5 lucruri bizare care se petrec cu bebelușul în burta mamei

Nu sunt deloc puține mamele care caută în timpul sarcinii informații despre dezvoltarea puiului de om pe care îl poartă în pântece. Noi toate vrem să știm cât mai multe lucruri despre bebelușul nostru și să ne asigurăm că totul decurge normal.

separator
Nu sunt deloc puține mamele care caută în timpul sarcinii informații despre dezvoltarea puiului de om pe care îl poartă în pântece. Noi toate vrem să știm cât mai multe lucruri despre bebelușul nostru și să ne asigurăm că totul decurge normal.

652x450_147167-7-lucruri-uimitoare-pe-care-le-face-bebelusul-in-burtica-mamei

Toate mamele sunt curioase și vor să știe ce se petrece cu fătul în cele nouă luni de sarcină. În această perioadă se petrec și lucruri bizare pe care puține dintre noi le știu și care nu ar fi deloc drăguțe dacă am putea să le vizualizăm suficient de clar.

Ochii se formează înainte de a se forma genele

Somnul face parte din natura noastră primară. Cu toate acestea, în mod ciudat între lunile trei și cinci de sarcină fătul are ochi funcționali însă nu are și pleoape.

Ochii încep să se dezvolte în jurul celei de-a opta săptămâni și sunt complet dezvoltați în jurul săptămânii 12. Cu toate acestea, pleoapele încep să se dezvolte abia din luna a cincea. Înainte de formarea acestora ochiul este acoperit cu o membrană subțire și transparentă.
Intestinele se dezvoltă în afara corpului

În jurul celei de-a șasea săptămânii de sarcină, fătul începe să-și dezvolte instestinele în jurul cordonului ombilical, cel care îl hrănește pe micuțul din pântecele mamei. Pentru că aparatul digestiv este unul elaborat și volumul acestuia este unul destul de mare pentru pentru a încăpea în trupul unui făt de numai șase săptămâni, intestinele încep să se formeze în afara corpului fătului.

Bebelușul este acoperit cu substanță ”brânzoasă”

Vernix caseosa (caseosa provine din latină și înseamnă brânzos) este substanța de culoare alb-cenușie, formată din secreții sebacee și celule cutanate descumate, care protejează pielea bebelușului în timp ce el se află în pântecele mamei. Substanța se formează în jurul celei de-a opta luni de sarcină și este foarte aderentă la piele, adică foarte lipicioasă. Este practic o peliculă impermeabilă ce nu permire lichidului amniotic să treacă spre pielea fătului. Mai mult, pentru că are o consistență atât de grasă ea ajută bebelușul să treacă mai ușor prin vaginul mamei.

saptamana_26_de_sarcina

Copilul înoată practic în propria urină și materie fecală

Multe femei, chiar și acelea care nu sunt mame, au auzit despre ”ruperea apei” și stiu că acesta reprezintă un semn că urmează ca o femeie însărcinată să dea naștere unui copil. Ei bine, această ”apă” care ”se rupe” este de fapt lichidul din sacul amniotic.

Lichidul amniotic este format în mare parte din urina fătului și câteodată și din meconiu, primul scaun al bebelușului. Acesta în mod normal ar trebui să fie eliminat după naștere, însă sunt și cazuri când acest lucru se întâmplă înainte de naștere.

Până în momentul nașterii fătul ingerează propria urină însă acest lucru este complet inofensiv pentru micuțul din pântece.

Mulți bebeluși se nasc plini de bășicuțe și acnee

Chiar dacă pentru mulți dintre noi acneea e ceva de care nu trebuie să ne temem înainte de a ajunge la vârsta pubertății, din cauza hormonilor mamei, acneea poate apărea în mod frecvent și la nou-născut. Astfel, 40-50% dintre bebeluși se nasc cu acnee sau mici bășicuțe pe piele ce pot semăna cu niște puncte de grăsime sau chiar cu niște coșuri. Acestea diferă însă de acneea pubertății și în majoritatea cazurilor dispar destul de rapid de pielea bebelușului în primele săptămâni de viață.

Sursa

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Supa lui Hipocrate despre care se spune că tratează multe boli
Articolul anterior
Alimentele vegetale care conţin cele mai multe proteine
Articolul următor