicat să acoperim părțile expuse la soare, iar pe cap să purtăm o pălărie sau o șapcă.
- Nu te bronzezi, dacă te dai cu cremă de protecție
Bronzul este răspunsul natural al pielii la expunerea la radiații. Este felul în care pielea se protejează singură. Cremele de protecție solară protejează împotriva radiațiilor UVA și UVB dar nu fac asta în mod complet, astfel că și organismului îi revine o parte importantă din treabă. De aceea, chiar și dacă aplicăm creme de protecție solară de mai multe ori pe zi, tot vom avea pielea bronzată după expunerea la soare.
- Toate cremele cu factor de protecție solară sunt la fel
Există mitul precum că toate produsele de protecție solară au acceși compoziție. Însă, există două categorii de produse de protecție solară:chimice și fizice. Primele sunt absorbite în piele și acționează ca un filtru, dar permit razelor ultraviolete să pătrundă în piele. Aceste produse necesită 20-30 de minute pentru a deveni active. Înseamnă că trebuie aplicate înainte de a ieși din casă. Celelalte produse de protecție solară creează o barieră fizică reală pe piele, astfel încât să nu permită penetrarea razelor ultraviolete. De obicei, ele conțin fie oxid de zinc, fie dioxid de titan. Este important să folosim o cremă ce conține întreg spectrul. Un alt aspect important este factorul de protecție (SPF). Organizația americană Food and Drug Administration (FDA) recomandă folosirea permanentă (chiar și în zilele înnorate) a unei crème cu factor de protecție de minim 15.
- O singură aplicare pe zi a cremei cu factor de protecție este suficientă
În realitate, produsele de protecție solară își pierd eficiența destul de repede. Este necesar de folosit crema cu factor de protecție la fiecare 2-4 ore.
- Crema cu factor de protecție este rezistentă la apă
Din păcate, se exagerează cu această proprietate. Nicio cremă nu vă poate oferi o rezistență de 100% la apă. De aceea este necesar să reaplicăm crema de fiecare data când ieșim din apă, sau când transpirăm.
- Cremele cu factor de protecție sdolară nu au termen de valabilitate
Fals. Ingredientele active își pierd cu timpul proprietățile și ne lasă pielea fără protecție. Din fericire, avem la îndemână cele mai eficiente produse care ne protejează de razele solare. Iar una dintre cele mai bune arme este crema DefencExtra 80+ SPF de la PRESENSA, care poate fi găsită la Clinica Doctor Lica.DefencExtra 80 cu filtre avansate UVA / UVB, protejează pielea un timp îndelungat. Datorită texturii sale, se absoarbe ușor în piele și nu lasă urme alb. Este potrivit pentru toate tipurile de piele, inclusiv cea sensibilă. Conține extract de aloe vera, extract de mușețel, sunkariba MTA (factor de protecție de ultimă generație), acid hialuronic. EXTRACTUL DE ALOE VERA – Are o acțiune de hidratare a pielii. Aloe Vera are proprietăți de regenerare celulară și de stimulare a creșterii fibrelor care sunt responsabile pentru elasticitatea pielii. O altă proprietate importantă este acțiunea sa antiinflamatoare. EXTRACTUL DE MUȘEȚEL – Are proprietate antiinflamatoare importantă, asigurând un efect calmant, după aplicare. De asemenea, este un antiseptic și antioxidant ce luptă împotriva îmbătrânirii premature a pielii. SUNKARIBA MTA – Cel mai recent descoperit produs de protecție solară, generație care oferă o protecție eficientă și de durată împotriva daunelor cauzate de razele UVB / UVA. HIALURONAT DE SODIU – Datorită greutății sale moleculare mici, ajunge profund în dermă pentru a se combina cu ea, menține și atrage apa. Această cremă profesională cu cel mai înalt factor de protecție 3 in 1, este recomandată și de dermatologii spanioli. Aceasta oferă: protecție, hidratare și regenerare. Textura lejera se absoarbe ușor în piele și nu lasă urme albe, de asemenea previne îmbătrânirea prematură, apariția cuperozei și a pigmentării, și este potrivită pentru toate tipurile de piele, inclusiv cea sensibilă.SFATURI PENTRU APLICAREA CORECTĂ ȘI EFICIENTĂ A CREMEI DE PROTECȚIE SOLARĂ
Aplicați protecția solară cu cel puțin 20 de minute înainte de expunerea la soare pentru a permite o absorbție și o protecție maximă. Acordați mai multă atenție celor mai sensibile zone, cum ar fi urechile, nasul, umerii, pieptul și gâtul. Nu neglijați zonele greu accesibile sau ușor de uitat, cum ar fi urechile și picioarele sau partea superioară a spatelui. Reaplicați protecția solară la fiecare 4 ore. Aplicați-o mai des după înot, transpirație sau uscare cu prosopul. Încercați să evitați soarele între orele 11 și 15 în timpul lunilor de vară sau în timpul vacanțelor în țările tropicale. Dacă luați medicamente, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului, deoarece unele medicamente pot sensibiliza pielea expusă la lumina soarelui. Expunerea îndelungată la soare poate pune în pericol sănătatea dumneavoastră.