Natura ne oferă o multitudine de remedii împotriva multor defecte fizice care ne incomodează, alarmează sau chiar stresează.
Maria Bătrânu,
cosmetolog
Specialistul nostru vine cu câteva sfaturi pentru a scăpa de unele probleme cosmetologice, care pe lângă faptul că te costă puţin au şi efecte miraculoase.
Apa de trandafiri este o minune în cosmetologie
Apa de trandafiri are proprietăţi cosmetologice uimitoare. În primul rând este antiinflamatoare şi antiseptică, de aceea o poţi folosi zilnic pentru a curăţa tenul (orice tip de ten), în special, atunci când este iritat sau inflamat.
Cum obţii “apa roz”
Verifici petalele de trandafiri de viermi sau alte gâze, le speli şi le pui pe un prosop ca să absoarbă apa din ele, apoi torni apă clocotită peste un pumn mare de petale şi laşi timp de 30-40 min. să se infuzeze, ulterior le pisezi bine şi le laşi încă 10 min. Strecori compoziţia printr-un tifon şi poţi folosi loţiunea obţinută sub formă de:
1. Cuburi de gheaţă – pui infuzia de petale amestecată cu o linguriţă de miere în forma de cuburi de gheaţă în congelator. Foloseşti câte un cubuleţ dimineaţa şi seara pe pielea feţei, gâtului şi dicolteului. Cuburile de geheață pe bază de apă de trandafir înviorează, îmbunătăţesc circulaţia sanguină şi netezesc ridurile fine.
2. Loţiune tonică – tonifică și strânge porii. Aceasta curăţă delicat orice tip de ten.
3. Comprese – faci coprese călduţe împotriva acneei, eczemelor, arsurilor solare moderate și dermatitei. Compresele calmează, dezinfectează şi stimulează procesul de regenerare, reface textura pielii.
4. Măşti pentru tenul uscat şi sensibil – pui părţi egale de apă de trandafir, suc de castravete şi glicerină. Aplici pe pielea feţii amestecul şi îl laşi 15 min., după care speli fața cu apă călduţă. Ele hidratează şi refac textura pielii, conferă elasticitate şi menţin pH-ul normal.
5. Scapă de buze crăpate – cu ajutorul unui tifon muiat în apa de trandafiri, aplici pe buze şi laşi câteva minute.
Apa de trandafir o păstrezi la rece pentru a beneficia de ea mai multe zile.
Una din cele mai renumite măşti antirid
Încetineşte procesul de îmbătrânire cu “remedii” simple din fructe. Prepară un amestec din:
Un pahar de suc de căpşune şi sucul de la o lămâie pe care îl pui la foc domol, separat amesteci o lingură de făină de orez sau amidon de orez din comerţ cu o lingură de suc rece, când începe să fiarbă sucul torni făina de orez şi amesteci continuu.
Laşi să se răcească şi aplici pe faţă, gât, decolteu, chiar şi sub ochi, timp de 15 min. Speli tenul cu apă călduţă şi clăteşti cu apă rece. Masca se aplică timp de o săptămână, de aceea păstrează compoziţia la frigider. Când vrei să o foloseşti încălzeși o lingură de amestec, iar din considerentul că este un pic agresivă pentru unele tipuri de ten poţi adăuga o jumătate de gălbenuş.
Frunzele de salată sunt benefice nu numai pentru sănătate
Ia 2-3 frunze de salată, spală-le şi usucă-le pe un prosop, apoi taie-le mărunt şi pisează-le bine, adaugă o lingură de smântână sau iaurt de 0% grăsime şi aplică amestecul obţinut pe faţă timp de 10-15 min. Înviorează tenul, hidratează şi strânge porii.
Castravetele, un înălbitor excelent
Loţiunea tonică din castravete – ia un castravete mare sau doi mai mici, îl dai prin răzătoare şi îl pui într-un borcan de un litru peste care torni rachiu, laşi copoziţia la măcerat (la rece) timp de 3 săptămâni, apoi o poţi folosi tot anul. Când vrei să aplici loţiunea dizolvi o lingură de rachiu cu o lingură de apă fiartă, cu ajutorul unui tampon de vată ştergi blând pielea feţei. Această loţiunea înălbeşte, strange porii şi înviorează tenul.
Masca de castravete – dai un castravete prin răzătoare (mărunt), adaugi o jumătate de gălbenuş de ou şi o linguriţă de miere, ca să nu fie prea apoasă pune o lingură de amidon de orez, amidon de cartofi, sau făină de porumb. Aplici seara timp de 15 zile pentru a vedea efectul de înălbire a petelor maronii.
Seminţele de mărar te scapă de “ochii obosiți”
Coase nişte săculeţe din materie moale de dimensiunea 5X5 cm, pui câte o linguriţă de seminţe de mărar în ele şi le fierbi într-un ibric cu apă timp de 7 min. Le laşi să se răcească un pic, până poţi să suporţi temperatura şi le pui pe ochi timp de 10-15 min. Un săculeţ poate fi utilizat de 4 ori. Procedura se face dimineaţa şi seara. Te scapă de “pungile” de sub ochi şi de cearcăne.