Autorităţile sanitare din Republica Moldova nu cunosc numărul real al bolnavilor de Covid-19. Specialiştii afirmă că mulţi cetăţeni folosesc testele rapide şi „împrumută” lista de medicamente, prescrise de medici, rudelor sau prietenilor.
Tocmai această situaţie generează creşterea numărului de pacienţi grav bolnavi.
Specialiştii nu exclud că noua tulpină a coronaviruslui a ajuns deja în Republica Moldova şi poate genera o nouă explozie de îmbolnăviri.
Medicii de familie recunosc că în ultimele săptămâni, fluxul de pacienţi cu suspecţie la noul coronavirus a scăzut în jumătate. Explicaţia este simplă: moldovenii nu se mai adresează la medic. Oamenii îşi cumpără teste rapide şi cer ajutorul celor care au învins coronavirusul.
„Da, se observă un împrumut al tratamentului de la rude, prieteni, vecini.”
Mediciii susţin că noul coronavirus nu este o gripă obişnuită, iar evoluţia poate fi gravă, iar tratamentul de cele mai multe ori este ales individual.
„Ai semne de boală, te adresezi la specialist. Cel mai mare risc este agravarea stării generale cu complicaţii tardive.”
Epidemiologii susţin că în ultimele săptămâni a crescut numărul cazurilor grave. Dacă în luna noiembrie înregistram 4% de cazuri grave din numărul total de infectări, acum bilanţul este de 14%.
„Conform datelor spitalelor, aceştia raportează date precum că mulţi care se internează au nevoie de intubare, ceea ce nu era până acum.”
În plus, a scăzut şi numărul cazurilor asimptomatice de la 85% la 65%, iar cazurile de gravitate medie s-au triplat faţă de luna noiembrie. Totodată, numărul deceselor a crescut cu opt la sută faţă de acum o lună. Reprezentanții ANSP au propria ipoteză despre scăderea numărului de bolnavi.
„După un an de la pandemie şi ca specialist vă spun că o treime din populaţie are imunitate naturală.”
Statistica cazurilor grave îi determină pe specialişti să creadă că noua tulpină a coronaviruslui din Marea Britanie și Africa de Sud a ajuns şi în ţara noastră.
„Nu este exclus că am avea această tulpină. Inclusiv numărul mare al persoanelor grave ne duce la gândul în acestă direcţie.”
Pe lângă ameninţarea cu noua tulpină, epidemiologii spun că mulţi pacienţi care au învins boala nu vor avea imunitate.
„Persoanele care au avut deja infecţia, imunitatea este între 3-6 luni, cei asimptomatici pot avea imunitate de până la trei luni. Avem persoane care şi la două luni fac deja infecţia.”
Specialiștii le recomandă oamenilor să fie prudenţi şi să respecte restricţiile impuse pentru a evita o nouă explozie de infectări.
sursa: www.canal2.md