Bucătarii din grădinițe sunt invitați la atelierul „Alimentaţia – o poartă deschisă spre sănătatea copiilor”

Autoritățile fac tot mai mulți pași spre o alimentație sănătoasă în școli și grădinițe. La iniţiativa Direcţia generală educaţie, tineret şi sport din municipiul Chişinău, şi în colaborare cu Şcoala Profesională nr. 2 din municipiu, pe data de 14 decembrie, va avea loc Atelierul cu genericul „Alimentaţia – o poartă deschisă spre sănătatea copiilor”.

separator
Activitatea este destinată unui grup de bucătari din instituţiile de educaţie timpurie din capitală şi are drept finalitate promovarea alimentaţiei sănătoase în grădiniţele de copii, axate pe consumul fructelor şi legumelor de sezon. Atelierul include un master-class în cadrul căruia câţiva bucătari profesionişti vor oferi sugestii practice privind prepararea şi servirea bucatelor conform unui meniu prestabilit.

,,Este vorba despre masa de prânz care va fi alcătuită din: Salata „Curcubeu” (broccoli, roșii, ardei dulci, porumb conservat, verdeață, ulei), salata „Gingășie”; la felul I: Supă-pireu din legume cu crutoane, ciorbă delicioasa; la felul II: Musaca din cartofi cu carne tocată de vită, chifteluțe din pește gratinate în sos de lapte. De asemenea, gustarea include produse de patiserie (brioșe cu semințe, brânzoaice cu stafide, chiflă cu semințe, chiflă cu măr)”, se arată într-un comuncat emis de Primărie.

Activitatea va începe cu iniţierea bucătarilor în procesele tehnologice cărora sunt supuse ingredientele selectate pentru prepararea bucatelor din meniul zilei. Astfel, aceştia vor avea oportunitatea să reactualizeze cunoştinţele. La fel, beneficiarii master-class-ului vor primi sugestii ale bucătarilor profesionişti privind analiza indicilor de calitate a preparatelor culinare şi de patiserie.

Bucătarii care vor beneficia de acest master-class reprezintă instituţiile de educaţie timpurie nr. 139, 123, 98, 119, 183, 185, 167, 210, 227, 32, 135, 225, 199, 25 şi 5. De asemenea, la atelier sunt invitaţi 3 părinţi.

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Sfaturi de îngrijire a pielii în sezonul rece
Articolul anterior
Ea este cea mai frumoasă asistentă medicală din lume. Ce secrete o ajută să se mențină în formă?
Articolul următor