4 moduri de a-i asigura copilului tău un viitor de succes!

Cum te asiguri că educația copilului tău este potrivită pentru ceea ce îl așteaptă peste 10, 20 de ani? Cum să descoperi pasiunile micului explorator, ca să-i asiguri perspective promițătoare? Sunt întrebările care, probabil, și le pune fiecare părinte.

separator

Astăzi nu mai este suficient să-i oferi o școală bună, profesori calificați și activități extra-curriculare întâmplătoare – toate acestea mâine se pot dovedi a fi depășite. Există însă numeroase oportunități educaționale care, fiind „condimentate” cu abilități digitale, pot oferi posibilități nelimitate și pregăti copiii să facă față provocărilor.

Tekwill Academy Kids recomandă 4 domenii care nu doar îl vor captiva pe copilul tău, ci îi vor dezvolta abilități necesare în secolul XXI, oferindu-i șansa unui viitor prosper.

  1. 1. Robotica fascinantă. Cum poți învăța un copil matematică, fizică, geometrie, fără a-l forța cu noțiuni complicate? Mulți dintre pici visează să aibă un robot acasă sau să construiască diverse figuri. Imaginează-ți cum copilul tău, de la o vârstă fragedă, chiar de la 3 ani, cunoaște lumea animală și dezvoltă motorica, face calcule elementare (LEGO DUPLO, LEGO Engineering), la 7 ani construiește mașini autonome(LEGO WeDO), sau la 10 ani explorează cosmosul, creează roboți de luptă LEGO MINDSTORMS EV3), având în față doar un set LEGO.

Pentru copii, domeniul roboticii pare un joc de echipă fascinant. Posibil, micuțul tău va alege în viitor o altă profesie, decât cea de inginer, însă programarea roboților cu sarcini exacte îl va motiva prin rezultatele, îl va învăța să caute și să corecteze greșelile. Și cel mai important – aceste activități au numeroase beneficii pentru copii: le dezvoltă aspectul intelectual: memoria, logica, imaginația, gândirea spațială, aspectul fizic: motorica, coordonarea, acuratețea, caracterul: răbdarea și perseverența.

  1. 2. Programarea viitorului. Știai că, cel mai tânăr programator din lume are doar 11 ani? Jobul de programator este în topul căutărilor și ofertelor pe piața internațională, fiind și cel mai bine plătit în toată lumea. Dacă ai observat copilul tău, că îi reușește perfect să deseneze scheme sau descoperă cu interes modul de funcționare a unui ceas inteligent, atunci ajută-l să facă primii pași în căutarea vocației sale. Deseori, părinților le este dificil să țină pasul cu toate inovațiile, iar tehnologiile avansează foarte rapid. Din acest motiv, este recomandat pentru un începător în domeniul programării (Informatics Fundamentals – 13-16 ani) și electronicii (ARDUINO 12-16 ani) să pornească de la studierea elementelor de bază. Astfel, copilul va putea cu ușurință să însușească oricare limbaj de programare, în funcție de necesitate.

Cei mai mici sunt motivați de rezultate imediate, desigur. Va fi  mult mai captivant să înveți noțiuni importante și să creezi istoria unui personaj, într-o poveste interactivă cu un personaj preferat și  efecte de animație (Programare Interactivă – 8-10 ani). Chiar dacă copilul tău nu intenționează să-și dezvolte cariera în direcția IT, cu siguranță extinde creativitatea, memoria, gândirea analitică și critică.

  1. 3. Desenează-ți lumea! Designul grafic este una dintre profesiile de vis, în care se îmbină armonios creativitatea și gândirea analitică, de aceea se menține de câțiva ani în topul celor mai solicitate și îndrăgite profesii. Cu siguranță, asemenea abilități pot propulsa pe oricine în carieră, deoarece designul este parte integrantă a tuturor domeniilor profesionale. La orele de design grafic copiii creează postere, afișe, cărți de vizită, ilustrații, învățând să combine culori și elemente grafice pentru a realiza materiale vizuale de impact.
  1. 4. Provocarea intelectuală. Matematica este unul dintre obiectele de bază în dezvoltarea echilibrată a oricărui copil. Însă, deseori, cei mici percep matematica drept „un balaur cu 10 capete”. Uneori, copiii au nevoie de o singură lecție pentru a face o pasiune sinceră față de această materie. Matematică Distractivă poate fi o soluție pentru copiii din clasele II-IV, unde exercițiile și calculele devin o aventură cu ghicitori, ilustrații și jocuri, care intensifică atenția, logica și memoria copiilor, sporindu-le încredere în sine și în forțele proprii.

Alegând activități extrașcolare pentru copil, asigură-te că se potrivesc perfect copilului tău, felului cum percepe informația și îi valorifică talentul. O consultație a unui specialist din domeniu ți-ar putea fi de mare ajutor, întrucât va face conexiunea între felul unic de a fi al copilului tău, interesele lui și tehnologiile. Toate acestea, împreună, le vor dezvolta adevărate pasiuni și îi vor motiva să reușească, indiferent de cariera pe care o vor alege în viitor.




Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Încă 14 moldoveni, răpuși de Covid-19. Cine sunt noile victime?
Articolul anterior
Încă un ministru din Moldova, diagnosticat cu Covid-19
Articolul următor