Candidoza vaginală reprezintă o infecție la nivelul organelor genitale, provocată de o ciupercă, de cele mai multe ori Candida albicans. Aceasta afectează sistemul genital al femeii și poate pune în pericol viața copilului. Află de la Natalia Sclifos, medic obstetrician-ginecolog, despre cauzele apariției candidozei în timpul sarcinii, diagnosticare și tratament.
Infecția cu candidă se întâlnește la aproximativ 50 la sută dintre femeile însărcinate. Sistemul imunitar al femeii în perioada de gestație este slăbit, și de cele mai multe ori apar carențe de vitamine și minerale.
Schimbările sunt necesare pentru a favoriza implantarea sarcinii, dar dezarmează organismul femeii în lupta cu infecțiile. Des întâlnite sunt vulvovaginitele micotice cu specia candida.
Un rol important în dezvoltarea unei astfel de infecții îl au și schimbările ce survin la nivel de hormoni, specifice sarcinii.
De exemplu, nivelul ridicat de progesteron are un efect imunosupresiv moderat (un act care reduce eficacitatea sistemului imunitar), iar schimbarea mucoasei vaginale, sub acțiunea hormonilor, favorizează apariția infecțiilor.
Cauzele apariției candidei
Factorii precum stresul, poluarea, nutriția necorespunzătoare duc la creșterea riscului de a dobândi această boală. Iar femeile însărcinate sunt mai sensibile la acești factori și, de aceea, sunt mai predispuse la infectare.
Alte cauze ale apariției candidozei sunt:
- Lenjerie sintetică și pantalonii strânși pe corp
- Utilizarea tampoanelor și a altor produse de igienă interne
- Autotratamentul cu utilizarea unor medicamente precum antibioticele
- Aditivi alimentari, pesticide, fertilizatori
- Produse cosmetice neindicate pentru zona intimă sau spălături vaginale care distrug flora vaginală.
Candidoza este relativ inofensivă atât timp cât femeia nu este gravidă. Însă, odată ce rămâne însărcinată, boala comportă unele riscuri pentru bebeluș, și anume:
• Naștere prematură
• Avort spontan
• Greutate mică la naștere
• Hipofizie fetală
Tratamentul candidozei în perioada de sarcină
În cazul femeilor însărcinate, tratamentul diferă, deoarece sunt luate în considerare și posibilele efecte adverse ale tratamentului asupra dezvoltării fetale.
Află mai multe despre simptomele şi tratamentul candidozei din articolul Candidoza vaginală în timpul sarcinii. Pericol pentru mamă și făt!