În Republica Moldova, din cei 35.546 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, 2.401 au vârste până în 20 de ani.
Dintre aceştia 1.089 sunt până la vârsta de 10 ani, iar 1.312 de la 10 la 19 ani.
COVID-19 îi afectează pe micii pacienți la fel ca și pe adulți. Semnele bolii sunt febra, dificultăți de respirație, tuse seacă, oboseala, lipsa poftei de mâncare.
SARS-CoV-2 îi poate pune în pericol, în special, pe cei care suferă de alte afecțiuni și cu imunitatea scăzută. „Virusul afectează toate organele interne, inclusiv plămânii, rinichii, inima. Copii fac pneumonii, nefrite toxice, infecții ale căilor urinare. Ne este greu, deocamdată, să spunem ce urmări ar putea avea boala. Sunt cazuri de patologii post -COVID-19, precum Boala Kawasaki, o maladie foarte rară. Deocamdată, nu se știe cum virusul afectează fătul”, a declarat medicul medicul infecționist-pediatru, Olesea Olevschi, într-un interviu oferit pentru Ministerul Sănătății, la sfârșitul lunii iunie.
Cel mai mult a marcat-o lupta pentru viață a unei copile de 12 ani. „Micuța avea pneumonie bazală pe stânga. Boala s-a manifestat mai mult prin tuse seacă. I s-a făcut radiografia aproape zilnic. Practic, copilul a stat 25-26 de zile în spital. Tratamentul pneumoniei a durat 14-15 zile, plus perioada de reabilitare și testarea finală. A fost un caz complicat”, spune dna doctor. Unii pacienți se vindecă în 14-15 zile. În cazul altora, tratamentul poate dura și 38 de zile.
Părinții sunt sfătuiți să anunțe medicul la primele semne de boală, iar copiii care manifestă simptomele sus-menționate trebuie să evite mersul în colectivități.