Un pinguin a călătorit, din greșeală, 3.000 de km până-n Noua Zeelandă. „Am crezut că e jucărie de pluș. Apoi a mișcat capul, era real”

Un pinguin a fost găsit pe țărmurile Noii Zeelande, la aproximativ 3.000 de kilometri distanță de habitatul său natural din Antarctica. Localnicul care l-a văzut a crezut la început că este o jucărie de pluș, notează BBC. „Brusc, pinguinul și-a mișcat capul, așa că mi-am dat seama că este real”, a povestit bărbatul.

Pinguinul Adelie a fost numit de localnici Pingu. 

Harry Singh și soția sa se plimbau după o zi lungă de muncă pe plajă la Birdlings Flat, o așezare la sud de orașul Christchurch, atunci când au văzut prima dată pinguinul. 

„Mai întâi am crezut că e vorba de o jucărie moale, din pluș, dar brusc pinguinul și-a mișcat capul, așa că mi-am dat seama că este real”, a declarat Singh pentru BBC.

Din imaginile postate de bărbat pe pagina sa de Facebook, pinguinul părea pierdut și epuizat. 

„Nu s-a mișcat timp de o oră și părea epuizat”, a mai spus Singh.

Acesta a apelat la specialiști, povestind că a fost îngrijorat că pinguinul nu intra în apă, făcându-l astfel o țintă potențială pentru alte animale prădătoare care cutreieră plaja.

„Nu am vrut ca acesta să ajungă în stomacul unui câine sau al unei pisici”, a spus el.

În cele din urmă, pinguinul a ajuns pe mâinile lui Thomas Stracke, un medic veterinar care a îngrijit timp de zece ani pinguinii de pe Insula de Sud a Noii Zeelande. 

Cel care l-a găsit a fost șocat să afle de la specialist că este vorba de un pinguin Adelie, o specie care trăiește exclusiv în peninsula Antarctică. Pingu, așa cum a fost numit, a fost salvat în acea seară, mai scrie sursa citată. 

Pinguinul era subponderal și deshidratat după călătoria sa de 3.000 de kilometri

Analizele de sânge efectuate au arătat că pinguinul este ușor subponderal și deshidratat. I s-au administrat lichide și a fost alimentat printr-un tub de hrănire. În cele din urmă, pasărea va fi eliberată pe o plajă sigură din Peninsula Banks, care nu are câini.

Doar trei astfel de incidente, în care un pinguin Adelie a fost găsit pe coastele Noii Zeelande, au avut loc. Primele două în 1993 și 1962.

În cazul în care s-ar mai repeta, ar putea fi un semn îngrijorător, spun experții.

„Cred că dacă am începe să vedem pinguini Adelie în fiecare an, înseamnă că ceva s-a schimbat în ocean și trebuie să descoperim ce”, a declarat Philip Seddon, profesor de zoologie de la Universitatea Otago, pentru The Guardian.

„Studiile ne vor oferi date noi despre unde merg pinguinii, ce fac ei, cum sunt tendințele populației și vom afla mai multe despre sănătatea acelui ecosistem marin în general”, a mai transmis profesorul.

sursa: www.digi24.ro

Donald Trump și-a instalat un buton roșu: Ce se face pe biroul președintelui american

Imaginile cu Donald Trump biroul oficial al președintelui de la Casa Albă au devenit virale. Oamenii au observat că liderul american și-a instalat un buton roșu într-o cutie de lemn. Acest „obiect” a fost prezent și în fostul mandat, însă fusese înlăturat de Joe Biden, scrie cancan.ro.

Donald Trump a revenit la Casa Albă, ca președinte al Statelor Unite, pentru a doua oară. În data de 20 ianuarie, a avut loc investirea celui de-al 47-lea președinte american. În cadrul discursului său, acesta a făcut mai multe declarații controversate care au făcut înconjurul lumii. De asemenea, în spațiul public, au fost discutate și imaginile cu liderul american din Biroul Oval. Butonul roșu a fost cel care a atras atenția.

De ce și-a instalat Donald Trump un buton roșu în Biroul Oval

Imediat cum și-a ocupat funcția, Donald Trump a început să facă modificări în biroul său de la Casa Albă. Spațiul a fost transformat după placul său, potrivit publicației The Wall Street Journal, care a avut acces exclusiv la locul de muncă al republicanului.

Președintele Americii și-a instalat imediat și un mic buton roşu într-o cutie de lemn, cunoscut încă din primul său mandat. Acesta fusese îndepărtat de Joe Biden, însă acuma  revenit din nou pe masa președintelui.

Ei bine, butonul are o funcție importantă pentru Donald Trump. Mai exact, atunci când îl apasă, un agent al administrației sale îi aduce Coca-Cola dietetică. Liderul american este un mare fan al sucurilor fără zahăr. În trecut, el obișnuia să bea până la 12 cutii pe zi.

Donald Trump a mai făcut și alte schimbări în Biroul Oval de la Casa Albă în doar câteva ore, cât a durat plecarea fostului președinte și revenirea sa. Acesta a readus portretul primului preşedinte american George Washington şi bustul prim-ministrului britanic Winston Churchill, înlăturate de Joe Biden în timpul mandatului său.

Totodată, au fost puse pe pereți portretele lui Benjamin Franklin, Thomas Jefferson şi Alexander Hamilton, primul secretar al Trezoreriei ţării. Sculptura din bronz „Bronco Tamer”, înfăţişând un cowboy care încearcă să domolească un cal, realizată de artistul Frederic Remington, a fost și ea instalată în biroul lui Donald Trump.

Chișinău, în topul mondial al celor mai criminale orașe

La începutul anului 2025, baza globală de date Numbeo a actualizat clasamentul orașelor cu cele mai ridicate niveluri de criminalitate, scrie sinteza.org.

Conform acestui raport, Chișinău ocupă locul 216 din 380 de orașe, cu un indice al criminalității de 42.0. Comparativ cu anul precedent, când indicele era de 42.7, situația a rămas aproape neschimbată.

În cadrul clasamentului european, capitala Republicii Moldova se situează pe locul 65 din toate orașele evaluate. În Europa de Est, Chișinău ocupă locul 10, reflectând o poziție medie în comparație cu alte orașe din regiune.

Pe primele cinci locuri ale clasamentului european se află:

Marsilia, Franța – indice al criminalității: 66.0

Bradford, Regatul Unit – 65.9

Coventry, Regatul Unit – 64.4

Birmingham, Regatul Unit – 64.2

Napoli, Italia – 64.0

Indicele criminalității calculat de Numbeo este bazat pe sondaje realizate printre utilizatorii platformei din întreaga lume.

Incendiu într-o clădire din Bălți: 13 persoane au fost evacuate, o tânără a ajuns la spital

Pompierii din nordul țării au evacuat 13 persoane care riscau să se intoxice cu fum în urma unui incendiu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pompierii din nordul țării au evacuat 13 persoane care riscau să se intoxice cu fum în urma unui incendiu. Cazul a avut loc în noaptea de 22 ianuarie, într-un bloc locativ cu 9 nivele din strada Suceava 15/A municipiul Bălți. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 02:00. Potrivit informațiilor înregistrate, la etajul 2 a unui bloc de locuit a fost observată flacără deschisă. Imediat, la fața locului au intervenit 4 echipe de pompieri și salvatori. Ajunși, aceștia au stabilit că ardeau bunuri materiale într-o cameră a unui apartament. Salvatorii au evacuat proprietara o femeie în vârstă de 26 de ani. Aceasta, ulterior a fost preluată de echipa de medici a Serviciului de Urgență, întrucât a suferit o intoxicație cu monoxid de carbon.

În timpul misiunii, pompierii au evacuat locatarii de la etajele superioare pentru evitarea intoxicației acestora cu produsele de ardere. În urma incendiului victime nu au fost raportate.

Pompierii au reușit localizarea arderii la ora 02:37 și lichidarea completă la ora 02:56. Arderea a afectat în totalitate bunurile materiale dintr-o cameră cu suprafața de 12 m2.

În urma cercetărilor preliminare efectuate la fața locului specialiștii au stabilit că incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza imprudenței în timpul fumatului.

Toate circumstanțele producerii incendiului urmează a fi investigate.

IGSU îndeamnă repetat cetățenii să respecte regulile antiincendiare, în mod special să evite fumatul în propriile locuințe si sa utilizeze cu responsabilitate sursele de aprindere.

În ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 18 situații de risc.

Ieftinirile la benzină și motorină continuă
Articolul anterior
Se propun compensații mai mari la energia termică pentru locuitorii municipiului Chișinău
Articolul următor