8 moduri prin care ajuţi copilul să vorbească mai repede

Vorbirea este un proces care se dezvoltă progresiv la copii. Însă de când sunt bebeluşi, micuţii încep să dea primele semne de limbaj prin gângureli, scâncete şi bâlbâieli, pentru ca mai apoi să te suprindă rapid cu primul „maaa-maa” care te înduioşează până la lacrimi. De pe la 1 an în sus este timpul să îl ajuţi pe copil să vorbească mai repede.

separator
646x404

1. Încurajează-l să se uite mereu la tine când ii vorbeşti!

Încă de când e mic e bine să îi vorbeşti copilului stând cu faţa astfel încât să aibă posibilitatea să-ţi vadă expresia feţei şi mişcarea buzelor. Păstrează acest obicei şi când creşte şi vorbeşte-i mereu acordându-i atenţia necesară şi nu făcând altceva în acelasi timp. Specialiştii susţin că cei mici vorbesc mai repede şi mai uşor dacă observă mişcarea buzelor şi felul în care se rostesc cuvintele.

2. Foloseşte cuvinte scurte, simple şi concise

Copilul mic nu reuşeşte să înţeleagă şi să reţină cuvinte greoaie. De aceea, este bine să i te adresezi în termeni cât mai simpli şi mai clari. De exemplu, da-i indicaţii simple ca „vino”, „stai”, „ia jucăria”, „vrei apă”.

3. Repetă-i constant cuvinte uzuale!

Foloseşte un anumit număr de cuvinte pe care vrei să le înveţe cât mai des. Nu le modifica forma şi nici nu folosi sinonime ale lor. Creează propoziţii simple ţi repetă-le! Micuţul va ajunge să le pronunţe singur într-o zi.

652x450_076843-cum-sa-il-inveti-pe-copil-sa-vorbeasca

4. Vorbeşte cat mai mult cu el

Nu numai atunci când vrei ceva sau ai treabă cu el! Fă-o constant, chiar şi atunci când găteşti, calci sau speli! Iar micile palavre între voi, chiar dacă tu vorbeşti mai mult, îl încurajează să-ţi răspundă şi să se exprime mai bine în timp.

5. Citeşte-i cât mai mult şi încurajează-l să iubească cărţile

Unul dintre beneficiile literaturii sau cititului la copii mici este dezvoltarea mai rapidă a limbajului. Citeşte-i copilului cel puţin 30 de minute în fiecare zi, chiar mai mult dacă se poate. La început este recomandabil să îi citeşti aceeaşi poveste zi de zi.

În felul acesta aplici regula repetiţiei în dezvoltarea vorbirii. El aude mereu aceleaşi cuvinte, explicaţii şi va reuşi să le şi vorbească şi să le adauge în vocabularul propriu în timp.

Când se uită la imagini, arată-i şi pronunţă-i în acelaşi timp ceea ce vede şi încurajează-l şi pe el să îţi arate unde sunt localizate în poză anumite personaje.

112265828042228

6. Numeşte toate obiectele din jur cu care intră în contact

Vorbeşte-i şi numeste-i toate lucrurile cu care intră în contact arătându-i-l apoi în faţă. De asemenea, în timp ce îi dai jucarii, numeşte-le şi spune-i care sunt maşinuţe, care sunt animaluţe etc. Asocierea imaginii cu termenii potriviţi îl ajută să vorbească mai repede şi mai corect.

7. Limitează timpul la tv al copilului

Evită să foloseşti televizorul pe post de bonă sau de metodă de calmare a bebeluşului. E posibil să fii fascinată de faptul că micuţul tău imită atât de bine dansurile din videoclipuri sau că este pasionat de reclame. Însă te-ai putea trezi caă peste puţin timp nu îl vei mai putea lua din faţa televizorului, devenind dependent de acesta. Este nociv să îl obişnuieşti cu televizorul de mic.

8. Cântă-i şi pune-i muzică cât mai des!

Este şi mai indicat să fredonezi în acelaşi timp ce rulează o melodie pe CD pentru a accentua şi mai mult cuvintele. De asemenea, încearcă să cânţi în faţa lui pentru a-ţi putea urmări buzele şi felul în care o faci.

Sursa

Numărul minorelor și adolescentelor din Moldova care devin mame, de trei ori mai mare decât media europeană

În ultimii zece ani, numărul mamelor adolescente a scăzut în R. Moldova de la 50 până la 27 de nașteri la 1.000 de fete de 15-19 ani, dar este, totuși, aproape de trei ori peste media europeană de zece cazuri.

Bacău, în topul județelor cu cele mai multe mame minore - DeBACAU

Lipsa educației sexuale în școală și în familie este cauza principală, spun experții, transmite moldova.europalibera.org.

Ana (n.r. – nume schimbat) are 17 ani și de jumătate de an este mamă de băiat. Absolvea clasa a IX-a când a aflat că este însărcinată. Fata se afla atunci într-un centru de plasament temporar, după ce tatăl ei a murit, iar mama a ajuns după gratii.

„Mă vedeam cu un băiat de aproximativ jumătate de an și, după primul examen din clasa a IX-a, am aflat că sunt însărcinată. Pe de o parte, mă temeam, pentru că am vrut să termin școala. Pe de alta, parcă voiam un copil. Gândurile mele erau la școală și la ce va spune mama, dar am luat decizia să-l păstrez. M-am gândit că îmi va fi greu, dar că mă voi descurca și așa și este”, povestește tânăra.

Tatăl copilului este și el adolescent. „Suntem de aceeași vârstă, dar nu eram în aceeași clasă. El a acceptat copilul, dar în acest moment noi nu mai suntem împreună. Ne descurcăm și fără el. El mă sună, vizitează copilul, suntem ca doi prieteni. El a terminat școala și vrea să se angajeze. I-am zis că, dacă va dori, poate să ne ajute, eu nu îi voi cere nimic”, afirmă tânăra.

„Dacă este, trebuie să-l iubești și să ai grijă de el”

Ana susține că părinții nu au vorbit cu ea niciodată despre relațiile sexuale, dar știa anumite lucruri de la școală. „Ni s-a spus că, dacă avem relații sexuale, să ne protejăm. La acel moment, nu am reușit, dar… O să-i vorbesc copilului despre asta”, spune ea.

Adolescenta își dorește să-i ofere bebelușului ei toată dragostea de care ea nu a avut parte. „Da, poate este prea devreme, dar, în același timp, sunt bucuroasă, pentru că, dacă o să vreau să mai fac copii, o să pot să o fac. Mulți spun că este greu, dar ori acum, ori mai târziu, tot treci prin asta. Da, eu nu sunt pe picioarele mele, dar mă bucur de aceste momente. Dacă este, trebuie să îl iubești și să ai grijă de el”, spune fata.

Ana și băiețelul ei stau de jumătate de an la centrul de plasament temporar din Chișinău al misiunii sociale „Diaconia”, care găzduiește cuplurile mamă-copil aflate în situații critice. Aici femeile sunt învățate să aibă grijă de copii și sunt ajute să se integreze în societate.

„Ana își dorește să urmeze cursuri de cofetar sau de bucătar, iar noi o vom ajuta. De asemenea, copilul va merge la creșa noastră atunci când ea va învăța și va începe să lucreze”, spune Tatiana Negru, manager de proiect în cadrul programului „În brațele mamei”.

„Discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale cu un an”

Proiectul Strategiei națională de sănătate „Sănătatea 2030”, elaborat de ministerul de profil, arată că, în ultimii ani, R. Moldova a înregistrat progrese în ceea ce privește reducerea numărului de nașteri la fetele de 15-19 ani, dar acest nivel este de trei ori mai mare decât media europeană și prezintă o provocare pentru sănătatea populației.

Directoarea Centrului de resurse în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita”, Galina Leșco, spune că principala cauză este lipsa educației de calitate și, în special, a celei sexuale.

„Este demonstrat că e nevoie de două elemente-cheie pentru un nivel controlat al sarcinilor la adolescente. Asta înseamnă lecții de educație sexuală complexe în programa școlară și abordarea acestor teme în familie, dar și accesul la servicii prietenoase tinerilor. În țările unde aceste programe există, nivelul de nașteri la adolescente este sub 10, adică sub media europeană ”, explică specialista.

În R. Moldova au existat mai multe încercări de a introduce disciplina de educație sexuală în școli, dar toate s-au ciocnit cu un val de opoziție în societate.

„Multă lume confundă programele de educație sexuală cu stimularea activității sexuale precoce. De fapt, cercetările arată că discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale în mediu cu un an”, argumentează Leșco.

Potrivit ei, peste 80% din adolescentele care nasc provin din mediul rural.

„Avem nevoie de programe pentru adolescenți și tineri, în special, pentru cei din mediul rural, pentru fete și băieți. Sarcinile apar acolo unde nu există educație de calitate, în general, și nu există servicii de planificare a familiei. Cu cât fata este mai educată, cu atât ea își poate controla viața”, a mai spus Galina Leșco.

1 iunie – zi liberă în Republica Moldova. Proiectul de lege a fost votat astăzi de Parlament

Ziua ocrotirii copilului, marcată pe 1 iunie, va fi zi de sărbătoare nelucrătoare. Deputații Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Marina Morozova, Artemie Cătănoi, Gheorghe Ichim și Boris Popa, au înaintat o inițiativă legislativă de modificare a Codului Muncii. Proiectul de lege a fost aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, 22 iunie, în două lecturi, cu votul a 70 de deputați.

1 Iunie, Ziua Copilului. Idei de activități distractive pentru copii

„Prin implementarea modificărilor operate în legislație vom oferi părinților posibilitatea de a marca împreună cu copiii ziua de 1 iunie”, a argumentat unul din autorii proiectului, Artemie Cătănoi.

Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor, marcată pe 1 iunie, este sărbătorită în aproape 50 de țări. Alte peste o sută de state celebrează o zi a copilului la date diferite.

Marina Cârnaț, despre sexul bebelușului din burtică: ,,Am vrut gemeni de data aceasta”

Marina Cârnaț este în așteptarea celui de-al nouălea copil. Sarcina bloggeriței pare să fie una ușoară, după cum se poate vedea din postările și imaginile publicate de tânăra mămică pe rețelele de socializare.

Până în acest moment, soții nu au dezvăluit sexul bebelușului din burtică și spun că vor afla secretul doar în momentul nașterii. Ce explicație și motivație au adus?

„De ce ținem în secret sexul bebelușului?

În primul rând, având și fete si baieti nu mi-a venit deloc dorința concretă că vreau următorul sa fie unul sau altul. Foarte sincer vă spun, că am vrut gemeni de data aceasta, dar nu conta ce vor fi! 😊

Apoi, de la sarcina a 7, doar mă rugam în continuu ca bebelușul să fie sănătos! E tot ce contează!

Foarte multe femei mai în vârstă decât mine mă încurajează și apreciază că nu divulg sexul copilului, astfel accentul publicului e pe aceea ca părinții să fie recunoscători pentru oricine și să se bucure de acest dar.

Reacțiile celor din jur sunt diferite, cineva dorește să am fată, altcineva – băiat. Și să nu mă simt intimidată de dorința cuiva, am văzut că mă voi simți mai confortabil dacă nu voi spune ce așteptam.

Evenimentul nașterii e mult mai prețios decât aflarea sexului copilului. Eu am aflat la 14-15 săptămâni, dar nasterea e mult mai târziu…orice i se poate întâmpla oricui… De aceea, am considera că anume după nastere vom descoperi secretul, exact cum am făcut și cu Mia”, a explicat Marina Cârnaț, pe pagina sa de Instagram.

Marina și Teodor Cârnaț au împreună 8 copii.

Ce spune forma și culoarea maselor fecale despre sănătatea ta
Articolul anterior
Zinaida Julea, într-un club de noapte!
Articolul următor