Ablactaţia copilului, ori înţărcatul, este un moment emoţionant atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş. Mămicile care au trecut prin această experienţă ştiu cât de complicat poate fi să iei această decizie, frecvent însoţită nu doar de suferinţe fizice, ci şi psihologice din partea mamei şi a copilului. Adele și Matt Allen cred într-o abordare exclusiv naturală în creșterea copiilor lor, atât de mult încât aceştia refuză să-şi trateze copiii cu medicamente de sinteză, nu aprobă metodele școlarizării tradiționale din Marea Britanie și, mai mult, încurajează alăptarea la sân a copilului pe un termen nelimitat. Este greşit, este corect?
În timp ce experţii OMS recomandă alăptarea copilului la sân cel puţin până la vârsta de doi ani, după care părintele, în funcţie de particularităţile copilului, decide singur când este momentul să înceapă ablactaţia celui mic, Adele, în vârstă de 32 de ani, și Matt, de 33 de ani, din Brighton, au un stil parental aparte. Părinţii susţin că copiii lor, Ulysses, de cinci ani, și Ostara, de un an, sunt foarte sănătoşi şi nu au fost vizitaţi vreodată de-un doctor, deoarece ambii sunt alăptaţi la sân, inclusiv Ulysses care continuă să facă acest lucru la ai săi cinci ani.
Daily Mail raportează că Adele a ales să nască copiii acasă, complet neasistată și fără intervenție medicală, doar cu soțul ei, Matt, alături de ea.
„Gândul de a da naștere într-un spital, pur și simplu nu a făcut parte din planurile mele, din cauza mai multor motive’’, a mărturisit femeia.
De asemenea, soţii au decis să aibă o „naștere lotus”, în care după expulzarea copilului, cordonul ombilical nu este tăiat, ci este depozitat împreună cu placenta într-un bol ţinut în apropierea copilului, iar procesul de uscare şi detaşare naturală a cordonului ombilical poate dura între 5 şi 10 zile.
Adele a purtat placenta atașată de copil într-o pungă rece, presurând-o cu sare și petale de trandafir pentru a-i masca mirosul, până când aceasta a căzut natural.
„În ambele naşteri, cordonul ombilical a căzut în mod natural în 6-7 zile’’, mai spune Adele.
Adele este adepta alăptării nelimitate la sân, aşa încât fiul ei de 5 ani suge sânul din raţiune de confort.
„Am de gând să-l las să renunţe el singur la sân, atunci când îi va veni momentul’’.
Nu recunoaşte medicamentele de sinteză şi vaccinele. Adele preferă să-şi trateze copiii în mod natural, stropind lapte matern în nas, ochi, pentu a vindeca infecţiile oculare, dar şi suc de lămâi în caz de răceala, pentru a nu afecta bacteriile ,,bune’’ din corp. În plus, soţii Matt împărtăşesc ideea de co-sleeping, aşa încât toţi cei patru membrii ai familiei dorm în aceeaşi cameră. Potrivit mamei, acest lucru ,,este ceva la fel de natural precum o îmbrățișare, e o conexiune”. Întrucât nu frecventează nicio instituţie şcolară, copiii dorm dimineaţa atât cât le convine.
,,Întâi adoarme cel mic, după care şi Ulysses, care se trezeşte dimineaţa atunci când doreşte”.
Ostara și Ulysses nu frecventează grădiniţa şi petrec foarte mult timp afară, în sanul naturii, învăţând şi admirând plantele.
„Noi, practic, petrecem mult timp în natură. Este mai important pentru noi, şi pentru ei, să interacționeze cu animalele și plantele, să învețe despre mediul înconjurător, decât să aibă seturi mari de jucării din plastic în preajmă’’, spune mama copiilor. „Ostara adoră să se joace cu cărăbuşii și să mănânce frunze de mentă din grădină’’.
Părinții acceptă ideea că cititul și scrisul sunt deprinderi de viață imperative, dar nu doresc ca procesul de învățare să le fie forțat copiilor. Ulysses, la cinci ani, recunoaște doar literele și cifrele, pe care le-a însuşit în mod reflex. Părinții nu îşi fac griji că școlarizarea netradiţională va afecta viitorul copiilor.
„Cred că copiii şcoliţi acasă sunt cei mai buni antreprenori de succes, deoare aceştia au fost educați în așa fel încât doresc să-şi construiască propria afacere, fără a fi un sclav la altcineva.”
Familia face economii pentru a putea migra în Costa Rica, acolo unde consideră că vor avea parte de un stil de viaţă eco, un teren mare unde să cultive propriile legume.
Adele scrie pe blogul său mai multe despre stilul ei parental. Aceasta are susţinători, dar şi mulţi cititori, care îi critică aspru acţiunile pe care le întreprinde cu referire la dezvoltarea şi creşterea copiilor săi, mulţi dintre cititori nu îi aprobă deciziile, considerându-le excentrice.