Pe întâi octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Capitalei a avut loc cea de-a treia ediție a Maratonului Internațional Chișinău. Mii de susținători care sunt adepții unui stil de viață activ, au reușit să alerge pe străzile Chișinăului pe una dintre distanțele propuse. Alături de organizatorii maratonului au participat și reprezentanții companii LG Electronics care au organizat un eveniment caritabil cu denumirea „Fă un pas de bunătate cu LG”, în cadrul căruia toți participanții au putut dona sânge.
Acțiunea s-a desfășurat în țara noastră pentru prima dată, iar directorul relații publice al companiei LG Electronics în Rusia și CSI, Tatiana Shakhnes a spus că startul campaniei a fost dat în anul 2009, în colaborare cu Ministerul Sănătății și Agenția Federală Medico-biologică din Rusia.
”Proiectul nostru s-a desfășurat în peste de 30 de orașe din Rusia. În 2017, ne-am extins activitatea în Belarus, iar acum am marele noroc să mă aflu în Moldova. Pe lângă campaniile individuale pentru donatori, am organizat proiecte, cum ar fi „Trenul faptelor bune“, „Corabia faptelor bune“, „Avionul faptelor bune.“ În plus, am organizat un maraton consacrat aniversării celor 70 de ani de la Victorie, precum și un alt maraton dedicat împlinirii a 55 de ani de la primul zbor spațial cu echipaj uman.“ – a mai notat Tatiana ShakhnesPotrivit ei, donarea de sânge este extrem de importantă, iar deficitul de sânge sau lipsa acestuia este o problemă serioasă mai ales în cazuri de urgență sau de accidente, care se pot întâmpla oricui.
Denumirea campaniei vine din lumea sportului, deoarece cauza a fost susținută de fotbaliști, printre care Denis Glushakov, Artem Rebrov, Anton Shunin.
“Sunt niște oameni, care se implică în lucruri frumoase și caritabile, în afara succeselor obținute în sport. Iar pe lângă fotbaliști, la campanie mai contribuie gimnastul Alexei Nemov, patinatoarea Tatiana Navca, și alți sportivi (bobsleiști și biatloniști) renumiți. În principiu, suntem de părere că orice companie, care activează pe piața internațională, fie în Moldova sau Rusia, trebuie să contribuie într-un fel la bunăstarea societății, iar donarea de sânge este un mijloc minunat de a realiza legătura cu societatea.”– a comentat ShakhnesDumneaei mai consideră că, maratoanele de acest gen reprezintă o alternativă transparentă la fonduri, iar în timpul apropiat urmează să zboare la Ulan-Ude, Rusia.
”Maratonul donatorilor este o cauză măreață și nobilă, pe care o vom continua mulți ani. Nu este vorba de fonduri sau bani, noi contribuim printr-o faptă bună, de care suntem cu adevărat responsabili.”
Cei care au donat sânge sunt extrem de mândri și spun că asemenea campanii sunt binevenite într-o lume atât de dură.
”– E corect să donezi sânge. De sânge e nevoie la naștere – sunt mamă a trei copii și am avut nevoie de sânge de fiecare dată, când am adus pe lume un copil. Am mai donat sânge pentru tatăl soțului meu. Iar acum, aflându-mă pe piață, întâmplător am aflat că pot dona.” a spus Tatiana, 38 de ani
”– Azi am venit să alerg cursa Fun Run de 1,5 km. Plimbându-mă aici în piață, am văzut întâmplător cortul de transfuzie. Imediat am hotărât să donez sânge. Am intrat înăuntru, tocmai amenajau totul. Donez pentru prima oară. Am o atitudine pozitivă față de donare. Înțeleg că pot dona sânge și pot ajuta pe cineva, în caz de nenorocire.” ne-a relatat Alexandr de 19 ani
”– Am mai donat sânge. Este foarte important să duci un mod de viață sănătos, să faci sport. Și desigur, este important să-i învățăm pe copiii noștri să facă sport. Și este necesar să donăm sânge pentru cei care au nevoie.” a spus campionul mondial la sambo, Serghei Oșlobanu
Potrivit organizatorilor, acțiunea a avut un impact major, iar oamenii cu adevărat au înțeles cât este de important să ne susținem reciproc mai ales în situații de necesitate. Mai mult, reprezentanții LG Moldova spun că au înregistrat un număr chiar mult mai mare decât s-au așteptat.
”Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui ne-a informat și ne-a îndrumat în ceea ce ține de donările de sânge. Suntem abia la început de drum, dar intenționăm să promovăm și în continuare acest maraton al bunelor fapte.” a menționat Elena Chim, reprezentant LG Moldova
”Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui este mereu deschis spre evenimentele de acest gen, indiferent de organizația care îl promovează – fie ea publică, privată sau non-guvernamentală. ”- Doina Bănari, vice-director al Centrului Naţional de Transfuzie a Sîngelui
Drept exemple de astfel de inițiative pot servi campaniile desfășurate anual, în octombrie și noiembrie, împreună cu instituțiile de învățământ superior din țară – de ziua studentului, în colaborare cu Uniunea Națională a Studenților și Tineretului din Moldova – la 1 martie, împreună cu Centrul Republican de Voluntariat “KEDEM” – cu ocazia zilei faptelor bune, împreună cu Centrul Comercial Atrium – de Ziua Inimii, donări voluntare de sânge – în colaborare cu Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și departamentele Inspectoratului General de Poliție, Inspectoratului Național de Patrulare, Inspectoratului General de Frontieră, iar astăzi – cu compania LG Electronics. Toate aceste campanii sunt niște exemple reușite de binefacere socială, care au un aport direct la salvarea vieților omenești.