Agenții economici care vor angaja cetățeni ucraineni (refugiați) vor semna un contract de muncă direct cu salariații ucraineni, iar în termen de 5 zile agentul economic trebuie să notifice Biroul de migrație și azil că are un astfel de angajat, sursa www.delucru.md
Această decizie urmărește scopul de a reduce riscul muncii nedeclarate și de a asigura dreptul la muncă cetățenilor apți de muncă.
Ne bucură inițiativa angajatorilor din Moldova de a veni în ajutor și de a oferi un loc de muncă refugiaților ucraineni, însă avem câteva recomandări și atenționări în acest sens:
- Munca la negru (fără contract individual de muncă) este sancționată, potrivit art. 551 din Codul Contravențional. Sancțiunea, în cazul persoanelor fizice, este de 250 până la 350 unități convenționale, iar în cazul persoanelor cu funcții de răspundere – de la 350 până la 500 unități convenționale (1 unitate convențională = 20 MDL).
- E important ca angajatorii să-și asume că angajarea va fi, în cele mai multe cazuri, de scurtă durată, până statutul refugiaților va fi unul stabil;
- Majoritatea absolută a refugiaților din Ucraina nu vorbesc limba română, dar pot fi vorbitori ai limbii ruse, cunoscători de engleză, deci e important ca un eventual job să fie adaptat la această particularitate;
- Orice contract de muncă presupune și asigurarea obligatorie a asistenței medicale – acest aspect încă nu a fost abordat de către autoritățile noastre în raport cu refugiații ucraineni. Aceștia pot beneficia de asistența medicală necesară – însă doar la moment.
- O locuință (relativ) permanentă și dotată cu un nivel minim de confort este foarte importantă, mai ales pentru a putea desfășura nestingherit o activitate profesională – angajatorii ar trebui să faciliteze procesul de găsire a unei locuințe pentru un angajat refugiat. Fiecare om are dreptul la o viață decentă, la un loc unde să doarmă, să-și poată găti mâncare, să se îngrijească de igiena personală.
Acomodarea refugiaților este un proces amplu și foarte complex – deocamdată nu se știe cât va dura acest conflict, dacă refugiații vor avea posibilitatea ulterioară de a se întoarce la reședințele lor din Ucraina, dacă vor solicita statut de rezident în Moldova sau se vor reloca în altă țară a UE. Angajarea acestora trebuie abordată cu toată seriozitatea și asumarea necesare într-o asemenea situație.
Despre informații fiscale vedeți DISPOZITIA nr. 4 din I martie 2022