Schimb cultural și educațional între elevii din Moldova și România

În data de 8 mai 2024, cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale „Româno-Britanice” din municipiul Galați, România, vor găzdui Consiliul Regional al Elevilor din orașul Florești, raionul Florești, Republica Moldova. Tinerii entuziaști vor experimenta o serie de activități educaționale deosebite și vor descoperi locuri inedite ale localității.

Schimb cultural și educațional între elevii din Moldova și RomâniaImagine simbol

Inițiativa de schimb cultural și educațional marchează un moment deosebit în colaborarea României cu instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Este o ocazie de a împărtăși nu doar cunoștințe și experiențe, ci și de a construi punți de prietenie și înțelegere între tinerii din ambele țări, transmite www.stiri.md.

Programul special pregătit pentru acești elevi va cuprinde o gamă variată de activități, de la activități interactive la excursii captivante în jurul orașului Galați. Acești tineri vor avea ocazia să exploreze bogata noastră moștenire culturală, să descopere frumusețea naturii locale și să interacționeze cu elevi din Școala Gimnazială Româno-Britanică.

„Ne angajăm să oferim acestor elevi o experiență memorabilă și educativă, care să îi încurajeze să-și dezvolte pasiunile și să-și extindă orizonturile. Suntem convinși că acest schimb cultural va contribui la formarea lor ca cetățeni responsabili și deschiși către diversitatea lumii în care trăim”, susține Liliana Tcaciuc, profesoară din cadrul Școlii Româno-Britanică, municipiul Galați, România. 

Curtea de Apel din Comrat a anulat, ca fiind ilegale, adaosurile la pensiile unor bătrâni, din fonduri extrabugetare finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor

Hotărârea Comitetului Executiv al Găgăuziei privind adaosurile lunare la pensie pentru unele categorie de pensionari, din fonduri extrabugetare finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost anulată ca fiind ilegală. Decizia a fost pronunțată pe 15 mai de Curtea de Apel Comrat, scrie NM.md

Potrivit deciziei judecătorești, Oficiul Teritorial Comrat al Cancelariei de Stat a solicitat anularea hotărârii aprobate de Comitetul Executiv privind sprijinul financiar suplimentar pentru unele categorii de pensionari din autonomia găgăuză. Completul de judecată de la Curtea de Apel Comrat, care a examinat cauza, a dat curs solicitării. Astfel, inițiativa aprobată de Comitetul Executiv a fost anulată ca fiind ilegală.

Decizia judecătorească poate fi contestată în termen de două luni la Curtea Supremă de Justiție.

Precizăm că, pe 6 octombrie, Comitetul Executiv a aprobat un „contract de sponsorizare”, privind sprijinuri financiare suplimentare pentru pensionarii din Găgăuzia, din fonduri extrabugetare. Astfel, persoanele din Găgăuzia care primesc o pensie mai mică de 3 000 de lei urmau să beneficieaze de plăți suplimentare, în valoare de 1 000 de lei, lunar.

Într-un mesaj pe rețelele de socializare, bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul a declarat că mijloacele financiare pentru adaosurile la pensii vor fi oferite de Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.

Un ofițer din cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat s-a stins din viață. Colegii sunt îndurerați

Serviciului de Protecție și Pază de Stat a anunțat azi despre decesul unui dintre colegi, Denis Curjos. Instituția a venit cu un mesaj de condoleanțe.

”Cu profundă tristețe anunțăm despre decesul colegului nostru, Denis Curjos, căpitan al Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

Denis Curjos a fost un ofițer de protecție onest și devotat, îndeplinindu-și cu onoare misiunile încredințate. Pe lângă abilitățile sale profesionale, Denis a fost un om cu un suflet generos și un prieten de nădejde pentru toți cei care au avut privilegiul să îl cunoască.

Ne exprimăm întreaga compasiune și transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate, precum și tuturor celor care l-au cunoscut. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a instituției.

Başcana Găgăuziei îl dă în judecată pe președintele Parlamentului Igor Grosu

Bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, propulsată în funcție de partidul declarat neconstituțional Șor și cu statut de învinuită pentru acceptarea finanţării din partea unui grup criminal organizat, l-a acționat în judecată pe președintele Parlamentului, Igor Grosu, scrie stiripesurse.md.

O cerere în acest sens a fost depusă în data de 20 mai, pe cale civilă, într-un proces de apărare a onoarei, demnităţii și reputaţiei profesionale. Acțiunea în instanță intervine după ce speakerul Grosu, a spus la Pro TV Chișinău că Guțul nu ar avea șanse să devină membră a Guvernului, deoarece „ legea nu prevede ca bandiții să devină membri ai Guvernului”.

Pe 16 mai, Guțul a pierdut în primă instanță procesul de apărare a onoarei împotriva președintei Maia Sandu. Cererea sa a fost refuzată de magistrata Natalia Russu, care a concretizat că Guțul nu va mai putea să se adreseze repetat în judecată „cu aceeaşi acţiune, împotriva aceluiaşi pârât și cu acelaşi obiect şi aceleaşi temeiuri”.

Evghenia Guțul a atras recent atenția asupra faptului că președinta Maia Sandu nu a semnat decretul de confirmare a sa ca membru al Guvernului Republicii Moldova, așa cum prevede legea din 1994. Maia Sandu a comentat  că „o persoană care lucrează pentru o grupare criminală, o persoană care face declarații împotriva propriei țări nu are ce să caute în Guvernul Republicii Moldova”.

În investigația Bașcaniada: ofensiva rusă pentru șefia autonomiei găgăuze, portalul Anticoruptie.md a deconspirat faptul că  „lumea rusă” a avut și are încă o influență puternică în regiune, iar majoritatea liderilor de opinie și politici nu-și ascund „legăturile periculoase” cu administrația de la Kremlin. Rusia a fost prezentată ca un garant al binelui social și al viitorului sigur și în retorica Evgheniei Guțul, susținută de politicianul fugar Ilan Șor, condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare pentru escrocherii în proporții deosebit de mari în dosarul Frauda bancară, scrie

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, examinează cauza în care guvernatoarea regiunii găgăuze și o secretară din cadrul Oficiului Central al fostului Partid „Șor”, Svetlana Popan, sunt inculpate pentru acceptarea finanţării din partea unui grup criminal organizat.

Cele două învinuite nu au recunoscut faptele comise. Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 57.500 la 92.500 de lei sau cu închisoare de la doi la șapte ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la doi la cinci ani.

Primăria Chișinău anunță cum va circula transportul public de Paștele Blajinilor
Articolul anterior
Ministerul Apărării informează cetățenii despre un nou exercițiu militar bilateral care va avea loc în țara noastră
Articolul următor