Un simbol al copilariei, acadelele se transformă uşor într-un motiv serios de îngrijorare printr-o simplă lectură a etichetei.
„Mix colors & brilliant lollies” – „acadele colorate mixt şi strălucitor” e titlul simpatic sub care este vandută colecţia de E-uri. În compoziţie, pe lângă zahăr şi glucoză intră şi:
E100 – curcumina: colorant natural. Conferă culoarea galben oranj şi este admis a se folosi în orice tip de aliment cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici. Nu se cunosc efecte secundare.
E120 – cosenila: colorant natural de origine animală. Se poate folosi în combinaţie şi cu alţi coloranţi. În câteva cazuri s-a constatat o stare de hiperactivitate.
E133 – albastru briliant: colorant sintetic. Acest colorant a fost interzis în unele ţări ale UE, pentru că în prezent Comitetul Ştiinţific de Alimentaţie al CE să îl considere sigur. Unele persoane acuză reacţii alergice.
E141 – complecşi de cupru ai clorofilelor şi clorofilinelor. Colorant natural, conferă culoarea verde. Nu au fost semnalate efecte secundare.
E160a – alfa-, beta- şi gamma-caroten. Coloranţi naturali, gama de culori variază de la galben la oranj. Nu se cunosc efecte secundare la concentraţiile uzuale.
E163 – Antociani: grupa largă de coloranţi naturali. Sunt instabili la factorii ambientali, dar sunt utilizaţi pe scară largă. Nu sunt permişi în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.
E171 – Bioxid de Titan: colorant natural, de suprafaţă. Nu s-au semnalat efecte secundare.