S-au scris multe informaţii şi date despre sucurile acidulate şi îndulcitorii de sinteză. Sper că au rămas puţini părinţi care mai oferă copilului lor aceste băuturi periculoase pentru sănătatea micuţilor. Din păcate însă majoritatea dintre ei optează pentru “sucurile naturale”. Dar să vedem ce e natural în aceste sucuri.
Din păcate, apa e singura componentă naturală lipsită de calorii, care hitratează corpul. Pe rafturile magazinelor găseşti diverse “sucuri naturale”, cu pai – fără pai, cu desene, cu vitamine, cu multe “beneficii” pentru sănătatea copilului. Dar dacă te uiţi mai atent pe eticheta din spate ai să vezi că realitatea e alta: zahăr, concentrate natural din suc de fruce, acidifianţi şi apă.
Astfel, produsul natural pe care îl cupărăm este un sirop de zaharoză cu o cantitate extreme de mica de suc concentrat (10-30%), cu arome edentic naturale, adică vorbind în E-uri: E330- acid citric, E300 – vitamina C, 160a – betacaroten, E952 – ciclamat de sodiu, E951 – aspartam, E950 – acetsulfam, E211 – benzoat de sodiu şi dioxid de carbon.
Cum ne distrug sănătatea aceste E-uri?
Prezenţa acestor aditivi este extrem de periculoasă:
- Acidul citric consumat frecvent poate ataca smalţul dentar.
- Betacarotenul este un colorant portocaliu artificial, ce nu poate fi utilizat de organism. Culoarea însă influenţează acceptabilitatea alimentelor, modificând perceperea gustului. În general, alimentele care au o culoare intensa sunt percepute ca având o savoare mai puternicâ.
- Chiar dacă vitamina C este trecută pe etichetă, nu ştim dacă este artificială sau naturală.
- Aspartamul este un indulcitor şi potenţiator de gust artificial, extrem de sarac în calorii, care poate fi obţinut şi din organisme modificate genetic, doza zilnica fiind de 40 mg/kg corp.
- Benzoatul de sodiu este un conservant artificial, doza zilnica admisă – de 5 mg/kg corp – putând provoca alergii.
Precizarea „suc natural” este trecuta pe ambalajul produsului cu litere foarte mari şi putem fi astfel influentaţi uşor. Informaţiile compoziţionale şi nutriţionale sunt înscrise cu caractere extrem de mici, pe spatele produsului, şi avem astfel falsa impresie că vom cumpara un produs care e sănătos (spre deosebire de sucurile acidulate obişnuite).
Alternativa este să faci suc natural din fructe proaspete – pune fructele în blender şi apoi poţi dilua piureul rezultat cu puţină apă; e de preferat această metodă pentru ca astfel folosim şi pulpa fructului. Copiii au o capacitate de învăţare enormă, însă prin imitaţie, de aceea părinţii sunt responsabili să ofere un model de consum alimentar sănătos.