Chiar dacă se crede adesea că doar femeile au nevoie să-și pregătească corpul pentru a deveni gazda unui bebe, și partenerul de viață trebuie supus unei verificări medicale amănunțite și unor schimbări în stilul de viață, înainte de a încerca să faceți un bebeluș. De la dietă, până la analize medicale, tipul de lenjerie intimă pe care o poartă și până la temperatura apei în care face baie sau timpul petrecut pe bicicletă, toate îi pot afecta fertilitatea, dacă nu sunt luate măsurile necesare pentru sporirea șanselor de concepție!
Analize medicale
Înainte de a vă decide să concepeți copilul, fă-i și partenerului o programare la medic, pentru analize de rutină, dar și pentru investigarea mai atentă a unor afecțiuni de care suferă.
Bolile cronice, tratamentele medicamentoase diverse și infecțiile pot deveni oricând cauze ale infertilității. Explicația constă în faptul că aceste boli sau tratamente pot afecta calitatea și cantitatea spermei și, implicit, a spermatozoizilor necesari în obținerea sarcinii.
Alimentația pentru fertilitate
Nu ar fi rău ca partenerul tău să facă câteva modificări și în meniu, dacă vrea să își sporească fertilitatea. Înainte de a concepe un bebe, este important să renunțe la mâncărurile grase și pline de aditivi alimentari nocivi și să treacă la un regim alimentar care sporește fertilitatea masculină. O alimentație defectuoasă afectează calitatea și cantitatea spermei.
Și bărbații au nevoie de acid folic în aceeași măsură ca și femeile, și îl pot obține din alimente precum cereale integrale, legume cu frunze verzi sau suc de portocale.
Zincul este unul dintre mineralele-cheie pentru fertilitate la bărbați și poate fi obținut cu ușurință din carne, fructe de mare sau ouă.
Nici vitamina C nu este de neglijat în efortul partenerului tău de a-și spori fertilitatea. Se pare că favorizează motilitatea spermei. Se regăsește din plin în citrice, kiwi, broccoli, rodie, sparanghel, ardei gras etc.
Renunțarea la nopți pierdute, alcool și fumat
Alcoolul și țigările sunt unii dintre cei mai de temut dușmani ai fertilității, indiferent că este feminină sau masculină.
Fumatul, alaturi de alcool și nopți pierdute, afectează proprietățile spermei și îngreunează procesul de concepție a unui bebeluș.
Evitarea expunerii la substanțe toxice
Mediul în care lucrează partenerul tău s-ar putea dovedi un adevărat pericol pentru fertilitatea lui.
Expunerea la pesticide și solvenți organici, cu care se lucrează în domenii agricole sau în curățătorii și spălătorii auto, poate altera compoziția spermei. Acest lucru înseamnă că „înotătorii” prezenți în lichidul seminal nu sunt dezvoltați corespunzator ori au probleme de morfologie, mobilitate etc.
Specialiștii recomandă ca bărbatul care lucrează într-un mediu toxic să evite expunerea la acest tip de toxine cu cel puțin 3 luni înainte de a încerca să conceapă un bebe.
Purtarea boxerilor si duşurile călduţe
Chiar dacă nu există dovezi clare, sunt o mulțime de teorii conform cărora purtarea de slipi normali ar afecta fertilitatea bărbatului, în timp ce boxerii ar spori șansele de concepție a bebelușului mult dorit.
Se pare că purtarea slipilor sau chiloților normali inhibă producția de spermă, din cauza că favorizează creșterea temperaturii locale și afectează funcția testiculelor, responsabile pentru producerea lichidului seminal.
Dușurile fierbinți sau ținerea laptopului în brațe pe perioade îndelungate de timp determină creșterea temperaturii locale și afectează funcționarea corespunzătoare a testiculelor, adică producția de spermă pentru concepție.
Este recomandat să se evite dușurile fierbinți, sauna și ținerea laptopului în brațe înainte de conceperea bebelușului.
Reducerea timpului petrecut pe bicicletă
Mersul excesiv cu bicicleta afectează fertilitatea bărbatului. Se pare că statul pe bicicletă, în timpul mersului, determină reducerea volumului de lichid seminal ejaculat și motilitatea spermei.
Nu trebuie să se renunțe complet la ciclism, dar nu ar strica o reducere a timpului petrecut pe bicicletă, să folosească o îmbrăcăminte adecvată în timpul folosirii ei, care să protejeze organele genitale.