Eset concluzia la care s-a ajuns în urmă cu doi ani, în cadrul unui studiu realizat de oamenii de știință egipteni. Aceștia au concluzionat, că o gumă de mestecat fără zahăr poate repune în funcţiune activitatea intestinală de după cezariană, lucru ce duce la o recuperare mai rapidă şi o perioadă de spitalizare mai mică.
După operația de cezariană, multe femei trec printr-o perioadă de 18-24 de ore în care intestinele lor funcţionează extrem de lent din cauza anesteziei și este perioada în care de cele mai multe ori se instalează constipaţia, care poate să îngreuneze şi chiar să lungească durata de spitalizare.
În urma studiului realizat de echipa de medici de la Universitatea Ain Shams din Cairo, s-a demonstrat că guma de mestecat poate fi extrem de eficientă în această situație. În cercetare au fost incluse 200 de femei care au trecut printr-o operație de cezariană și au avut parte de anestezie generală.
„Mestecatul gumei poate stimula sistemul nervos, eliberând hormoni digestivi care stimulează activitatea intestinelor”, a declarat celor de la Reuters doctorul Karim Abd-El-Maeboud, cel care a condus echipa de cercetători.
De obicei, femeilor care trec printr-o operație de cezariană li se recomandă doar să înceapă să facă mişcare cât mai repede posibil, însă rezultatele se văd după abia 30 de ore de la operaţie. În același timp, femeile care mestecă gumă imediat ce îşi revin din operaţie pot să îşi restabilizeze tranzitul intestinal după numai 21 de ore. Realizatorii studiului recomandă ca mestecatul gumei să se facă la fiecare două ore, timp de 15 minute, în combinaţie cu o alimentaţie cât mai uşoară şi mişcare simplă, după posibilitatea fiecăreia. Descoperirea egiptenilor este cu atât mai interesantă cu cât mestecatul gumei este o soluţie sigură şi accesibilă ca preţ, iar rezultatele sunt cu adevărat mulţumitoare: tranzitul intestinal este pus din nou în funcţiune, recuperarea este mai rapidă, iar balonarea şi constipaţia nu mai creează aşa de multe probleme.
Însă, oamenii de știință nu au reuşit totuşi să ajungă la o concluzie în ceea ce priveşte eficiența gumei de mestecat în cazul anesteziilor locale, cum ar fi cea epidurală sau cea spinală.