Îți propun o incursiune prin tainele frumuseții de pe mapamond și rutina procedurilor ce mențin aspectul tânăr și proaspăt al tenului. Iată câteva ritualuri de înfrumusețare, fie că este vorba de Rusia, Ucraina sau India. Ai șansa să constați că procedurile vor fi vizibile, dacă vor fi folosite cu regularitate.
Ritualuri de înfrumusețare specifice femeilor din Rusia și Ucraina:
Menținerea pielii tinere prin… lovire cu palmele
O practică foarte la îndemână, la propiu și la figurat: se pălmuiește ușor fața. Se pare că acest procedeu conferă fermitate și stimulează circulația la nivelul tenului. Gesturile sunt rapide și se începe cu centrul fetei, pornind apoi către extremități. În zona ochilor se menține aceeași mișcare, doar că se va aplică cu ajutorul degetelor inelare (presiunea formată este scăzută). Drept consecință porii sunt micșorați, iar colagenul este stimulat.
Exfolierea tenului cu miere și sare de mare
În loc de sare nu este greșit să folosiți zahăr. Sarea nu se simte atât de dura în contactul cu pielea, prin dizolvarea ei în miere, și exfoliază delicat, lăsând un ten neted și catifelat.
Măști pentru ten
Un alt secret este masca preparată exclusiv din fructe. Fie că sunt căpșune sau alte fructe, în funcție de sezon sau resurse, acest gen de masca se lasă să acționeze 10 – 15 minute. În cazul căpșunelor, acestea conțin fier, care este absorbit de piele, având un efect proaspăt. O combinație foarte accesibilă: praf de ovăz, lapte și ou crud. Această masca se aplică pe par de 10 minute, iar apoi se limpezește. Se pare că ajută la regenerarea mai rapidă a firelor de par, pe lângă aspectul sănătos pe care îl conferă părului.
Exfoliere cu ierburi
Rusoaicele își masează trupurile cu scruburi pe baza de plante, miere și zahăr. Un asemenea scrub are rolul de a îndepărta celulele moarte, lăsând pielea catifelată și hidratata.
Măști pentru par
Atât femeile din Rusia, cât și cele din Ucraina, sunt renumite pentru podoabă lor capilară. Ei bine, secretul părului lung, mătăsos și, mai presus de toate, sănătos, constă în măștile hidratante aplicate în mod regulat. Măștile pe baza de morcov previn căderea părului, în timp ce masca cu muștar stimulează regenerarea podoabei capilare. Alcoolul este cel care oferă strălucire părului, fie că este folosit în măști, fie că este aplicat că atare.
Ritualuri de înfrumusețare specifice femeilor din India
În India, se știe că femeile au un par foarte lung și sănătos, dar și o piele impecabilă.
Apa de trandafiri
Folosită pe post de tonic, chiar unul nobil și potrivit tuturor tipurilor de ten, apă de trandafiri reprezintă etapă intermediară dintre demachiere și hidratare. Această apă poate fi aplicată cu ajutorul dischetelor sau prin pulverizare, având rol de hidratare a tenului și efect anti-aging. Are propietăți de calmare pentru pielea sensibilă sau iritată, dar, în același timp, este și astringentă. Poate fi folosită cu succes pentru toate tipurile de ten, inclusiv de persoanele care au cuperoza.
Uleiul de cocos
După cum bine știți, poate fi folosit atât intern, cât și extern. Pentru uzul extern, trebuie să îi recunoaștem proprietățile antibacteriene și antifungice. Aplicat pe par, acest ulei stimulează și accelerează creșterea părului prin conținutul de vitamina E. Totodată, întărește firul de par și previne apariția matretei prin conținutul sau de acizi grași și proteine.
Lămâia
Această se folosește și extern, fiind bogată în vitamina C. Lămâia conferă o strălucire deosebită tenului și are și calitatea de a exfolia tenul. Recomandată în special tipurilor de ten grase și mixte, dacă o combinați cu ulei de cocos, poate fi folosită și de persoanele care au tipul de ten uscat, fără să existe pericolul de iritare a fetei.
Henna
Această plantă este foarte populară în India, fiind folosită pentru vopsirea sănătoasă a părului. Este cea mai inofensivă metodă de vopsire a părului la care puteți apela. Efectul cromatic este unul cu reflex de roșu, ce își modifică pigmentul în funcție de pigmentul nativ. Chiar dacă părul a fost decolorat sau făcut cu permanent, henna are proprietăți benefice pentru par. Mai are și avantajul că menține părul sănătos și aspectuos, însă procedeul de vopsire nu este atât de facil.