Cât de multă apă trebuie să bei pentru a-ți păstra corpul hidratat? Este o întrebare care interesează în special proaspetele mămici. Trebuie să știi că laptele matern este compus din aproximativ 90% apă. Prin urmare atunci când alăptezi trebuie să consumi o cantitate mare de lichide în fiecare zi, deoarece o parte din apa pe care o bei este folosită la formarea laptelui.
Cantitatea de apă recomandată
Regula generală este să consumi între 6-8 pahare de apă pe zi sau alte lichide fără cofeină. În funcție de vârstă, de nivel de activitate fizică și de starea de sănătate, necesarul de apă se situează între 14 ml și 22 ml de apă per 500 g de kg corp. De exemplu, dacă cântărești 54 kg, ar trebui să consumi aproximativ 1.9 l de lichide zilnic. Copiii au un necesar de hidratare mai mare, având nevoie de 44 ml de lichid per 500 g de kg corp in fiecare zi; ei pot obține aportul acesta prin laptele matern, însă dacă sunt hrăniți cu lapte praf vor avea nevoie de o cantitate suplimentară de apă. Nu este indicată oferirea de apă în exces în cazul bebelușilor de până la 6 luni, deoarece poate conduce la crearea unei senzații de sațietate, înlocuind caloriile nutritive. Excepție fac zilele toride de vară, atunci când pericolul deshidratării este valabil și pentru bebeluși și atunci e psobil că aceștia să aibă nevoie de apă din primele săptămâni de viață.
Nu există însă o cantitate specifică de lichide recomandată unei femei care alăptează. Ce este mai important decât urmărirea unui anumite cantități de apă este să te asiguri că nu ajungi deshidratată.
Chiar dacă multe persoane nu cunosc acest aspect, află că setea este indicatorul final care denotă o stare de deshidratare; când apare înseamnă că organismul tău este deja privat de lichide. În perioade cu vreme toridă sau atunci când ai un nivel crescut de activitate fizică setea va fi mai pronunțată și este indicat să bei mai multe lichide.
Un semn vizibil de urmărit în acest sens este reprezentat de culoarea pe care o are urina: dacă are o culoare închisă înseamnă că nu a fost suficient de diluată de lichide pe care le bei. Alte semne de deshidratare includ: frecvență redusă a urinărilor, gură uscată, dureri de cap, slăbiciune musculară, amețeală, constipație.
O modalitate eficientă de a verifica nivelul de hidratare constă în verificarea culorii urinei. Dacă aceasta este transparentă sau doar ușor colorată, probabil ești suficient hidratată.
În scop de hidratare, poți consuma alimente cu un conținut ridicat de apă, precum pepene roșu și alte fructe, legume (în special roșii, castraveți, salată), supe, lapte dizolvat cu apă, sucuri, ceai.
Atunci când alăptezi este bine de evitat alimentele cu acțiune diuretică. Exemple de diuretice naturale sunt cafeina, sucul, alcoolul și ceaiul din plante.
Pentru a-ți ușura procesul de asigurare a unei cantități sănătoase de lichide este de ajutor următorul sfat: sugarul tău va fi alăptat de aproximativ 8-12 ori pe zi, prin urmare, bea un pahar de apă înainte sau după fiecare masă.