În timpul sarcinii organismul suferă unele modificări normale, există însă unele simptome care trebuie să te alarmeze, deoarece pot pune în pericol sănătatea ta și a bebelușului.
Elena Râmbu-Luchian,
Medic obstetrician-ginecolog
Află de la specialistul nostru care sunt semnele ce indică un pericol iminent în timpul sarcinii.
1. Sângerare în primele două luni de sarcină
Dacă în primele două luni de sarcină ai o sângerare abundentă, este obligatoriu să mergi cât mai repede la medic. Şansele să ai parte de un avort spontan sau o sarcină extrauterină sunt ridicate, însă este posibil totuși să fie doar un semn că eşti slăbită. Oricum ar fi, consultă-te cu medicul tău şi ascultă-i sfaturile.
Crampele abdominale, însoţite uneori de sângerări vaginale, pot indică un avort spontan. Avortul spontan se întâmplă uneori chiar şi înainte ca femeia să afle de existenţa sarcinii, așa că mergi la doctor.
3. Lipsa mişcărilor bebeluşului
Dacă eşti obişnuită să simţi la o anumită perioadă de timp mişcările bebeluşului, iar brusc acestea încetează, este recomandat să mergi la doctor şi să-i spui acest lucru.
4. Contracţii înainte de al III-lea trimestru
Contracţiile (dureri care se repetă regulat pe parcursul unui anumit timp şi care în intensitate sunt mai mari) pot fi un semn al unei naşteri premature.
5. Sete excesivă şi urinare frecventă
Dacă îți este mereu foarte sete, dacă ai micțiuni frecvente și dacă ai vederea înceţoşată, este foarte posibil să suferi de diabet gestațional. Acest lucru poate complica sarcina, dar și nașterea din cauza faptului că micuțul poate lua foarte mult în greutate (peste 4 kg), făcând naşterea naturală foarte dificilă. Diabetul gestațional este cauzat de faptul că viitoarea mămică nu secretă o cantitate optimă de insulină, lucru necesar pentru menţinerea glicemiei în limite normale.
Anemia este o afecţiune care apare atunci când numărul celulelor roşii din sânge este mai mic decât ar trebui să fie în mod normal. Simptomele acesteia includ oboseală constantă şi senzaţie de leşin. Este foarte posibil că pentru aceasta medicul îţi va prescrie acid folic și suplimente de fier. Totuşi, în cazul în care problema se agravează, poate fi necesară o transfuzie de sânge.
7. Presiune arterială crescută
Hipertensiunea este un semn de preeclampsie (cunoscută şi sub denumirea de toxemie gravidică). Această afecţiune are complicaţii precum suferinţa fetală, moarte în uter sau la naştere, dar poate afecta şi gravida (insuficienţa renală acută, edem cerebral, hemoragii masive etc).