Prevenim îmbătrânirea pielii cu ajutorul colagenului! Sfaturile Nutriționistului Sergiu Munteanu

Știai că pielea este cel mai mare și mai important organ al corpului uman, care acționează ca o barieră împotriva factorilor externi, cum ar fi: expunerea la razele solare, temperatura mediului ambiant, praf, bacterii, etc.? Încă de la o vârstă prematură, procesul de îmbătrânire este mult influențat de modificările structurale pe care le suferă fibrele de acid hialuronic, colagen și elastină, iar rezervele de aceste ingrediente structurale se restabilesc mult mai greu și într-o cantitate insuficientă.

separator

Când îmbătrânește pielea?

Îmbătrânirea pielii este un proces natural și inevitabil, care implică o activitate oxidativă în timpul metabolismului din țesuturile organismului. Procesul oxidativ are ca rezultat generarea de radicali liberi cu unul sau mai mulți electroni nepereche în stare reactivă.

Pielea are propriul sistem antioxidant de apărare împotriva acestui proces în compartimentele subcelulare, cât și spațiul extracelular, însă odată cu înaintarea vârstei acest sistem necesită susținerea noastră!

Este cunoscut faptul că îmbătrânirea pielii este rezultatul unei combinații de efecte intrinseci și extrinseci. Îmbătrânirea intrinsecă implică factori ca vârsta, legat de aspectul neuroendocrin, în timp ce îmbătrânirea extrinsecă este rezultatul unor factori externi, cum ar fi: razele ultraviolete de tip A(UVA) și B(UVB), poluarea mediului ambiant și producerea de radicali liberi.

Ce este PHOTOAGEING?

Însăși procesul de îmbătrânire al pielii produce modificări fiziologice la nivelul dermei și se manifestă prin semne vizibile, cum ar fi: uscăciune, rigiditate, riduri și lipsă de luminozitate. Termenul de ”photoageing”, mai nou, este un termen folosit pentru a caracteriza schimbările produse asupra pielii sub influența razelor ultraviolete UVA și UVB. Deteriorarea funcțiilor biologice ale pielii duce la incapacitatea de a gestiona stresul metabolic, care este una din consecințele majore ale procesului de îmbătrânire și apariția ridurilor.

Ce este colagenul și cât de important este acesta pentru organism?

Colagenul este cea mai importantă proteină structurală din organism, care se conține în structura pielii, țesutului conjunctiv, oase, etc. În ultimii ani a crescut semnificativ utilizarea antioxidanților ca ingredient funcțional în dieta oamenilor. Un ingredient popular considerat a fi un antioxidant puternic este colagenul în forma sa hidrolizată.

Hidrolizatele de colagen au fost dezvoltate în ultimele 2 decenii, mai ales sub formă de suplimente alimentare sau produse cosmetice utilizate în întreaga lume.

De unde apar aceste hidrolizate?

Colagenul denaturat formează o substanță numită gelatină, care atunci când este tratat prin hidroliză enzimatică (fragmentarea sub formă de peptide) rezultă ceea ce se numesc – hidrolizate de colagen. Deși consumul de colagen este indicat sub orice formă ( gelatină sau colagen hidrolizat), datorită acțiunii sale benefice asupra pielii, totuși biodisponibilitatea (absorbția) crescută și proprietățile specifice ale colagenului hidrolizat fac ca acesta să aibă o capacitate de acțiune superioară, fiind considerat o opțiune mult mai bună pentru sănătate decât gelatina.

Acțiunea benefică a colagenului asupra pielii!

Știm cu toții că frumusețea vine mai întâi din interior, iar nutriția este cheia către o piele sănătoasă, care poate duce la decelerarea procesului de îmbătrânire a pielii. S-a demonstrat că colagenul hidrolizat are o bună acțiune naturală antioxidantă – să metabolizeze radicalii liberi și să neutralizeze efectele nocive cauzate de stresul oxidativ, care sunt una din cele mai mari cauze care duc la îmbătrânirea pielii.

Un studiu clinic efectuat în anul 2017, timp de 90 de zile pe 120 de voluntari sănătoși a demonstrat acțiunea benefică a colagenului asupra pielii. Unora dintre pacienți li s-a administrat oral 50 ml de soluție „nutricosmetică” (colagen hidrolizat, acid hialuronic și alte ingrediente cum ar fi: vitamine, minerale și antioxidanți), iar altora li s-a administrat 50 ml Placebo.

Analiza histologică a relevat faptul că suplimentarea orală a soluției „nutricosmetice” a produs o îmbunătățire a structurii și stratificării straturilor epidermice. Structura fibrelor de colagen din dermă a fost cu mult îmbunătățită, în comparație cu pacienții care au administrat placebo. La finalul studiului, o mare parte din voluntari au fost rugați să completeze un chestionar de autoevaluare, unde 95% din subiecți menționau că pielea lor devenise mai hidratată, iar 91% aveau pielea mai elastică și luminoasă.

Care este cauza apariției petelor pigmentare?

Acțiunea continuă a razelor UV, în special UVB duc la îmbătrânirea prematură a pielii cu formarea ridurilor profunde sau apariția melasmei – o afecțiune întâlnită mai ales la femei sub formă de pete pigmentare maronii.

Un studiu clinic efectuat pe 60 de femei voluntare, diagnosticate de către dermatologi cu melasmă, a avut ca scop demonstrarea efectului benefic al colagenului asupra petelor pigmentare. Acestora li s-a administrat 10 g de peptide de colagen în zi, după micul dejun timp de 60 de zile. La final a fost raportată o reducere a melasmei, iar indicele contrastului de melanină în zonele cu leziuni, a fost redus în comparație cu grupul placebo. Rezultatele au sugerat că colagenul a inhibat pigmentarea indusă de razele UVB din cauza activității sale antioxidante și a indus atenuarea formării ridurilor. S-a raportat îmbunătățirea altor proprietăți ale pielii, cum ar fi: hidratarea pielii, concentrația de apă din stratul transepidermal și grosimea epidermei.

Suplimente alimentare cu colagen!

Studiile au demonstrat că administrarea hidrolizatelor de colagen în componența suplimentelor alimentare este total inofensivă, ba chiar mai mult se recomandă utilizarea acestora pentru a menține sănătatea și frumusețea feminină.

BiTONIC Lady este un supliment alimentar pentru femei cu efect de anti-îmbătrânire ce conține colagen hidrolizat, coenzima Q10, polifenoli din sâmburi de struguri, vitamine și minerale. Acesta asigură nu doar pielea cu substanțe nutritive esențiale, dar și părul și unghiile. pe lângă acest fapt, combinația potrivită de aceste ingrediente asigură și reglarea activității hormonale și susținerea unui metabolism energetic normal. Hidrolizatele de colagen asigură o îmbunătățire semnificativă a aspectului pielii prin diminuarea ridurilor, iar coenzima Q10 și extractul de semințe de struguri au rol puternic antioxidant și reduc impactul îmbătrânirii, protejând pielea de deteriorarea ei în urma razelor UV. Zincul și seleniu, împreună cu vitaminele B, E și C mențin frumusețea părului și unghiilor.

Medicul nutriționist Sergiu Munteanu recomandă cu toată încrederea acest complex destinat femeilor și frumuseții acestora, întrucât în condițiile unui regim alimentar normal, cantitatea optimă de aceste ingrediente este dificil de absorbit. Ar fi necesare cantități enorme din diferite alimente și mai ales, absorbția lor ar fi condiționată de imunitatea fiecărui organism în parte și de gradul de absorbție de la nivelul intestinului. Administrarea acestui complex a câte 2 capsule în zi, minim o lună va influența vizibil aspectul sănătos și radiant al pielii, părului și unghiilor tale!

Pentru că frumusețea se hrănește din interior!

Greșeala frecventă care duce la apariția ridurilor

Greșelile legate de modul în care dormim pot provoca apariția ridurilor. Un expert împărtășește cea mai bună poziție anti-îmbătrânire pe care trebuie să o adoptăm atunci când dormim, scrie dcmedical.ro.

Somnul de frumusețe, real

Somnul de frumusețe este un concept foarte real, potrivit experților, care au dezvăluit acum cea mai bună poziție de somn pentru a preveni formarea ridurilor pe față. Toți știm importanța unui somn odihnitor. Dar știați că acesta poate afecta și sănătatea pielii?

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră devine mai subțire, mai puțin elastică și mai fragilă. În timp ce îmbătrânirea este o parte naturală a vieții, liniile fine și ridurile sunt o preocupare majoră pentru mulți. Dar se pare că somnul de frumusețe poate ajuta cu adevărat.

Potrivit Fundației pentru Somn, somnul insuficient poate slăbi sistemul imunitar, ceea ce poate afecta calitatea și rezistența colagenului. Și experții susțin că anumite poziții de somn pot agrava situația și pot stimula semnele vizibile ale îmbătrânirii.

Cine este mai expus la a dezvolta riduri

Rebecca Swain de la Winstons Beds a explicat că lenjeria de pat și pernele pot contribui la apariția prematură a ridurilor.

„Când pielea se freacă de perne sau lenjeria de pat în timpul nopții, poate provoca apariția prematură a ridurilor și liniilor, în special în jurul ochilor și gurii. Din fericire, schimbările simple în rutina de noapte pot preveni îmbătrânirea prematură, inclusiv dormitul pe spate în loc de burtă sau lateral”, a explicat Rebecca Swain, potrivit Mirror.

Cea mai rea poziție pentru frumusețe

Potrivit Rebeccăi, dormitul cu fața în jos este considerat „cea mai proastă poziție” de către experți. Acest lucru este din cauza faptului că a avea întreaga față apăsată într-o pernă poate duce la schimbări „cronice” ale pielii, contribuind la apariția excesivă a ridurilor.

Dormitul pe lateral nu este mult mai bun. Acesta întărește ridurile verticale precum cele de pe frunte care pot fi dificil de redus odată formate.

Care este cea mai bună poziție pentru a preveni apariția ridurilor

Prin urmare, cea mai bună poziție pentru „o piele prelungită și tânără” este pe spate. Acest lucru vine după ce Neil Stanley, autorul cărții „How To Sleep Well”, a dezvăluit că poziția cea mai comună pentru adulți în timpul somnului este poziția fetală, pe o parte cu genunchii strânși, cu 41% dintre adulți adormind în această poziție.

Cu toate acestea, el a fost de acord că dormitul pe spate este de fapt „poziția ideală” deoarece poate reduce presiunea asupra mușchilor și articulațiilor – cu condiția să nu aveți probleme de apnee în somn sau sforăit. A remarcat, de asemenea, că dormitul pe burtă oferă foarte puține beneficii.

„Încercați să nu dormiți pe burtă, este cea mai proastă poziție pentru odihnă profundă. Dacă dormiți pe o parte, puneți o pernă între picioare, deoarece aceasta aliniază șoldurile astfel încât să fie mai puțin probabil să fiți deranjați de durerile de spate.

Încurajez pacienții să învețe să doarmă pe spate, cu o pernă sub genunchi. Există mai puțină tensiune asupra corpului, nu vă zvârcoliți și nu îmbătrâniți pielea, iar cremele de noapte sunt absorbite și funcționează mai bine”, a explicat consilierul pentru somn Sammy Margo.

Inovație și calitate: Viorica Cosmetic, Laureată a 15 Premii în Competițiile Internaționale din 2023

Cu o prezență remarcabilă la cele mai prestigioase concursuri internaționale din industria beauty, Viorica Cosmetic a obținut peste 15 premii în anul 2023. Afirmându-se în competiția acerbă a produselor de îngrijire a pielii, producătorul autohton a adus acasă distincții impresionante precum „Best Organic Skincare Product”, „World Quality”, „Best Natural Beauty Product”, „Best New Body Care Product” și „Best New Natural Face Product”.

Printre cele mai notabile distincții se numără cele două premii obținute de crema de corp cu 10% unt de canabis la Global Green Beauty Awards din Londra, unde a fost onorată cu titlul de „Gold Winner” în categoriile „Cel mai bun produs din cânepă” și „Cel mai bun produs nou pentru îngrijirea corpului”. De asemenea, crema de mâini cu 15% unt de canabis a primit distincția „Silver Winner” la categoria „Cel mai bun produs din cânepă”, consolidând poziția Viorica Cosmetic în topul inovației în îngrijirea pielii.

Șamponul și masca hidratantă pentru păr uscat și deshidratat au fost laureate la concursul Monde Selection International Quality Institute Since 1961 – 2023 din Belgia, la categoria „Calitate Mondială”. Această recunoaștere subliniază angajamentul companiei Viorica Cosmetic pentru calitate și inovație în industria de îngrijire a părului.

Serul anticădere pentru scalp a primit titlul de „Gold Winner” în nominația „Cel mai bun produs natural pentru păr” la concursul Global Green Beauty Awards 2023 din Marea Britanie. 

O altă mențiune remarcabilă este crema contur ochi Anti-Age, desemnată Smart Product în raportul anual CosmoTrends din Italia, o distincție prestigioasă care evidențiază inovația și eficacitatea produselor Viorica Cosmetic. Această cremă a fost aleasă din cele peste 400 de companii participante din întreaga lume, confirmând standardele ridicate impuse de companie.

Viorica Cosmetic se remarcă și la Global Green Beauty Awards 2023 din Marea Britanie, unde serul Elixir Vitis Vinifera Anti-Age a obținut nominația „Cel mai bun produs natural Beauty”.

Spuma purificatoare și crema de corp rejuvenantă au fost distinse la categoria „Natural & Organic”, crema revitalizantă contur ochi a fost premiată la categoria „Cel mai bun produs organic pentru ochi”, iar crema-gel hidratantă SPF20 a fost onorată cu titlul „Highly commended” la categoria „Cel mai bun produs organic de îngrijire a pielii” la Global Green Beauty Awards 2023 din Marea Britanie. 

Secretul celor 15 premii obține de Viorica Cosmetic rezidă în abordarea inovatoare și în utilizarea de ingrediente de cea mai înaltă calitate, obținute de pe propria eco-plantație „Viopark”. Aici, zeci de specii de plante sunt cultivate pentru a servi drept materie primă pentru produsele cosmetice marca Viorica.

Compania beneficiază, de asemenea, de contribuția unei echipe științifice formate din biologi, fitochimiști și dermatologi, care gestionează toate etapele de creare a produselor Viorica Cosmetic.

Un aspect remarcabil este dezvoltarea și patentarea complexului antioxidant, Viephenol, obținut din semințe de struguri, cu o acțiune antioxidantă de 50 de ori mai puternică decât vitamina C și de 20 de ori mai eficientă decât vitamina E. 

Cu peste 1300 de ingrediente dăunătoare interzise în Uniunea Europeană, Viorica Cosmetic depășește standardele de siguranță, renunțând benevol la alte 600+ componente permise, dar considerate nesigure pentru sănătatea pielii. Această abordare responsabilă subliniază angajamentul ferm al companiei față de sănătatea și bunăstarea consumatorilor săi.

Cu o prezență în peste 10 țări, inclusiv în Elveția, Estonia, Letonia, Lituania, România, Canada, Senegal și Taiwan, Viorica Cosmetic a devenit un brand căutat la nivel mondial, oferind produse inovatoare și de încredere în domeniul îngrijirii pielii. 

#sfatuldefrumusete: Scapă de pete pigmentare și riduri – introdu retinoizii în rutina ta zilnică

Cea mai importantă, dar și cea mai expusă parte a pielii nostre rămâne tenul, care intră aproape tot timpul în contact cu factorii externi. Alimentația dezordonată, lipsa unui program de somn suficient, poluarea sau utilizarea produselor cosmetice neadecvate tipului nostru de ten duc la îmbătrânirea prematură a pielii și la instalarea imperfecțiunilor, cum ar fi acneea, punctele negre, petele sau ridurile.
Dacă îți dorești să te bucuri pentru cât mai mult timp de un ten luminos, curat și să ții la distanță amprentele timpului, am pregătit pentru tine toate informațiile de care ai avea nevoie pentru a avea tenul perfect, mereu dorit de tine.
Sfaturi de la medicul Ana Nedelciuc, Medic dermato-cosmetolog!

Produsele din video le găsești în toate rețelele Farmacia Familiei sau HYPER DITA!

Consiliul Rectorilor din România susţine organizarea Bacalaureatului într-un mod responsabil şi echitabil
Articolul anterior
Centrele Comerciale se deschid începând cu data de 8 iunie
Articolul următor