S-au purtat panglici mov, astăzi, la Institutul Mamei și Copilului din Chişinău, un simbol al copiilor născuţi prematur. De ziua lor, a micuţilor veniţi pe lume înainte de termen, medicii şi părinţii spun că aceştia sunt adevăraţi luptători. În acest an, doctorii au şi o veste bună – creşterea semnificativă a ratei de supraviețuire în rândul copiilor născuți prematur.
„Un băieţel de un kg 700, un băieţel de 1 kg 710 şi o fetiţă de 1 kg 600”
Nadejda este mamă de tripleți. Micuții s-au grăbit să vină pe lume, la 32 de săptămâni. Acum, copiii sunt sănătoși și se bucură de grija mamei şi a medicilor.
NADEJDA FEDERENCIUC, mamă de tripleţi: „Nu am avut careva probleme, dureri, nu m-am aşteptat că o să nasc atât de uşor. Nu putem să ne gândim la rău niciodată, tot timpul ne gândim că o să fie bine. Chiar dacă s-au născut prematur, sunt sănătoşi.”
Nașterea înainte de termen vine cu multe riscuri, dar şi cu provocări atât pentru părinţi, cât şi pentru medici.
NADEJDA FEDERENCIUC, mamă de tripleţi: „Ceea ce ţine de vestimentaţia copilului… foarte rar se găsesc. Eu am avut noroc de rudele de peste hotare, mi-au procurat toate hăinuţele de acolo. Asistenele medicale sunt foarte grijulii, iubesc foarte mult copiii. Ce ţine de condiţiile spitalului, lasă de dorit, anume aici, în secţie. Anume ce ţine de prematuri, chiar lasă de dorit.”
Despre condiţiile proaste din Secţia Prematuri ne-au vorbit şi medicii.
LUDMILA PÎNZARI, şef, Secţia Prematuri, Institutul Mamei şi Copilului: „Secţia ar necesita 15 incubatoare, la moment suntem asigurate cu nouă incubatoare. Suntem în pragul unei reparaţii capitale … cât şi asigurarea cu aparataj medical.”
În pofida acestor probleme, medicii au şi o veste bună – creşterea semnificativă a ratei de supraviețuire în rândul copiilor născuți prematur.
LUDMILA PÎNZARI, şef, Secţia Prematuri, Institutul Mamei şi Copilului: „Aceşti copii, născuţi prea mult înainte de termen … hemoragiile intraverticulare. Anual, din motiv că s-a ajustat atât tehnologic, cât şi medicamentos, s-a îmbunătăţit această latură de asigurare medicală. Mă refer mai mult la supravieţuirea copiilor după 28 de săptămâni… cu greutate mica şi foarte mica la naştere, avem practic la 94% supravieţuire.”
De cei mai mici copii, cu o greutate de 500 de grame, au grijă medicii din secția Reanimare și Terapie Intensivă nou-născuți. Primele 24 de ore de la naștere sunt şi cele mai importante.
LARISA CRIVCEANSCAIA, şef, Secţie Reanimare şi Terapie Intensivă, Institutul Mamei şi Copilului: „Astăzi, în secţie avem un copilaş care are cea mai mica greutate – 837 de grame … aceştia sunt trei cei mai mici copii. Cea mai mare problemă a acestor copii este sindromul de stress respiratoric, care este cauzat de un deficit sulfactant.”
Anual, la Institutul Mamei și Copilului ajung în medie câte 700 de copii născuţi prematur. Anul trecut, în Republica Moldova s-au născut înainte de termen 1841 de copii. Pentru o sarcină sănătoasă, medicii îndeamnă mamele să adopte un mod de viaţă sănătos.
sursa: www.tvrmoldova.md