8 moduri prin care ajuţi copilul să vorbească mai repede

Vorbirea este un proces care se dezvoltă progresiv la copii. Însă de când sunt bebeluşi, micuţii încep să dea primele semne de limbaj prin gângureli, scâncete şi bâlbâieli, pentru ca mai apoi să te suprindă rapid cu primul „maaa-maa” care te înduioşează până la lacrimi. De pe la 1 an în sus este timpul să îl ajuţi pe copil să vorbească mai repede.

separator
646x404

1. Încurajează-l să se uite mereu la tine când ii vorbeşti!

Încă de când e mic e bine să îi vorbeşti copilului stând cu faţa astfel încât să aibă posibilitatea să-ţi vadă expresia feţei şi mişcarea buzelor. Păstrează acest obicei şi când creşte şi vorbeşte-i mereu acordându-i atenţia necesară şi nu făcând altceva în acelasi timp. Specialiştii susţin că cei mici vorbesc mai repede şi mai uşor dacă observă mişcarea buzelor şi felul în care se rostesc cuvintele.

2. Foloseşte cuvinte scurte, simple şi concise

Copilul mic nu reuşeşte să înţeleagă şi să reţină cuvinte greoaie. De aceea, este bine să i te adresezi în termeni cât mai simpli şi mai clari. De exemplu, da-i indicaţii simple ca „vino”, „stai”, „ia jucăria”, „vrei apă”.

3. Repetă-i constant cuvinte uzuale!

Foloseşte un anumit număr de cuvinte pe care vrei să le înveţe cât mai des. Nu le modifica forma şi nici nu folosi sinonime ale lor. Creează propoziţii simple ţi repetă-le! Micuţul va ajunge să le pronunţe singur într-o zi.

652x450_076843-cum-sa-il-inveti-pe-copil-sa-vorbeasca

4. Vorbeşte cat mai mult cu el

Nu numai atunci când vrei ceva sau ai treabă cu el! Fă-o constant, chiar şi atunci când găteşti, calci sau speli! Iar micile palavre între voi, chiar dacă tu vorbeşti mai mult, îl încurajează să-ţi răspundă şi să se exprime mai bine în timp.

5. Citeşte-i cât mai mult şi încurajează-l să iubească cărţile

Unul dintre beneficiile literaturii sau cititului la copii mici este dezvoltarea mai rapidă a limbajului. Citeşte-i copilului cel puţin 30 de minute în fiecare zi, chiar mai mult dacă se poate. La început este recomandabil să îi citeşti aceeaşi poveste zi de zi.

În felul acesta aplici regula repetiţiei în dezvoltarea vorbirii. El aude mereu aceleaşi cuvinte, explicaţii şi va reuşi să le şi vorbească şi să le adauge în vocabularul propriu în timp.

Când se uită la imagini, arată-i şi pronunţă-i în acelaşi timp ceea ce vede şi încurajează-l şi pe el să îţi arate unde sunt localizate în poză anumite personaje.

112265828042228

6. Numeşte toate obiectele din jur cu care intră în contact

Vorbeşte-i şi numeste-i toate lucrurile cu care intră în contact arătându-i-l apoi în faţă. De asemenea, în timp ce îi dai jucarii, numeşte-le şi spune-i care sunt maşinuţe, care sunt animaluţe etc. Asocierea imaginii cu termenii potriviţi îl ajută să vorbească mai repede şi mai corect.

7. Limitează timpul la tv al copilului

Evită să foloseşti televizorul pe post de bonă sau de metodă de calmare a bebeluşului. E posibil să fii fascinată de faptul că micuţul tău imită atât de bine dansurile din videoclipuri sau că este pasionat de reclame. Însă te-ai putea trezi caă peste puţin timp nu îl vei mai putea lua din faţa televizorului, devenind dependent de acesta. Este nociv să îl obişnuieşti cu televizorul de mic.

8. Cântă-i şi pune-i muzică cât mai des!

Este şi mai indicat să fredonezi în acelaşi timp ce rulează o melodie pe CD pentru a accentua şi mai mult cuvintele. De asemenea, încearcă să cânţi în faţa lui pentru a-ţi putea urmări buzele şi felul în care o faci.

Sursa

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Ce spune forma și culoarea maselor fecale despre sănătatea ta
Articolul anterior
Zinaida Julea, într-un club de noapte!
Articolul următor