8 moduri prin care ajuţi copilul să vorbească mai repede

Vorbirea este un proces care se dezvoltă progresiv la copii. Însă de când sunt bebeluşi, micuţii încep să dea primele semne de limbaj prin gângureli, scâncete şi bâlbâieli, pentru ca mai apoi să te suprindă rapid cu primul „maaa-maa” care te înduioşează până la lacrimi. De pe la 1 an în sus este timpul să îl ajuţi pe copil să vorbească mai repede.

separator
646x404

1. Încurajează-l să se uite mereu la tine când ii vorbeşti!

Încă de când e mic e bine să îi vorbeşti copilului stând cu faţa astfel încât să aibă posibilitatea să-ţi vadă expresia feţei şi mişcarea buzelor. Păstrează acest obicei şi când creşte şi vorbeşte-i mereu acordându-i atenţia necesară şi nu făcând altceva în acelasi timp. Specialiştii susţin că cei mici vorbesc mai repede şi mai uşor dacă observă mişcarea buzelor şi felul în care se rostesc cuvintele.

2. Foloseşte cuvinte scurte, simple şi concise

Copilul mic nu reuşeşte să înţeleagă şi să reţină cuvinte greoaie. De aceea, este bine să i te adresezi în termeni cât mai simpli şi mai clari. De exemplu, da-i indicaţii simple ca „vino”, „stai”, „ia jucăria”, „vrei apă”.

3. Repetă-i constant cuvinte uzuale!

Foloseşte un anumit număr de cuvinte pe care vrei să le înveţe cât mai des. Nu le modifica forma şi nici nu folosi sinonime ale lor. Creează propoziţii simple ţi repetă-le! Micuţul va ajunge să le pronunţe singur într-o zi.

652x450_076843-cum-sa-il-inveti-pe-copil-sa-vorbeasca

4. Vorbeşte cat mai mult cu el

Nu numai atunci când vrei ceva sau ai treabă cu el! Fă-o constant, chiar şi atunci când găteşti, calci sau speli! Iar micile palavre între voi, chiar dacă tu vorbeşti mai mult, îl încurajează să-ţi răspundă şi să se exprime mai bine în timp.

5. Citeşte-i cât mai mult şi încurajează-l să iubească cărţile

Unul dintre beneficiile literaturii sau cititului la copii mici este dezvoltarea mai rapidă a limbajului. Citeşte-i copilului cel puţin 30 de minute în fiecare zi, chiar mai mult dacă se poate. La început este recomandabil să îi citeşti aceeaşi poveste zi de zi.

În felul acesta aplici regula repetiţiei în dezvoltarea vorbirii. El aude mereu aceleaşi cuvinte, explicaţii şi va reuşi să le şi vorbească şi să le adauge în vocabularul propriu în timp.

Când se uită la imagini, arată-i şi pronunţă-i în acelaşi timp ceea ce vede şi încurajează-l şi pe el să îţi arate unde sunt localizate în poză anumite personaje.

112265828042228

6. Numeşte toate obiectele din jur cu care intră în contact

Vorbeşte-i şi numeste-i toate lucrurile cu care intră în contact arătându-i-l apoi în faţă. De asemenea, în timp ce îi dai jucarii, numeşte-le şi spune-i care sunt maşinuţe, care sunt animaluţe etc. Asocierea imaginii cu termenii potriviţi îl ajută să vorbească mai repede şi mai corect.

7. Limitează timpul la tv al copilului

Evită să foloseşti televizorul pe post de bonă sau de metodă de calmare a bebeluşului. E posibil să fii fascinată de faptul că micuţul tău imită atât de bine dansurile din videoclipuri sau că este pasionat de reclame. Însă te-ai putea trezi caă peste puţin timp nu îl vei mai putea lua din faţa televizorului, devenind dependent de acesta. Este nociv să îl obişnuieşti cu televizorul de mic.

8. Cântă-i şi pune-i muzică cât mai des!

Este şi mai indicat să fredonezi în acelaşi timp ce rulează o melodie pe CD pentru a accentua şi mai mult cuvintele. De asemenea, încearcă să cânţi în faţa lui pentru a-ţi putea urmări buzele şi felul în care o faci.

Sursa

Ce spune forma și culoarea maselor fecale despre sănătatea ta
Articolul anterior
Zinaida Julea, într-un club de noapte!
Articolul următor
Alte articole interesante