Proteina este esențială pentru buna funcționare a organismului nostru, este prezentă în diferite proporții în țesuturile corpului uman și joacă un rol important în procesele biochimice, biofizice și fiziologice ale organismului.
Galina Tomaş,
Medic Magistru în
Sănătatea Publică
Cât, cum și când consumi proteina, află de la nutriţionista Galina Tomaş.
În primul rând trebuie să știi că alimentele consumate au rol de material plastic și energetic. Ele trebuie să conțină factori nutritivi de care organismul are nevoie zilnic, iar cei mai importanţi sunt: proteinele, lipidele, glucidele, vitaminele, microelementele şi apa. Proteina are rol plastic (formare, creștere, regenerare), glucidele au rol energetic (mişcare şi gândire), lipidele rol energetic şi plastic, microelementele au rol în desfășurarea funcțiilor vitale, vitaminele au rol de biocalizator, apa intră în componența tuturor organelor.
Nu există aliment care să conțină toate elementele nutritive necesare, de aceea trebuie să diversifici mâncarea.
Am iniţiat o serie de articole privind factorii nutritivi, pentru ca să înţelegi mai uşor ce prevede un regim alimentar echilibrat. În acest articol vei găsi informaţie despre importanţa proteinelor în alimentaţie.
Proteinele sunt necesare pentru:
1. Integritatea structurală a celulelor și creșterea organismului
2. Formarea de enzime, sucuri digestive, hemoglobină şi hormoni
3. Protecția organismului împotriva infecțiilor
4. Regenerează țesuturile
5. Produce laptele matern în timpul alăptării
6. Ajută la transportul de oxigen și substanțe nutritive
Alimente care conţin proteine
Pentru majoritatea oamenilor proteina înseamnă carne, desigur sursa cea mai bună de proteină este reprezentată de produsele animaliere – ou, lapte, carne, peşte, ficat etc., dar există și proteine de origine vegetală – legume, cereale, nuci, fasole, seminţe etc.
Alimentele ce conțin proteine se împart în două categorii.
1. Alimente recomandate pentru o alimentație rațională sunt: carnea de pește, curcan, pui, viţel sau iepure, ouăle (rareori), lactatele degresate – cele care conțin un procent mic de colesterol.
2. Alimente nerecomandate pentru consum sunt: carnea de porc, gâscă, raţă – pentru că aceasta este bogată în colesterol care se depozitează în vasele sanguine, respectiv lumenul vaselor se micşorează şi apare ateroscleroza.
Atenție la mezeluri, acestea sunt interzise total, deoarece conţinutul proteic este mic iar în componența lor intră și substanţe nocive! Deci îți fac mai mult rău decât bine.
Proteinele din organism sunt descompuse în
aminoacizi
În structura proteinelor intră aproximativ 20 aminoacizi, care sunt necesari pentru formarea muşchilor şi a sângelui. O parte dintre ei există şi se formează la noi în organism, alţi 8 aminoacizi esenţiali se aportă din exterior prin alimentaţie, de aceea excluderea totală a proteinelor din alimentaţie este categoric interzisă.
Deficitul de proteine favorizează apariţia mai multor boli
Simptomele specifice deficitului de proteine în organism sunt: scăderea în greutate, linii pe ungiile degetelor de la mâini şi picoare, căderea părului, descuamarea pielii, erupţii cutanate, vindecarea dificilă a rănilor, dureri musculare. Dacă însă deficitul de proteine este mai sever atunci apare depresia, tulburări de somn, anxietate, dureri de cap, stări de leşin sau poate duce la tulburari cardiace, anemie, deteriorarea muşchilor, disfuncţia organelor, artrite, afecţiuni hepatice, favorizează apariţia cancerului de colon, cancer mamar şi în final poate provoca decesul.
Este important de știut și faptul că proteinele răspund de creştere și formarea copiilor, gravidele având nevoie în special de un aport proteic esențial iar deficitul acestora inhibă creşterea şi dezvoltarea normală a fătului.
Citește, peste o săptămână, care este doza ta zilnică de protein
Text: Snejana Ţugui