Ridurile din jurul ochilor sunt o problemă serioasă. Ele încep să apară de la 20 – 25 de ani. Primele schimbări ale pielii din jurul ochilor apar, din cauza deshidratării pielii (nu se consumă suficiente lichide). Respectiv, dacă problema a apărut mai devreme, trebuie să acţionăm repede, pentru ca rezultatele să fie eficiente şi de lungă durată.
Medic dermatolog – cosmetolog
069073030, 433435
Îngrijirea pielii ochilor
Dacă vorbim de o piele tânără, cele mai frecvente riduri sunt “laba de gâscă” (termen folosit în cosmetologie), adică ridurile de la colţurile ochilor. Tratamentul se face cu produse cosmetice care să includă seruri şi concentrate, dar este foarte important tratamentul de zi cu zi cu produse cosmetice indicate pentru pielea din jurul ochilor:
– demachierea ochilor este obligatorie. Aplică lăptişor demachiant pe ochi, după care, cu ajutorul tampoanelor din bumbac, şterge ochii de la exterior spre interior, îndepărtând machiajul şi stratul de impurităţi. Aceeaşi procedură o faci şi dimineaţa, pentru a înlătura sebiumul, transpiraţia şi celulele moarte apărute în timpul nopţii, astfel permiţi pielii să respire.
– următorul pas este tonifierea pielii. Elimini rămăşiţele de lăptişor rămase, în plus, hidratezi pielea ochilor.
– apoi poţi aplica şi crema. Pe o piele curată şi hidratată, crema este mult mai eficientă, iar pătrunderea ei va fi mai adâncă (menţionez, foloseşte produse pentru ochi, deoarece au o structură şi o consistenţă mai fină). În perioada rece, cremele trebuie să fie mai grase, ca de obicei, şi nu folosi creme hidratante (le poţi utiliza numai dacă stai în casă). Dacă petreci mai mult timp în aer liber, aplică o cremă hrănitoare.
Când îngrijeşti pielea ochilor, trebuie să eviţi întinderea sau forţarea pielii, să faci mişcări uşoare, pentu a nu provoca apariţia ridurilor mai agresive.
Scapă rapid de ochi obosiţi şi în condiţii casnice
Pentru ochi oboisiţi, aplică pliculeţe de ceai verde, nu foarte reci, cu un grad mai scăzut decât temperatura aerului, le ţii timp de 10 – 15 min. sau taie două rondele dintr-un cartof crud şi aplică-le pe ochi timp de 10 – 15 min. Este un bun antiinflamator şi relaxant. Aceste aplicaţii se fac după demachiere.
Este interzisă folosirea cuburilor de gheaţă, sunt agresive pentru piele şi poţi rămâne cu un edem nedorit.
Folosirea serurilor şi concentratelor
Serurile şi concentratele sunt nişte substanţe active (sub formă lichidă sau gel) cu o concentraţie mai mare, care menţin şi se activează, odată cu aplicarea unei creme. În funcţie de tipul tenului, varstă şi nivelul de deteriorare, cosmetologul îţi poate recomanda substanţe, care te pot ajuta.
Masajul ochilor
În condiţii casnice, masajul se face obligatoriu cu pernuţele degetelor, de la unghiul exterior al ochiului spre interior, punctiform şi nu forţa întinderea pielii. Trebuie să faci exerciţii zilnice, mişcări cu ochiul în stânga, în dreapta, în sus şi în jos, timp de 5 min.
Procedurile cosmetologice făcute de specialişti
Procedurile mai radicale ca biorevitalizarea, mezoterapia, biorepararea şi umplerea ridurilor cu acidul healoronic sunt metode folosite de medicul specialist. Menţionez, ale medicului specialist. Au apărut foarte multe saloane cu specialişti “minune”, care nu prea ştiu cum să facă în mod corect procedurile dermato-cosmetologice.
Cauza apariţiei pungilor şi cearcănelor
O problemă mult mai serioasă sunt pungile şi cearcănele din jurul ochilor. Pungile cu grăsime sau lichide nu ţin numai de o boală dermatologică, dar şi de o problemă de sănătate a organismului, pot fi o patologie cardiovasculară sau renală care dă simptome în exterior (adică pe piele). În acest caz nu trebuie să tratezi superficial (la medicul dermatolog-cosmetolog) problema, pentru că dermatologul poate remedia problema pentru un timp scurt, dar nu poate trata boala.
Petele negre sau cearcănele apar din cauza oboselii sau de cele mai dese ori vin odată cu înaintarea în varstă. Se subţiază stratul de piele din jurul ochiului, vasele ies la suprafată, respectiv apar petele negre. Tratarea lor se face cu proceduri mai radicale ce ţin de bioreparare, biorevitalizare, mezoterapie, plus plastie de contur (corectarea cu acid hialoronic). Adăugând acest gel supraperiostal (pe orbită), se diminuează culoarea neagră de sub ochi.
Un corp sănătos are o piele sănătoasă
Pielea feţei este oglinda organismului, ea are legătură directă cu toate organele din interior, astfel, orice problemă legată de sănătatea organismului se reflectă întodeauna în exterior. De aceea, cand încerci să tratezi pielea, este bine să depistezi cauzele, pentru a trata corect şi eficient boala.
Text: Snejana Țugui