Cum pot fi angajați refugiații din Ucraina de către companiile din Moldova. Ce trebuie să cunoască angajatorii

Agenții economici care vor angaja cetățeni ucraineni (refugiați) vor semna un contract de muncă direct cu salariații ucraineni, iar în termen de 5 zile agentul economic trebuie să notifice Biroul de migrație și azil că are un astfel de angajat, sursa www.delucru.md

Această decizie urmărește scopul de a reduce riscul muncii nedeclarate și de a asigura dreptul la muncă cetățenilor apți de muncă.

Ne bucură inițiativa angajatorilor din Moldova de a veni în ajutor și de a oferi un loc de muncă refugiaților ucraineni, însă avem câteva recomandări și atenționări în acest sens:

  • Munca la negru (fără contract individual de muncă) este sancționată, potrivit art. 551 din Codul Contravențional. Sancțiunea, în cazul persoanelor fizice, este de 250 până la 350 unități convenționale, iar în cazul persoanelor cu funcții de răspundere – de la 350 până la 500 unități convenționale (1 unitate convențională = 20 MDL). 
  • E important ca angajatorii să-și asume că angajarea va fi, în cele mai multe cazuri, de scurtă durată, până statutul refugiaților va fi unul stabil;
  • Majoritatea absolută a refugiaților din Ucraina nu vorbesc limba română, dar pot fi vorbitori ai limbii ruse, cunoscători de engleză, deci e important ca un eventual job să fie adaptat la această particularitate;
  • Orice contract de muncă presupune și asigurarea obligatorie a asistenței medicale – acest aspect încă nu a fost abordat de către autoritățile noastre în raport cu refugiații ucraineni. Aceștia pot beneficia de asistența medicală necesară – însă doar la moment. 
  • O locuință (relativ) permanentă și dotată cu un nivel minim de confort este foarte importantă, mai ales pentru a putea desfășura nestingherit o activitate profesională – angajatorii ar trebui să faciliteze procesul de găsire a unei locuințe pentru un angajat refugiat. Fiecare om are dreptul la o viață decentă, la un loc unde să doarmă, să-și poată găti mâncare, să se îngrijească de igiena personală. 

Acomodarea refugiaților este un proces amplu și foarte complex – deocamdată nu se știe cât va dura acest conflict, dacă refugiații vor avea posibilitatea ulterioară de a se întoarce la reședințele lor din Ucraina, dacă vor solicita statut de rezident în Moldova sau se vor reloca în altă țară a UE. Angajarea acestora trebuie abordată cu toată seriozitatea și asumarea necesare într-o asemenea situație. 

Despre informații fiscale vedeți DISPOZITIA nr. 4 din I martie 2022

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Soldații militari răniți în războiul din Ucraina ar putea fi evacuați în Moldova pentru îngrijire și tratament
Articolul anterior
Prima Doamnă a Ucrainei: ,,Voi fi calmă și încrezătoare. Copiii mei se uită la mine”
Articolul următor