Coreea de Nord organizează execuţii publice, la care obligă să asiste rudele condamnaților

Coreea de Nord continuă să organizeze execuţii publice, dar încearcă să le facă mai puţin vizibile pentru lumea exterioară, potrivit unui raport al unei organizaţii cu sediul la Seul. Acest lucru sugerează că Phenianului îi pasă mai mult de imaginea sa pe plan extern. Rudele condamnaților sunt obligate să asiste la execuții, scrie digi24.ro.

Organizaţia Transitional Justice Working Group (TJWG) a analizat imagini prin satelit şi a adunat 442 de mărturii cu privire la 23 de persoane împuşcate sau spânzurate în public după instalarea la putere a lui Kim Jong Un, în decembrie 2011.

Transfugi nord-coreeni au relatat că aceste execuţii s-au desfăşurat în locuri strict supravegheate, autorităţile făcând tot posibilul pentru a împiedica scurgerea oricărei informaţii către exterior, potrivit unui raport al TJWG publicat miercuri, scrie Agerpres, preluând AFP.

„În ultimii ani, Coreea de Nord pare să fi ales în mod strategic locuri îndepărtate de zonele de frontieră pentru a pune în aplicare aceste execuţii”, arată organizaţia pentru apărarea drepturilor omului.

„În plus, supravegherea şi controlul spectatorilor din timpul acestor evenimente sunt înăsprite pentru a evita ca informaţii asupra execuţiilor publice să fie difuzate în afara ţării”, adaugă organizaţia, avansând drept motiv „supravegherea internaţională mai mare” asupra încălcărilor drepturilor omului în Coreea de Nord.

Rudele condamnaților, obligate să asiste la execuții

Coreea de Nord este acuzată de mai multă vreme că organizează execuţii publice pentru a-şi supune populaţia prin teroare. Kim Jong Un a ordonat chiar executarea mai multor apropiați ai sai, inclusiv a puternicului său unchi Jang Song Thaek în 2013.

Coreea de Nord neagă aceste acuzaţii, pe care le califică drept minciuni răspândite de transfugi, şi afirmă că respectă drepturile omului. Această ţară nu publică nicio statistică asupra pedepsei cu moartea.

Din totalul celor 23 de execuţii raportate de TJWG, 21 au avut loc prin împuşcare şi alte două prin spânzurare. Ele s-au desfăşurat adesea în faţa a sute de spectatori, iar familiile condamnaţilor și colegii lor de muncă erau forţati să asiste.

Şapte dintre persoanele executate fuseseră condamnate pentru că au distribuit sau vizionat înregistrari video din Coreea de Sud, strict interzise de regimul nord-coreean.

Câți bani au câștigat Volodimir Zelenski și familia sa în 2024

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi familia sa au câştigat anul trecut aproximativ 365.000 de dolari, conform unui anunţ făcut duminică de serviciul de presă al preşedinţiei de la Kiev, care citează declaraţia de avere a lui Zelenski, transmite luni DPA, potrivit Agerpres.

Aproape jumătate din acest venit provine din vânzarea de obligaţiuni de stat, în timp ce cealaltă jumătate include salariul lui Zelenski, dobânzile de la depozitele bancare şi venitul din chiria unor proprietăţi imobiliare private.

„Soldul numerar al familiei prezidenţiale la sfârşitul lui 2024 rămâne în mare parte neschimbat”, conform serviciului de presă al preşedinţiei de la Kiev, fără a specifica însă suma exactă, scrie digi24.ro

Înainte de a deveni preşedintele Ucrainei, Zelenski era actor, producător de film şi scenarist.

Estimările averii sale totale variază, unele surse sugerând că acesta ar deţine câteva milioane de dolari, însă cuantumul exact este necunoscut.

Între timp, agenţia de presă ucraineană Unian a raportat că Oleksandra şi Kirilo, copiii lui Zelenski, au rămas în Ucraina.

Ţinând cont de solicitările rolului său în războiul aflat în desfăşurare, preşedintele Zelenski susţine că, în ceea ce priveşte timpul pe care-l dedică familiei, urmează un „program 5+5”. Adică petrece 5 minute alături de familie dimineaţa şi 5 minute seara.

Tragedie la Baurci: O fetiță de 10 ani a fost ucisă de o mașină, în drum spre școală

Astǎzi dimineațǎ, Poliția a fost sesizată despre producerea unui grav accident rutier în satul Baurci din raionul Ceadâr-Lunga, srie jurnaltv.md

La fața locului, oamenii legii au stabilit că, un bǎrbat de 74 de ani, fiind la volanul unui Renault, din motive necunoscute deocamdată, a pierdut controlul mașinii și a tamponat o fetiță care se deplasa pe marginea carosabilului, spre școală.

În urma impactului, minora de10 ani a decedat.

Fiind testat cu aparatul Drager s-a constatat că șoferul nu era în stare de ebrietate.

Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, iar bărbatul se află în custodia poliției.

Captură la vama//Lot de mărfuri nedeclarate

Funcționarii echipelor mobile, în colaborare cu Secția activități investigative și cu suportul Secției monitorizare video, au stopat în imediata apropiere a postului vamal Tudora un autoturism de model Infiniti, condus de un conațional în vârstă de 42 de ani.

În urma controlului vamal, în portbagajul și salonul vehiculului au fost depistate mai multe bunuri nedeclarate autorității vamale, inclusiv articole vestimentare, țigări electronice și articole sanitare.

Valoarea lotului de marfă urmează a fi stabilită, însă estimările preliminare indică o sumă de zeci de mii de lei.

Mărfurile au fost reținute, iar investigațiile pe caz continuă. Persoana vizată riscă sancțiuni conform prevederilor art. 43¹, 287 alin. (10) din Codul Contravențional.

A purtat o rochie de mireasă de 50 de euro și a fost comparată cu Meghan Markle
Articolul anterior
Studii: Bărbații bogați preferă femeile cu sânii mici, iar cei săraci pe cele cu sânii mari
Articolul următor
Close menu