Actrița Cristina Cioran, mărturii emoționante de Ziua Mondială a Prematurității: „Medicii mă rugau să nu mai plâng, să nu simtă copilul tristețea mea”

Actrița româncă Cristina Cioran își amintește, de ziua mondială dedicată copiilor născuți prematur, trauma prin care a trecut în momentul în care a adus-o pe lume pe unica ei fiică, Ema, la 29 de săptămâni. Actrița a trăit zile și nopți în suferință, departe de copilul prea mic pentru a fi luat acasă, pentru a fi ținut în brațe.

Mulți dintre micuții peematuri petrec săptămâni întregi în incubatoare, luptând pentru viață. Ema, fetița Cristinei Cioran și a lui Alex Dobrescu, este unul dintre sufletele care au reușit să învingă și, după o lună și jumătate petrecută în incubator, a ajuns în sânul familiei, acolo unde a fost așteptată cu inima strânsă.

Cristina Cioran, mamă de copil prematur: „A fost nevoie să stea în incubator o lună și jumătate”

„Copilul meu s-a născut la 7 luni, mai exact 29 de săptămâni, mult prea devreme așadar. A fost nevoie să stea la incubator 1 lună jumătate. Este o experiență traumatică atât pentru ea, cât și pentru mamă. Pentru ea pentru că nu a fost pregătită pentru mediul exterior din foarte multe puncte de vedere și nu a putut simți primele clipe alături de mamă, nu a simțit acel atașament atât de important, mângâiere și îmbrățișare așa cum ar fi trebuit. Pentru mamă, pentru că nu știi fiecare moment ce aduce, ce se va întâmpla, cum se va dezvolta, dacaă va avea probleme…”, povestește Cristina Cioran, în exclusivitate, pentru Unica.ro.

Vedeta povestește cât de greu i-a fost să-și vadă fiica o dată pe săptămână. Vizitele nu durau mai mult de 10 minute, își amintește Cristina Cioran, care spune că tot ce își dorea era să se mute pe un scaun, lângă incubatorul în care Ema lupta pentru fiecare respirație.

„Am avut temeri că nu vă supraviețui, am avut temeri de tot felul!”

„După externarea mea, la 3 zile de la naștere, am putut vedea fetița o dată pe săptămână, cu test Covid, aprobare de la managementul spitalului și de la directorul medical și seful de secție. În restul zilelelor sunam cu inima strânsă și cu teama de răspunsuri, în fiecare zi, să văd ce face fetița mea, cât mănâncă, cum se dezvoltă!

Nici echipa nu era de acord cu aceste reguli atât de stricte, o data pe săptămână, 10 minute cu copilașul, este foarte puțin. Extrem de puțin pentru câtă nevoie avea Ema de mine, de mângâierea mea, de vocea mea. Îmi aduc aminte că zâmbea în coltul gurii când mă auzea. Și era așa greu să plec de acolo. Aș fi vrut să rămân, să stau acolo pe un scaun și atât. Cred că ar fi în regulă daca s-ar putea face un sistem de voluntariat al părinților, să poată sta cu copilașii lor, sub supraveghere! Cu ajutorul echipei am învățat cum să o manevrez, fiind foarte mică și fragila… Copilașul meu s-a născut la 1310g. Erau copilași lângă ea de 600g, 800g. Am avut temeri că nu vă supraviețui, am avut temeri de tot felul!” spune actrița.

„Ema e perfectă! Sunt copii care nu au norocul ei”

Cristina Cioran și fiica ei

Ema este minunea mea mică și îi mulțumesc domnului doctor Liviu Vasilescu, care, într-o seară de 18 iulie 2021, duminică, la 20:32, mi-a adus o pe Ema! Calmul și dedicarea dansului eu fost extraordinare.

Îi mulțumesc și doamnei pe care am strâns-o de mana când nășteam! Că a înțeles să nu se supere. Și doamnelor care au venit și m-au ajutat și m-au susținut. Noi am avut șansă! Alti părinți și alti copilași nu au aceasta șansă. Trebuie mult curaj, trebuie multă încredere și multa răbdare! Mămicile de prematuri sunt atât de puternice, precum copiii lor. Iar momentul când îți strângi copilul în brațe pentru prima oară, după zile întregi în care îl vezi doar printr-un gemuleț, nu se pot explica.

Ema e perfectă, am efectuat controale periodice și ședințe de kinetoterapie cu Mădălin Sirbu pentru ea. Dar sunt copii care nu au norocul Emei. Copii care nu supraviețuiesc. Copii care au nenorocul să se nască prea devreme în locuri din țară care nu au incubatoare, care nu sunt dotate.

Pentru acei copii, pentru acele familii trebuie să luptăm și noi, să conștientizam că prematuritatea exista! Și este nevoie de fiecare dintre noi, chiar și o vorbă spusă mai departe, chiar și o încurajare către acești părinți face enorm.” spune Cristina Cioran, pentru Unica.ro.

Fetița Cristinei Cioran a avut o greutate de 1310 grame la naștere, iar actrița mărturisește că medicii i-au spus de la început care sunt șansele reale de supraviețuire. Recunoscătoare, vedeta spune că echipa de neonatologie este cea mai importantă într-un astfel de moment.

Cele mai grele momente: „Medicii mă rugau să nu mai plâng, să nu simtă copilul tristețea mea”

„Pentru noi și pentru atâția copii născuți prematur, echipa de neonatologie este cea mai importantă! În viața Emei, din prima clipă, i-a fost alături doamna doctor Cristina Chiriac, medic neonatolog și pediatru, alături de echipa medicală, asistente și moașe de la Spitalul Universitar! O echipă minunată care îngrijește acești micuți luptători să îi aducă la termen, să poată intra în familii.

Deontologia profesională a medicilor îi obliga să-ți spună ce se poate întâmpla. Să te pregătească pentru orice, așadar au fost momente grele ascultând și citind pliantele de acolo cu ce se poate întâmpla.

Pe de altă parte, această echipă a reprezentat și suport emoțional pentru mine, mi-au oferit încurajări și m-au susținut. Îmi aduc aminte că mă rugau să nu mai plâng, să nu simță bebelușul tristețea mea. Cel mai mare suport, însă, a venit de la mămicile care mi-au scris, de la tinerii care au fost și ei născuți prematur, de la oameni care mi-au scris și m-au încurajat.

Așa am aflat că prematuritatea nu este o excepție, ci se întâlnește desm, unul din 8 copii se naște prematur! Unul din 8 copii are nevoie de incubator, unul din 8 copii se luptă pentru viață. Din nefericire nu toate spitalele sau maternitățile sunt dotate cu incubatoare, ceea ce face lupta pentru viață mult mai grea și mult mai nedreaptă!

Cu ajutorul oamenilor cu suflet mare, al fundațiilor și asociațiilor care luptă pentru aceasta cauză, sunt spitale dotate! Companii mari donează pentru aceste secții, pentru acești luptători și noi, mămicile lor, le mulțumim din suflet! Ne-am dori, însă, ca și sistemul să acorde bugete și mult mai multe resurse pentru a da o șansă micilor voinici”, spune Cristina Cioran.

Marcată de experiența de mamă de copil prematur, Cristina Cioran este alături de părinții care trăiesc această experiență și le trasnmită curaj, încredere și multă răbdare. „Dragostea adevărată învinge orice teamă!” conchide actrița.

sursa: www.unica.ro

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Tăieri ilicite de copaci. Aproape 40 de salcâmi au fost tăiați din pădurea Pociumbăuți
Articolul anterior
Nu a putut rămâne însărcinată timp de 9 ani, apoi a născut tripleți
Articolul următor