Atenţie copii, părinţi, bunici: TÂRGUL COPILĂRIEI!

Nu știi cu ce să-ți distrezi copilul în zilele de weekend? Păi bine, dragi bunici și părinți anunțăm că pe data de 12 iunie se organizează Târgul Copilăriei ce se va desfășura la restaurantul Garden Palace.

separator

 13343101_522610487947646_9188226917827148770_n

Pe parcursul acestei zile copii se vor putea bucura de activități recreative, artistice, concursuri, surprize și dulciuri în intervalul orar 11:00-18:00. Copiii vor găsi la noi jocuri individuale și interactive, jucării pentru toate vîrstele și, cel mai important, o atmosfera plină de surprize plăcute. Picturile faciale, tatuaje cu henna si picturile pe ghips se vor numără printre distracțiile la tîrg.

Mamele își vor putea achiziționa noi bijuterii, genți, și alte accesorii utile pentru vacanța ce urmează.

Echipa Buburuzei Mela va fi la Tîrgul copilăriei la dispoziția copiilor Dvs. Veți putea face cumpărături în timp ce copiii vor avea parte de distracție gratuită, fiind captivati de animatorii de la Buburuza Mela, fără de care nu are loc nici o petrecere! Căsuța Buburuzei vă vor aștepta la măsuțele cu scaune, amplasate în incinta restaurantului cu un program distractiv cu jocuri pentru copiii.

Pentru a da un ton muzical tîrgului Curcubeul Vesel din or.Codru va veni cu coregraful Maria Cucos și copiii pe care îi antrenează.

Dacă aveți copii care adora șahul, atunci Academia de Șah din Moldova îi așteaptă în cadrul tîrgului.

Copiii mai temerari, cărora le place să se afle în centrul atenției, vor putea defila pe un podium improvizat, la un mini modeling organizat de producătorul autohton de hăinuțe pentru copii, Dani.Kristine!

În cadrul tîrgului va fi și o componentă de caritate. Se vor expune lucrări hand-made confecționate de copii bolnavi de leucemie, iar cîștigurile obținute vor fi transmise întru ajutorarea copiilor bolnavi.

Intrarea este GRATUITĂ!

Fetița de 7 ani din Chișinău, dată dispărută, a fost găsită

Actualizare: Minora de 7 ani, dispărută ieri 18 mai, a fost găsită de polițiștii capitalei la domiciliul unei colege de clasă, după câteva ore de căutări.

Știre inițială: O fetiță din clasa I, din Chișinău, cartierul Telecentru, este de negăsit.

Ea are 7 ani. Fetița a fost văzută ultima dată astăzi, 18 mai, în jurul orei 13:00. Ea a spus că fratele ei a venit după ea. Acasă nu a ajuns.

Semne: rochie portocalie, colanti usori.

Poate că fetița a mers în vizită la unul dintre prietenii ei, colegii de clasă, sau poate a fost văzută la locurile de joacă.

Se cunoaște faptul că fetița a fost observată cu un adolescent de 15-16 ani, pe șoseaua Hâncești 62/3, transmite stiri.md.

Înălțimea fetiței e de 120 cm, complexitate medie, păr castaniu, ochi căprui de nuanță deschisă.

Era îmbrăcată într-o rochie de culoare galbenă-oranj și colanți/pantaloni albi, cu rucsac roz, încălțată în ghete albe.

Oricine are informații despre fata dispărută este rugat să sune la 112, 079 61 63 81 sau 068 48 40 90.

Chiar acum, o echipă de voluntari se adună la Liceul Siberian pentru a ajuta în căutarea fetiței. Cei care vor să se alăture, pot contacta coordonatul – 079 616 381.

În Republica Moldova ar putea fi deschise minicreșe

Începând cu anul viitor, în Republica Moldova ar putea fi deschise minicreşe, iar activitatea bonelor va fi reglementată prin lege. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale lucrează la elaborarea unui astfel de proiect.

8 exerciții pentru bebeluși – Copii și Părinți

Din septembrie, familiile cu copii, incluse în Programul social, vor beneficia de ajutoare sociale mai mari din partea statului, transmite tvrmoldova.md.

Potrivit statisticii, 52 la sută dintre familiile sărace din Republica Moldova sunt familiile cu copii. Pentru a le sprijini, statul a decis să opereze modificări la sistemul de ajutor şi să majoreze, din septembrie, alocaţiile sociale. Asta va duce şi la creşterea numărului de beneficiari incluşi în Program.

DAN PERCIUN, deputat, preşedintele Comisiei protecţie socială: „Cu tot suportul care vine din partea statului noi nu reuşim să scoatem aceste familii din sărăcie. Ele continuă să fie acolo, în special cele cu trei şi mai mulţi copii, şi atunci am considerat că este important să punem asta ca prioritate. 

Reforma a fost pornită şi ea o să se finalizeze în luna septembrie, când nemijlocit o să intre primele plăţi majorate. În mediu o plată de ajutor social este de 600 de lei, dar va fi semnificativ mai mare, practic dublu de ceea ce este la moment”.

În Parlament a fost înregistrat recent un proiect de lege care prevede extinderea perioadei în care poate fi oferit concediul de paternitate de la 56 de zile până la un an. Proiectul prevede şi crearea unui program flexibil de muncă pentru părinţi. 

Ministerul Muncii a anunţat că lucrează la elaborarea unui proiect care prevede deschiderea minicreşelor şi reglementarea activităţii bonelor. Asta în condiţiile în care rata de acoperire cu servicii de creşă pentru copiii sub trei ani în Republica Moldova este sub 20 la sută, iar în Chişinău – de doar 12 la sută.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Elaborăm un cadru mai flexibil, dar securizat pentru apariţia unor minicreşe sau pentru a reglementa activitatea bonelor la domiciliu, inclusiv a bonelor care primesc la ele acasă copii. O persoană va putea să se înregistreze în calitate de îngrijitor pentru copii de vârstă timpurie, dacă este certificată şi dacă se înregistrează oficial.”

Ministerul intenţionează să creeze şi un Fond public de finanţare a creşelor şi un mecanism de acordare a tichetelor de creşă.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Dacă standardele vor funcţiona, de ce să nu subvenţionăm aceste minicreşe? Astfel de soluţii există la nivel internaţional, în Germania se numesc mame de zi”.

Fondul ONU pentru Populaţie salută iniţiativele legislative propuse şi cele aprobate recent de autorităţile de la Chişinău.

NATALIA PLUGARU, reprezentantă UNFPA Moldova: „Fiind întrebată populaţia Republicii Moldova în ce măsură reușeşte să combine viaţa de familie şi cea profesională, doar 5% au spus că reușesc să facă acest lucru. Ceea ce indică că există un teren foarte mare de lucru.  

Atunci când ţările oferă şansa de partajare a concediului de îngrijire a copiilor, ore flexibile de muncă, toate acestea pe termen lung au un impact foarte benefic asupra dezvoltării cognitive a copiilor, asupra relaţiilor pozitive în cuplu”.

În prezent, sunt în proces de elaborare standardele de ocupare pentru bone. De la 1 septembrie vor fi organizate cursuri pentru certificarea profesională a acestora.

ONU avertizează că malnutriția în rândul copiilor va ajunge la un nivel „catastrofal”

Costul tratamentului vital pentru copiii care suferă de malnutriție severă urmează să crească cu 16% din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, care a afectat liniile de aprovizionare cu produse esențiale, avertizează UNICEF. Materia primă pentru alimentele terapeutice gata de utilizare (RUTF) s-a scumpit în contextul crizei alimentare globale declanşate de război şi de pandemie.

Copilului îi este foame sau e doar plictisit? - Totul Despre Mame

În lipsa unei finanțări suplimentare în următoarele şase luni, alți 600.000 de copii nu vor avea acces la tratamentul esențial, care constă într-o pastă cu o valoare energetică ridicată, preparată din ingrediente precum alune, ulei, zahăr şi substanțe nutritive.

UNICEF a precizat că o cutie cu nutrienți specializați care conține 150 de pachete, suficiente pentru 6 până la 8 săptămâni pentru a reda starea de sănătate unui copil cu malnutriție severă, costa în medie 41 de dolari înainte de majorarea cu 16% a prețurilor. Va fi nevoie de 25 de milioane de dolari pentru a acoperi costurile suplimentare.

Alături de presiunea extinsă asupra securității alimentare, care include schimbările climatice, majorarea prețurilor ar putea duce la niveluri „catastrofale” de malnutriție severă, a avertizat UNICEF într-un comunicat.

„Omenirea devine rapid un posibil butoi cu pulbere pentru decese infantile prevenibile şi pentru suferințele provocate copiilor în urma risipei”, a afirmat directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell.

Malnutriția, care este definită ca afecțiunea din cauza căreia copiii sunt prea slabi raportat la înălțimea lor, afectează 13,6 milioane de copii cu vârste sub 5 ani şi provoacă unu până la cinci decese în această grupă de vârstă. Chiar şi înaintea războiului şi a pandemiei, doi din trei copii nu aveau acces la alimentație terapeutică necesară pentru a le salva viețile.

Crenvurştii vor fi eliminaţi din alimentaţia copiilor la grădiniţe şi şcoli! Ce va conţine în schimb noul meniu
Articolul anterior
Cum li s-a părut persoanelor publice evenimentul Fashion Soiree „Din inimă branduri de Moldova”
Articolul următor