Termoelectrica vine cu o replică în legătură cu informațiile apărute în presă despre un presupus proces de judecată

Administraţia Termoelectrica” vine cu mai multe precizări în legătură cu informațiile apărute în presă potrivit cărora instituția a fost dată în judecată pentru că obligă moldovenii cu încălzire autonomă să plătească „tranzitul termic”.

Administraţia instituţiei a emis o notă informativă în care susţine că, în activitatea sa, compania se conduce de prevederile stabilite de legislația în vigoare, ce reglementează în detaliu toate procesele aferente livrării energiei termice, printre care:

  • Legea 92/2014 cu privire la energia termică și promovarea cogenerării,
  • Legea 913/2000 condominiului în fondul locativ,
  • Legea 75/2015 cu privire la locuințe, Hotărârea Guvernului nr. 191 din 19 februarie 2002 despre aprobarea Regulamentului cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor locative, comunale și ne comunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor și condițiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire și alimentare cu apă,
  • Hotărârea ANRE nr. 23/2017 de aprobare a Regulamentului privind furnizarea energiei termice din 26.01.2017.

„Menționăm faptul că, cota procentuală de 5 și 10% pe care o achită proprietarii de apartamente debranșate  nu poate fi interpretată ca penalitate sau taxă suplimentară, întrucât  aceasta reprezintă un consum real de energie termică al blocului locativ per ansamblu și a fost stabilită în Hotărârea Guvernului nr. 191 din 19 februarie 2002. Această plată constituie contribuția la achitarea uzului comun din volumul total înregistrat de contorul blocului și ia în considerare existența pierderilor de energie termică în încăperile tehnice (etaje tehnice și subsoluri), care mențin în stare funcțională sistemele inginerești de alimentare cu apă și de canalizare, în perioada rece a anului, încălzirea locurilor de uz comun și existența coloanelor de încălzire tranzitorii.

Proprietarii apartamentelor debranșate de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică nu achită companiei Termoelectrica cele 5 sau 10%, ci le achită Gestionarilor Fondului Locativ. Furnizorul facturează către Gestionarii Fondului Locativ întreg volumul de energie termică intrat în bloc, conform contorului instalat la branșament, iar ulterior acest volum se repartizează de Gestionar conform actelor normative în vigoare. Dacă apartamentele debranșate de la SACET care constituie circa 10 % nu vor achita % stabilit aceasta va duce inevitabil la majorarea facturilor celorlalți consumatori din cadrul blocului locativ și respectiv la neechitatea contribuției la menținerea bunului comun, ori volumul de energie termică va fi același (conform contorului).”, se arată în nota informativă.

Respectiv, afirmațiile apărute în presă că „Proprietarii sunt nevoiți să plătească pentru așa-numitul „tranzit termic” și „Aceste costuri pentru „pierderi” sunt deja incluse în tarif, dar SA „Termoelectrica” le facturează în continuare” sunt false și eronate, susţine administraţia instituţiei.

„Termoelectrica  nu gestionează toate sistemele centralizate de alimentare cu energie termică la nivel național, precum nici în mun. Chișinău,  iar numărul total de apartamente deconectate de la SACET-ul  gestionat de Termoelectrica este  de cca 24 940. Așadar, afirmația „Primul proces de judecată colectiv împotriva Termoelectrica, vizând cel puțin 100 de mii de consumatori ce au în apartamente încălzire autonomă,” este una eronată. Anual proprietarii apartamentelor debranșate de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică achită  Gestionarilor Fondului Locativ pentru consumul comun de energie termică sub 2% din volumul total, respectiv afirmația „Valoarea totală a prejudiciului, conform estimărilor preliminare, este de cel puțin 200 de milioane de lei” este una neveridică și nu corespunde adevărului.”, susţine adiministraţia instituţiei.

Câți bani au câștigat Volodimir Zelenski și familia sa în 2024

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi familia sa au câştigat anul trecut aproximativ 365.000 de dolari, conform unui anunţ făcut duminică de serviciul de presă al preşedinţiei de la Kiev, care citează declaraţia de avere a lui Zelenski, transmite luni DPA, potrivit Agerpres.

Aproape jumătate din acest venit provine din vânzarea de obligaţiuni de stat, în timp ce cealaltă jumătate include salariul lui Zelenski, dobânzile de la depozitele bancare şi venitul din chiria unor proprietăţi imobiliare private.

„Soldul numerar al familiei prezidenţiale la sfârşitul lui 2024 rămâne în mare parte neschimbat”, conform serviciului de presă al preşedinţiei de la Kiev, fără a specifica însă suma exactă, scrie digi24.ro

Înainte de a deveni preşedintele Ucrainei, Zelenski era actor, producător de film şi scenarist.

Estimările averii sale totale variază, unele surse sugerând că acesta ar deţine câteva milioane de dolari, însă cuantumul exact este necunoscut.

Între timp, agenţia de presă ucraineană Unian a raportat că Oleksandra şi Kirilo, copiii lui Zelenski, au rămas în Ucraina.

Ţinând cont de solicitările rolului său în războiul aflat în desfăşurare, preşedintele Zelenski susţine că, în ceea ce priveşte timpul pe care-l dedică familiei, urmează un „program 5+5”. Adică petrece 5 minute alături de familie dimineaţa şi 5 minute seara.

Tragedie la Baurci: O fetiță de 10 ani a fost ucisă de o mașină, în drum spre școală

Astǎzi dimineațǎ, Poliția a fost sesizată despre producerea unui grav accident rutier în satul Baurci din raionul Ceadâr-Lunga, srie jurnaltv.md

La fața locului, oamenii legii au stabilit că, un bǎrbat de 74 de ani, fiind la volanul unui Renault, din motive necunoscute deocamdată, a pierdut controlul mașinii și a tamponat o fetiță care se deplasa pe marginea carosabilului, spre școală.

În urma impactului, minora de10 ani a decedat.

Fiind testat cu aparatul Drager s-a constatat că șoferul nu era în stare de ebrietate.

Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, iar bărbatul se află în custodia poliției.

Captură la vama//Lot de mărfuri nedeclarate

Funcționarii echipelor mobile, în colaborare cu Secția activități investigative și cu suportul Secției monitorizare video, au stopat în imediata apropiere a postului vamal Tudora un autoturism de model Infiniti, condus de un conațional în vârstă de 42 de ani.

În urma controlului vamal, în portbagajul și salonul vehiculului au fost depistate mai multe bunuri nedeclarate autorității vamale, inclusiv articole vestimentare, țigări electronice și articole sanitare.

Valoarea lotului de marfă urmează a fi stabilită, însă estimările preliminare indică o sumă de zeci de mii de lei.

Mărfurile au fost reținute, iar investigațiile pe caz continuă. Persoana vizată riscă sancțiuni conform prevederilor art. 43¹, 287 alin. (10) din Codul Contravențional.

Jurnalista care a dezvăluit primele imagini despre pandemia din Wuhan este aproape de moarte în închisoare
Articolul anterior
Cristina Gheiceanu, aleasă cel mai bun influencer la categoria „Familie” în Elveția
Articolul următor
Close menu