Au fost mai multe cărţi pentru copii interzise în diverse colţuri ale lumii, din motive care mai de care mai ciudate. Iată o scurtă listă a cărţilor pentru copii interzise la un moment dat, prezentată de site-ul Listeverse.com.
1. Winnie the Pooh
Cu siguranţă te întrebi ce motive ar exista pentru interzicerea acestei cărţi pentru copii în Rusia, China, Turcia, Anglia şi câteva state din SUA?
În Rusia, cartea a fost interzisă intrucât a fost găsită în posesia unui extremist care desenase simboluri naziste pe carte şi astfel Winnie a fost asociat cu nazismul. În ţările musulmane, Winnie a fost interzis din cauza faptului că unul dintre personajele cărţii este porc, animal considerat impur.
2. Vrăjitorul din Oz
În 1957, o bibliotecă din Detroit a interzisă cartea Vrăjitorul din Oz pe motiv că promovează laşitatea. Un alt aspect “nedorit” ţine de religie. Copiilor le erau prezentate într-o lumină favorabilă magia şi vrăjitoria.
3. Calatorie în a cincea dimensiune (A Wrinkle in Time)
Celebra carte a autoarei Madeleine L’Engle a fost interzisă de o fundaţie din Iowa pe motiv că are teme satanice.
4. Pânza lui Charlotte
O scoală din Anglia a interzis această carte ca să nu ofenseze elevii de religie musulmană, pentru că unul dintre personajele principale este un porc. Din fericire, Consiliul Musulmanilor din Marea Britanie nu s-a declarat ofensat şi a cerut şcolii să repună cartea lui E. B. White în rafturile bibliotecii.
5. Alice în Ţara Minunilor
Cartea a fost interzisă pentru ca s-a considerat că încurajează abuzul asupra copiilor şi consumul de droguri.
6. Charlie şi fabrica de ciocolată
Cartea a fost interzisă pentru o scurtă perioadă de timp pe motive rasiale, întrucat versiunea originală descria nişte pigmei de culoare neagră care munceau pentru boabe de cacao.